Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
23 Μαϊ 14 ← πίσω

Πόσο σημαντικό είναι το σωστό παπούτσι στη φυσική δραστηριότητα;

Νίκη Mπιτσώρη

Το θέμα της υπόδησης για κάθε αθλητή ή ασκούμενο, είναι βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια και την πρόληψη αναπάντεχων τραυματισμών.


Πολλοί από εμάς δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στο θέμα αυτό, επιλέγοντας τα αθλητικά μας παπούτσια με βάση το χρώμα αυτών, ή το σχέδιο ή οτιδήποτε άλλο που σχετίζεται με την αισθητική. Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε κάποια στοιχεία και χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

 

-       ο σταθεροποιητής της πτέρνας και η βάση της( οπίσθιο μέρος παπουτσιού)δίνουν σταθερότητα και έλεγχο στη κίνηση του ποδιού και προστατεύουν τον αχίλλειο τένοντα από τραυματισμό. Μια φαρδιά πτέρνα στα υποδήματα μας προφυλάσσει από διαστρέμματα στην ποδοκνημική άρθρωση. Η υποστήριξη λοιπόν είναι ένα σημαντικό στοιχείο.

 

-       η καλή τοποθέτηση προστατευτικών μαξιλαριών στη πτέρνα  και στο μέσο του πέλματος  θεωρείται απαραίτητη αλλά σε ελεγχόμενο βαθμό διότι μπορεί να αποφέρει διαφορετικά αποτελέσματα  εμποδίζοντας τα αντανακλαστικά που βοηθούν το σώμα να προστατεύεται κατά την πρόσκρουση του ποδιού με το έδαφος.

 

-       Το βάρος του αθλητικού παπουτσιού είναι κι αυτό υψίστης σημασίας σχετικά με την απόδοση μιας και το ελαφρύ παπούτσι απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας σε δραστηριότητες μεγάλης διάρκειας, όπως και να είναι κατασκευασμένα από υλικό που να αναπνέει το πέλμα και να επιτρέπει την εξάτμιση του ιδρώτα .

 

-       Τα δάκτυλα των ποδιών πρέπει να είναι άνετα και να κινούνται, γι’αυτό και η θήκη των δακτύλων θα πρέπει να είναι ευρύχωρη και να υπολογίζουμε μισό νούμερο για αθλητικό παπούτσι σε σχέση με το κανονικό μας υπόδημα. Η εφαρμογή λοιπόν έχει και αυτή ιδιαίτερη σημασία στην προϋπόθεση της επιλογής μας.

 

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω : υποστήριξη, τοποθέτηση, απόδοση, και εφαρμογή, έχουμε την κατάλληλη γνώση για να επιλέξουμε ένα σωστό παπούτσι για τη δραστηριότητά μας. Οι κατασκευαστικές εταιρίες σήμερα παράγουν πολλά είδη αθλητικών υποδημάτων για όλες τις δραστηριότητες: τρέξιμο, jogging, ορειβασία, πεζοπορία, γενικής εκγύμνασης, καλαθοσφαίρισης κ.α, και πιο εξειδικευμένα ακόμη για κάθε κατηγορία, επομένως οι επιλογές είναι πολλές…….ας κάνουμε την σωστότερη.

 

 

 

Νίκη Mπιτσώρη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
fitnesspulse.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News