Υγεία

Κορωνοϊός : Πρέπει να καθαρίζουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ;

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τον κόσμο αυτές τις μέρες είναι το αν ο κορωνοϊός επιζεί στις διάφορες επιφάνειες και κατ’ επέκταση τι πρέπει να κάνουμε εμείς προκειμένου να προφυλάξουμε την υγεία μας

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τον κόσμο αυτές τις μέρες είναι το αν ο κορωνοϊός επιζεί στις διάφορες επιφάνειες και κατ’ επέκταση τι πρέπει να κάνουμε εμείς προκειμένου να προφυλάξουμε την υγεία μας.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει καμία άλλη επαφή με επιφάνειες έξω από το σπίτι του, έρχεται σε επαφή με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία προμηθεύεται από τα σούπερ μάρκετ.

Υπάρχει κίνδυνος όταν αγγίζουμε διάφορα πράγματα; Είναι πιθανό να κολλήσουμε τον ιό αν αυτός βρίσκεται στη συσκευασία ενός προϊόντος; Οι ειδικοί απαντούν στα ερωτήματα όλων μας:

Πόσο καιρό ζει ο ιός σε διαφορετικές επιφάνειες;

Ο κοροναϊός παραμένει ενεργός στις επιφάνειες, επιτρέποντάς του να μολύνει τους ανθρώπους, αν και ο χρόνος που επιβιώνει ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του υλικού: επιβιώνει τρεις ημέρες στο πλαστικό και δύο ημέρες στον χάλυβα, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε από την New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι o κορωνοϊός παραμένει περισσότερο σε πλαστικό και χάλυβα (72 και 48 ώρες αντίστοιχα), παρόλο που, φυσικά, «το ιικό φορτίο μειώθηκε σημαντικά» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εκτός από το πλαστικό και το χάλυβα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη δραστηριότητα του ιού και πάνω στον χαλκό και το χαρτόνι. Στην πρώτη, ο ιός παραμένει για τρεις ώρες και στη δεύτερη για 24 ώρες.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μόλυνση μέσω πλαστικών, συσκευασιών, χαρτονιού κλπ., δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος, επειδή αν και ο ιός παραμένει στις επιφάνειες, το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.

Επομένως, η γενική σύσταση είναι να διατηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό όταν φτάνετε σπίτι σας από το σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας.

Η Τζέμα ντελ Κάνιο, φαρμακοποιός και ειδικός στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, εξηγεί στην ισπανική εφημερίδα El Diario ότι ο κίνδυνος μόλυνσης «δεν είναι μηδενικός» και ότι παρόλο που είναι μια «μικρή» πιθανότητα, είναι προτιμότερο να καθαρίζετε τα δοχεία που αγοράζετε.

Για να γίνει αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα δύο κουταλιών της σούπας καθαριστικού ανά λίτρο νερού.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μόλυνση είναι μέσω επαφής, οπότε πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όταν φτάσουμε στο σπίτι με τις σακούλες πρέπει να βγάλουμε τα δοχεία και να πλύνουμε τα χέρια μας» πρόσθεσε.

Στην περίπτωση δοχείων από χαρτόνι και πορώδους επιφανειών, συνιστάται η αφαίρεση αυτής της συσκευασίας, όχι για καθαρισμό, επειδή αν καθαριστεί θα χαλάσει το υλικό από το απολυμαντικό. Μόλις τα δοχεία καθαριστούν και τα προϊόντα τοποθετηθούν στα ράφια τους, η επιφάνεια όπου έχουν υποστεί «επεξεργασία» θα πρέπει να καθαριστεί, ενώ στο τέλος πλένουμε πάλι τα χέρια μας.

Μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω πλαστικές σακούλες;

Ο ειδικός Gema del Caño υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να πλένετε τις σακούλες με σαπούνι και νερό, αλλά όχι μόνο τώρα σε περιόδους κοροναϊού, αλλά πάντα ως μέτρο υγιεινής. Οι τσάντες Raffia μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.

Μπορώ να κολλήσω μέσω της πρόσληψης τροφής;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε σχετική δήλωση για να καθησυχάσει τον πληθυσμό σχετικά με τη δυνατότητα μόλυνσης από τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού».

Η προφανής σύσταση είναι να πλένετε τα τρόφιμα πριν τρώτε και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από το φαγητό και το μαγείρεμα και να διατηρείτε τις επιφάνειες όπου τα τρόφιμα επεξεργάζονται καθαρές.

Μπορώ να κολλήσω με νομίσματα ή χαρτιά λογαριασμών;

Ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την ανάγκη απολύμανσης κερμάτων, λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών. Η Maldita.es επικοινώνησε με την εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Fadela Chaib, για να ρωτήσει άμεσα για το θέμα.

«Ο ΠΟΥ δεν έχει πει ότι τα χρήματα μεταδίδουν τον COVID-19, ούτε έχει εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με το θέμα. Μας ρωτήθηκε αν τα εισιτήρια μπορούσαν να μεταδώσουν το COVID-19 και απαντήσαμε ότι πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας μετά από το χειρισμό των χρημάτων, ειδικά εάν έχετε φαγητό στο χέρι σας ή εάν τρώτε. Είναι καλή πρακτική υγιεινής να πλένετε τα χέρια σας».

Σε κάθε περίπτωση, η γενική σύσταση είναι να πληρώνετε με κάρτα, όποτε είναι δυνατόν, για να ελαχιστοποιήσετε την φυσική επαφή.

Όταν πετάμε τα σκουπίδια;

Όταν πετάτε τα σκουπίδια, συνιστάται να μην αγγίζετε τους κοινόχρηστους καδους ή κοινόχρηστα εργαλία όπως πόρτες, κιγκλιδώματα κ.λπ. Επιπλέον, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας και πλύνετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό όταν φτάσετε στο σπίτι.

Προσοχή:

Σε σπίτια που βρίσκονται σε καραντίνα για όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, όλα τα απόβλητα πρέπει να μεταφερθούν στον συμβατικό κάδο και όχι στην ανακύκλωση.

Πηγή: in.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial