Υγεία

5 τρόποι για να μην χάσεις το κίνητρό σου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19

Κράτα την προπόνησή σου στο σωστό δρόμο – και μείνε ασφαλής, σε καλή κατάσταση και προσηλωμένος – με αυτές τις κορυφαίες συμβουλές από τους καλύτερους του τριάθλου.

Με τους αγώνες να ακυρώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και τη μία χώρα μετά την άλλη να μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του COVID-19, μπορεί να σου είναι αρκετά δύσκολο να μείνεις motivated με την προπόνησή σου. Σε περιόδους σαν αυτές – ειδικά όταν κανένας δεν ξέρει πότε θα ξαναξεκινήσουν να γίνονται αγώνες- δεν είναι σπάνιο να χαθεί το κίνητρό σου. Πρόσθεσε σε αυτό και το γεγονός πως όλοι ψάχνουμε εναλλακτικούς και πρωτοποριακούς τρόπους να προπονηθούμε από το σπίτι (καθώς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε δουλειά, σχολή από το σπίτι και άλλα) και έτσι ξαφνικά γίνεται πολύ εύκολο η προπόνησή σου να μειωθεί ή να σταματήσει τελείως. Ωστόσο με αυτά τα tips από μερικούς από τους καλύτερους προπονητές, έχουμε την απαραίτητη βοήθεια για να παραμείνουμε υγιείς, σε φόρμα, συγκεντρωμένοι και motivated.

Κράτα τη φλόγα ζωντανή

Ο 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ironman και προπονητής Dave Scott συμβουλεύει τους αθλητές του να κρατήσουν τη φλόγα μέσα τους ζωντανή κάνοντας «αγώνες» στο σπίτι σου.

«Εάν οι αγώνες σου είναι πολύ μελλοντικοί ή απλά άγνωστοι ακόμα, προσπάθησε να σχεδιάσεις μια κούρσα στο σπίτι σου και δες εάν μπορείς να αντιγράψεις την κούρσα με κάποιο τρόπο εκεί που είσαι. Προγραμμάτισε μια ώρα εκκίνησης και σκέψου να ετοιμάσεις και μια ζώνη αλλαγής – ακόμα και ζώνες τροφοδοσίας για τις μεγαλύτερες προπονήσεις, εάν είναι δυνατόν.»

Δυο από τις προτεινόμενες προπονήσεις του Dave περιλαμβάνουν:

  • 3 x 20 τραβήγματα/χεριές πεταλούδας με λάστιχα με 12 box jumps και ξεκούραση 30 δευτερόλεπτα για κάθε interval. Κάνε ένα σετ χεριές πεταλούδας και ένα σετ box jumps, ξεκούραση 30 δευτερόλεπτα και μετά κάνε 20 λεπτά ποδήλατο ή τρέξιμο, ξεκουράσου 5 λεπτά και επανέλαβε.
  • Κάνε ποδήλατο ή τρέξιμο για τον χρόνο που επιλέγεις εσύ και μετά κάνε κυκλικές επαναλήψεις από 3 ασκήσεις της επιλογής σου για 12 λεπτά. Επανέλαβε!
Βρες το γιατί σου

Η προπονήτρια Marilyn Chychota έχει αρκετές λέξεις σοφίας για αυτούς που αισθάνονται μια πτώση στο “mojo” τους.  Λέει «Σιγουρέψου να επανασυνδέσεις το «γιατί» σου. Αρχικά γιατί κάνεις αυτό το άθλημα; Γράψε το και μοιράσου το με τους άλλους. Τώρα είναι η τέλεια ώρα να το κάνεις!»

Επίσης συμβουλεύει να το χρησιμοποιήσεις αυτό σαν ευκαιρία να μείνεις συγκεντρωμένος όταν σε βρίσκουν αντιξοότητες. «Το να μείνεις συγκεντρωμένος όταν κάτι διαφαίνεται είναι εύκολο, αλλά το να μείνεις συγκεντρωμένος όταν η αβεβαιότητα κυριαρχεί είναι μια πολύ χρήσιμη ικανότητα που πρέπει να εξασκήσεις. Αυτό θα σου επιτρέψει να βγεις από αυτήν τη δύσκολη περίοδο πιο δυνατός και έτοιμος να χτίσεις σε κάτι που ήδη έχεις από το να ξεκινήσεις να χτίζεις ξανά από το 0.»

Η Chychota προτείνει να χρησιμοποιήσεις τεστ ή διαδικτυακούς/ virtual αγώνες για να μείνεις προσηλωμένος. Λέει: «Σκέψου έναν διαδικτυακό αγώνα τρεξίματος ή ένα event στο Zwift στο τέλος ενός μπλοκ προπονήσεων 4 εβδομάδων για να σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένος στο να βελτιώνεσαι.»

Προσθέτει: «Παρόλο που είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας, θυμήσου πως οι αγώνες πάνε και έρχονται, αλλά η συνολική μας αθλητική ανάπτυξη και το πάθος μας για βελτίωση στον άθλημά μας μπορεί να μας βοηθήσει να παρακάμψουμε πολλά. Εκτός από όλα τα άλλα, μείνε σωματικά δυνατός, πνευματικά υγιής και έλεγξε τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις.»

Κανόνισε ώρα

Ο προπονητής Jim Vance με έδρα το San Diego λέει πως το να συμμετάσχεις σε ένα Strava Challenge με τους φίλους σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσει ο ένας τον άλλον motivated και μην υποτιμάς το πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το να κλείσεις ένα ραντεβού σε εικονικές πλατφόρμες, όπως το Zwift. Επίσης, συμβουλεύει να είσαι αυστηρός με το χρονοδιάγραμμά σου, λέγοντας: «Το stress θα σου καταστρέψει τη φυσική σου κατάσταση, οπότε φρόντισε να έχεις χρόνο αποκλειστικά για την προπόνησή σου. Μπορεί να πήξεις με υποχρεώσεις και ανησυχίες για τα πράγματα που έχεις να διαχειριστείς ή να παρακολουθήσεις, αλλά όπως λένε και οι αεροπορικές εταιρείες, «Τοποθετήστε πρώτα τη δική σας μάσκα οξυγόνου, πριν βοηθήσετε τους άλλους.» Πρέπει πρώτα να συγκεντρωθείς να είσαι εσύ στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πρώτα, και αυτό απαιτεί να είσαι υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση, ώστε να είσαι εκεί και για όλους τους άλλους. Βάλε σε προτεραιότητα εσένα και τη φυσική σου κατάσταση, ώστε να μπορέσεις μα βοηθήσεις την κατάσταση για όλους. Εάν φαίνεται αδύνατο να χωρέσει μέσα στην ημέρα, ξύπνα νωρίς! Θα είσαι χαρούμενος που το έκανες.»Επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου

Η Rachel Joyce, πρωταθλήτρια Ironman και προπονήτρια, προτείνει να θέσεις καινούργιους πιο βραχυπρόθεσμους στόχους που θα σε κάνουν να συνεχίσεις να «κινείσαι», σαν μια πρόκληση 14 ημερών για 30 λεπτά τρέξιμο κάθε ημέρα, ακολουθούμενο από 10 push-ups ή squats κάθε φορά, πριν πλύνεις τα χέρια σου.

«Αυτό αφορά περισότερο τον καλό τρόπο ζωής παρά τη φυσική κατάσταση,» λέει. «Σιγουρέψου πως θα κάνεις την πρόκληση διασκεδαστική – και προσπάθησε να κάνεις και τα παιδιά σου να συμμετάσχουν μαζί σου, εάν μπορείς. Εγώ έχω τον τρίχρονο γιο μου, τον Archie, στην καθημερινή μου ρουτίνα ενδυνάμωσης, και μπορεί η φόρμα του στα push-ups να χρειάζεται λίγη δουλειά ακόμα, το βρίσκει διασκεδαστικό και λατρεύει να μετράει τις επαναλήψεις μου!»

Δούλεψε τις αδυναμίες σου

H πρόσφατα πρωταθλήτρια του Ultraman Florida, Dede Griesbauer, που προπονεί 10 age-groupers και συνεχίζει να προετοιμάζεται για την αγωνιστική σεζόν του 2020, λέει πως βλέπει αυτήν την περίοδο σαν μια εξαιρετική ευκαιρία για να δουλέψεις στις αδυναμίες σου, λέγοντας: «Οι περισσότεροι είχαμε μπει σε αγωνιστικό mood, και τώρα που επιστρέφουμε σε μια αβέβαιη “off-season” ξανά, είναι σίγουρα μια ευκαιρία να καθαρίσεις την φόρμα σου, να δουλέψεις την ευλυγισία σου, ή ίσως να ενδυναμώσεις την πνευματική σου κατάσταση.»

Συμβουλεύει να συνεχίσεις να προσπαθείς να βρεις το αίσθημα της κοινότητας που μας λείπει με τις κλειστές πισίνες και τα γυμναστήρια ψάχνοντας μια διαδικτυακή κοινότητα να την αναπληρώσει.

Η Grisbauer προσθέτει: «Η αβεβαιότητα είναι δύσκολη για μια ομάδα (όπως οι τριαθλητές) η οποία είναι συνήθως τηρεί αυστηρό πρόγραμμα και είναι άκρως οργανωμένη. Έχοντας διαταραχθεί η καθημερινότητά μας είναι μια τέλεια ευκαιρία με το να νιώσουμε άνετα όταν δε νιώθουμε άνετα – απλά όχι με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει.»

Πηγή: trinews.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial