Ευεξία Υγεία

Ίδρωσε, κάνει καλό!

Ξεκινάμε από το εξής: ο ιδρώτας όχι μόνο δεν είναι ντροπή, αλλά είναι η ζωντάνια σου, η απόδειξη ότι κινείσαι, ότι το σώμα σου δουλεύει. Όταν ιδρώνεις δεν πρέπει να ντρέπεσαι, πρέπει να το γιορτάζεις! Ο ιδρώτας ‘πουλάει’, πόσες αθλητικές εταιρείες παγκοσμίου επιπέδου δεν κάνουν ολόκληρες καμπάνιες… γεμάτες ιδρώτα; Μέχρι και η Karlie Kloss ίδρωσε πραγματικά στο τελευταία διαφημιστική καμπάνια της adidas.

Παρακάτω θα σου πούμε τους λόγους που αξίζει να ιδρώσεις!

1. Ο ιδρώτας σε κρατάει ζωντανό.

Στην κυριολεξία, αφού η εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα είναι που σε δροσίζει. Αλλιώς θα πάθαινες υπερθέρμανση μέσα σε 10 – 12 λεπτά.

2. Σε βοηθάει να ενεργοποιήσεις συγκεκριμένου τύπου πρωτεΐνες.

Ο ιδρώτας ‘ανοίγει’ την πόρτα για μια σειρά διαδικασιών: αύξηση καρδιακής συχνότητας, ώθηση αίματος προς τους εργαζόμενους μύες, αυξημένη αιματική ροή και δύναμη σε κάθε σύσπαση. Επίσης, έχεις να κάνεις με τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ (μια κατηγορία από πρωτεΐνες που προστατεύουν άλλες από το να καταστραφούν): αποκαταστατούν τις κατεστρεμμένες και δίνουν σήμα για την παραγωγή νέων και υγιών. Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι πρωτεΐνες μπλοκάρουν ακόμα και κύτταρα που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς βλάβης στο σώμα.

3. Σου δίνει περισσότερη ενέργεια στις προπονήσεις σου. 

Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχεις, τόσο πιο πολύ και πιο γρήγορα ιδρώνεις, ακόμα και αν πίστευες ενδεχομένως το αντίθετο.4. Ενισχύεις δύναμη και αντιμετωπίζεις τις κράμπες. 

Με τον ιδρώτα χάνεις μαζί και νάτριο, αφού τα σταγονίδια ιδρώτα αποβάλλουν μαζί και αλάτι. Το νάτριο είναι σημαντικό γιατί ρυθμίζει τα υγρά στα κύτταρα και στο αίμα για να παραμένεις ενυδατωμένος και χάνοντας πολύ από αυτό κινδυνέυεις από κόπωση, αδυναμία, κράμπες, αφυδάτωση. Τα καλά νέα είναι ότι όσο πιο συχνά ιδρώνεις, τόσο το σώμα σου αναπτύσσει μηχανισμούς για να μη ΄χανεις’ τόσο αλάτι. Μελέυτες δείχνουν ότι 8 με 14 ημέρες συναπτής άσκησης μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

5. Ενισχύεις τους μηχανισμούς αποκατάστασης.

Όταν ασκείσαι με τόση ένταση ώστε να ιδρώνεις, η αυξημένη αιματική ροή που έχεις κουβαλάει περισσότερα μεταβολικά απόβλητα που προκύπτουν από τη μυϊκή καταστροφή, διώχνοντας τα από τους μύες σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να νιώθεις καλύτερα στην επόμενή σου προπόνηση. Μιλάμε για την αίσθηση που νιώθεις ότι ζεσταίνεσαι, όχι ότι σκας.

6. Κρατάει το συκώτι σου υγιές. 

Νομίζεις ότι, έχοντας περάσει μία νύχτα με αλκοόλ και ανθυγιεινό φαγητό, θα τα αποβάλλεις όλα αυτά αν την επομένη κάνεις μια προπόνηση γεμάτη ιδρώτα, αλλά αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι πολύ μικρές οι ποσότητες του νερού που εκκρίνεις για να συμβεί. Από την άλλη, η συνεπής καρδιαναπνευστική άσκηση μπορεί να προστατέψει το συκώτι σου, βοηθώντας το να κάνει τη δουλειά του (αποβάλλοντας τις ουσίες που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί – ειδικά τη ζημιά που μπορεί να συμβεί από αλκόολ).

Τους υπόλοιπους 6 λόγους θα τους διαβάσεις εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial