Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
05 Φεβ 14 ← πίσω

Ξεκόλλα! Δεν μπορείς να μετατρέψεις το λίπος σε μυ!

Επιμέλεια: Ελίνα Κάβου
Πολλά περιοδικά υγείας και διατροφής λατρεύουν να υπόσχονται κάθε τόσο τη μετατροπή του λίπους σε μυικό ιστό. Ο λόγος που το κάνουν δεν είναι αλλος από το να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Δυστυχώς όμως, η αλήθεια είναι πως δεν είναι δυνατόν το λίπος να μεταμορφωθεί σε μυ.



Η μυική μάζα και το λίπος είναι δυο εντελώς διαφορετικά είδη: ο μυς είναι ένας ενεργός ιστός που καίει θερμίδες ολόκληρη την ημέρα ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάπως σαν τον κινητήρα που δουλεύει στο ρελαντί. Όταν κινούμαστε καίμε περισσότερες θερμίδες, ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο καταναλώνει περισσότερο καύσιμο όσο πιο γρήγορα οδηγείται. Το λίπος από την άλλη, είναι απλά μια αποθήκη πλεονάζουσας ενέργειας. Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παραμένει στη θέση του στο σώμα μας, με μόνο σκοπό να αποτελεί μια ρεζέρβα γύρω από τη μέση μας, μέχρι να αποφασίσουμε να καταβάλουμε την προσπάθεια να το κάψουμε. Το σωματικό λίπος δεν είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο εκτός από επένδυση εναντίον χτυπημάτων, μόνωση εναντίον του κρύου και σαν εκείνη την άνετη επιφάνεια που θα ακουμπήσουμε την μπύρα παρακολουθώντας τον αγώνα (συχνή εικόνα της διογκωμένης σαν κατσαρόλα κοιλιάς). Ασφαλώς και ένα ποσοστό λίπους είναι απαραίτητο για τη σωστή υγεία, ωστόσο αν δεν τριγυρνάτε με κοιλιακούς στεγνούς σαν ξυράφι και βυθισμένα οστεώδη μάγουλα, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε.

Ας πιάσουμε δουλειά...


Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τη διαφορά μεταξύ των δύο, ας πιάσουμε δουλειά: ξεφορτωνόμαστε το λίπος και φορτώνουμε μυικό ιστό. Δυστυχώς, πρόκειται για δυο διαδικασίες που είναι σχεδόν αδύνατον να συνυπάρξουν. Ο λόγος είναι πως για να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον στο σώμα μας που θα διευκολύνει το κάψιμο λίπους, πρέπει να αδειάσουμε τον οργανισμό μας από θερμίδες. Η ανάπτυξη όμως απαιτεί έξτρα θερμίδες, ακριβώς όπως θα χρειαστούμε περισσότερα υλικά για να προσθέσουμε ένα δωμάτιο στο σπίτι μας. Επιπρόσθετα, η ινσουλίνη, η οποία αποτελεί το συστατικό-κλειδί για την ανάπτυξη μυικού ιστού, αποτελεί τον ‘’διάβολο’’ για το κάψιμο λίπους, καθώς ελευθερώνεται όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες (η ποσότητα και η ταχύτητα απελευθέρωσής της εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος των υδατανθράκων). Εν κατακλείδι, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν στόχο αρχικά και έπειτα να προχωρήσουμε στην επόμενη πρόκληση.

Διατροφή:

Όταν έχουμε φορτώσει 2 με 4 κιλά μυικού ιστού ( ή όποιος τέλος πάντων είναι ο στόχος μας) γυρίζουμε τα γρανάζια και ξεκινάμε δίαιτα. Όπως πάντα, θα πρέπει να κρατάμε καθημερινό λογαριασμό του τί τρώμε και να προσαρμόσουμε κατάλληλα και με προσοχή τη διατροφή μας ώστε να καταναλώνουμε περίπου 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από όσες καίμε. Εδώ είναι που δρέπουμε τα οφέλη της περίσσειας μυικής μάζας που φροντίσαμε να φτιάξουμε στον προηγούμενο γύρο: θυμόσαστε τον παραλληλισμό των μυών με τον κινητήρα που λειτουργεί στο ρελαντί? Οι μύες καίνε θερμίδες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, και όσο περισσότερη μυική μάζα έχουμε τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται χωρίς να κουνάμε ούτε το δαχτυλάκι μας. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε μια πιο επιεική διατροφή. Με άλλα λόγια, αν προστεθεί μυϊκή μάζα αυξάνει φυσικά το μεταβολισμό με ας πούμε 200 θερμίδες ανά ημέρα, δηλαδή 200 θερμίδες περισσότερες μπορούμε να φάμε και να χάνουμε σωματικό λίπος! Με άλλα λόγια, θα τρώμε περισσότερο, θα δείχνουμε καλύτερα και θα καίμε λίπος με τον ίδιο ρυθμό! Πόσο γλυκιά συμφωνία είναι αυτή;!

Κρατήστε την πρόσληψη πρωτείνης υψηλή:

Καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο της δίαιτας θέλουμε να κρατήσουμε την πρωτείνη ψηλά. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι σηκώνουμε τα ίδια κιλά με πριν (ένας εξαιρετικός δείκτης ότι δεν έχουμε χάσει το μυικό ιστό που τόσο παλέψαμε να αποκτήσουμε). Ο στόχος σε αυτή τη φάση είναι να αποβάλουμε αργά αλλά σταθερά το λίπος χωρίς να θυσιάσουμε μυική μάζα, οπότε είναι απαραίτητο να το κάνουμε προσεκτικά. Καμιά απότομη αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες δε θα ενισχύσει την κατάσταση, μόνο θα την χειροτερέψει. Μετά από μερικούς μήνες, θα πρέπει να έχουμε χάσει τουλάχιστον 4-6 κιλά λίπους και αν έχουμε παίξει σωστά τα χαρτιά μας θα πρέπει να έχουμε κρατήσει τη μυική μάζα που αναπτύξαμε προηγουμένως της δίαιτας. Ταραααν! Με το να ξοδέψουμε λίγο παραπάνω χρόνο και να χωρίσουμε τους στόχους μας σε δυο διακριτούς, καταφέραμε αυτό που επιθυμούσαμε. Αν ωστόσο προσπαθήσουμε να κυνηγήσουμε και τους δυο λαγούς ταυτόχρονα είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε τουλάχιστον τον έναν.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μετατρέψουμε το λίπος αυτό καθ’αυτό σε μυική μάζα, μπορούμε ωστόσο να το ξεφορτωθούμε, και στη θέση του να χτίσουμε περισσότερο μυικό ιστό.



[ΠΗΓΗ: Matt Danielsson, IFBB-certified Personal Trainer]

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News