Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
25 Ιαν 13 ← πίσω

Νέα μελέτη δείχνει πως οι αθλητές δεν θέλουν να ντοπαριστούν για τον χρυσό!

RunningNews.gr

Φαίνεται πως κάτι αρχίζει να αλλάζει, τουλάχιστον στην ψυχολογία των αθλητών απέναντι στο ντόπινγκ και στο βωμό του ολυμπιακού χρυσού. Έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν καταδείκνυαν με πολύ απλό τρόπο πως οι αθλητές ήταν πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους, προκειμένου να κερδίσουν ένα ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο. Αυτό είανι το περίφημο "δίλημμα του Goldman" όπως έχει ονομαστεί από τον Bob Goldman που εισήγαγε το ερωτημα πρώτος. Η χρήση απαγορευμένων ουσιών ήταν για αυτούς μια εύκολη καταφατική απάντηση, αν τους εξασφάλιζε τον πολυπόθητο χρυσό.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι οργανώσεις αντιντόπινγκ έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά, όχι μόνο για ελέγχους, αλλά επίσης και για την ενημέρωση και επιμόρφωση των αθλητών σε τέτοια θέματα. Φαίνεται πως όλη αυτή διαδικασία πιάνει τόπο. Νεότερη στατιστική μελέτη με το "δίλημμα του Goldman" δείχνει πως οι αθλητές έχουν αλλάξει.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα με δείγμα 212 αθλητών στη μεγάλη Βρετανία, μόλις 2 από αυτούς θα ντοπάρονταν για τον ολυμπιακό χρυσό, με αντάλλαγμα την υγεία τους και τη ζωή τους 5 χρόνια μετά. Στο ίδιο ερώτημα ανάμεσα στο 1980 και 1990 το ποσοστό των αθλητών που απαντούσε καταφατικά ήταν πάνω από 50%. Γενικά αυτές οι έρευνες δεν μπορει να χαρακτηριζονται απολυτα ακριβής, όμως η διαφορά απο το 50% στο 1% είναι χαοτρικη και μας κάνει να αισιοδοξουμε.

Στα πλαίσια της ίδιες έρευνας οι αθλητές ερωτήθηκαν επίσης αν θα έπαιρναν το ίδιο απαγορευμένο σκεύασμα που θα τους εξασφάλιζε το ολυμπιακό χρυσό, αλλα δεν θα είδε επίπτωση στην υγεία τους. Μόνο το 12% απάντησε θετικά και αυτό είναι ένα ακόμα καλύτερο δείγμα ότι υπάρχει μεταστροφή στην αντίληψη των αθλητών για τον ίδιο τον αθλητισμό και το νόημα του. Αυτο είναι ακόμα πιο αισιόδοξο!


Πηγη: www.runningnews.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News