Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
14 Σεπ 14 ← πίσω

30+, και αύξηση βάρους

Επιμέλεια: Ελίνα Κάβου

Η αύξηση του βάρους στις ηλικίες μετά τα τριάντα αποτελεί συχνό φαινόμενο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Καθώς μεγαλώνουμε η δουλειά και η οικογένεια καταναλώνουν μεγάλο μέρος της ημέρας και ο χρόνος για προπόνηση και "υγιεινή κουζίνα" μειώνεται. Παράλληλα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται μετά τα τριάντα, δηλαδή ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες από ό,τι συνήθιζε στην ηλικία των είκοσι. Ειδικά για τις γυναίκες, η αλλαγή στις ορμόνες που ακολουθεί την εγκυμοσύνη ή την εμμυνόπαυση κάνει το φαινόμενο ακόμη εντονότερο.



Για πολλούς τα τριάντα έτη είναι η περίοδος της ζωής τους που επικεντρώνονται σε στόχους στη δουλειά ή ξεκινούν μια οικογένεια. Κομβικές αλλαγές στη ζωή μπορεί να αποτελέσουν αιτία για μεγάλο στρες. Έρευνες υποστηρίζουν πως ίσως να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του στρες και την αύξηση του βάρους. Σε κατάσταση άγχους ο οργανισμός μας εκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία βάσει μελετών συμβάλει στην αύξηση του βάρους. Επίσης, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το άγχος τρώγοντας. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η αντιμετώπιση του άγχους με άλλες δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το περπάτημα, το παιχνίδι με τα παιδιά, η μουσική, ακόμη και μια καλή ταινία κτλ.



Οι μέρες που τρώγαμε μια ολόκληρη σακούλα με μπισκότα και ακόμη χωρούσαμε στο τζιν μας ίσως αποτελούν παρελθόν. Καθώς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός χρειάζεται λιγότερες θερμίδες. Ο περιορισμός των τροφών υψηλών σε σάκχαρα και λιπαρά και χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά καθίσταται αναγκαίος. Μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες, ΄΄στεγνό΄΄ κρέας όπως ψάρι και κοτόπουλο και τρόφιμα με αντιοξειδωτικά συστατικά γίνεται πλέον τρόπος ζωής για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλή φυσική κατάσταση και ένα ωραίο αισθητικά σώμα. Τρόφιμα όπως οι ντομάτες, το σπανάκι, η σόγια και τα δημητριακά αποτελούν άριστες επιλογές.



Η καρδιοαναπνευστική άσκηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους ανθρώπους άνω των τριάντα καθώς ενισχύει το μεταβολισμό. Δεν συμβάλει μόνο στο κάψιμο θερμίδων, αλλά ενισχύει το μεταβολισμό για περίπου 24 ώρες μετά την προπόνηση. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και ακολουθήστε την. Το ποδήλατο, το στατικό ποδήλατο, το δυναμικό βάδισμα ή το τρέξιμο είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες δραστηριότητες που μπορούμε να ακολουθήσουμε ως καρδιοαναπνευστική προπόνηση τέσσερεις με πέντε φορές την εβδομάδα για περίπου 40 λεπτά τη φορά.



Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε πως μετά τα τριάντα ο μέσος άνθρωπος ετησίως χάνει περίπου 200 γραμμάρια μυικής μάζας και κερδίζει κάτι λιγότερο από μισό κιλό λίπους. Αυτό σημαίνει ότι στην ηλικία των σαράντα περιμένουμε μια αύξηση του βάρους κατά 4,5 κιλά και ένα νούμερο μεγαλύτερο στα ρούχα! Ευτυχώς, η μείωση της μυικής μάζας επιβραδύνεται με την προπόνηση με βάρη. Εκτελώντας ασκήσεις με κάποιου είδους αντίσταση μπορούμε να διατηρήσουμε ή ακόμη και να αυξήσουμε τη μυική μάζα του σώματός μας. Μια προπόνηση με βάρη δυο με τρείς φορές την εβδομάδα που θα καλύπτει όλες τις μεγάλες μυικές ομάδες, με μια δυο μέρες ανάπαυσης για την αποκατάσταση των μυών αποτελεί ένα ισχυρό αντίδοτο στη φυσική "γήρανση" του σώματός μας.



[ΠΗΓΕΣ: Penn State University, Sacramento Bee]

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News