Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
27 Σεπ 14 ← πίσω

Πόσο λίπος έχεις;

Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι σημαντικό για την υγεία (υψηλό ποσοστό λίπους είναι παράγοντας κινδύνου πολλών παθήσεων) αλλά και για το αδυνάτισμα, αφού η σύσταση του σώματος επηρεάζει το μεταβολισμό.


Μέθοδοι

Δερματοπτυχόμετρο
Χρησιμοποιείται ένα δερματοπτυχόμετρο, το οποίο μετρά τον υποδόριο λιπώδη ιστό σε διάφορα σημεία το σώματος. Το ποσοστό λάθους όταν έχει εκτελεστεί σωστά: +/- 3%. Απαιτεί εμπειρία και δεν είναι καλό για υπερβολικά παχύσαρκα ή αδύνατα άτομα. Από την άλλη, δεν έχει μεγάλο κόστος και μεταφέρεται εύκολα.

Πού: Σε γυμναστήρια, κέντρα και γραφεία αδυνατίσματος.



Υδροστατική Ζύγιση
Βασίζεται στην αρχή του Αρχιμήδη. Οποιοδήποτε σώμα βυθιζόμενο σε υγρό δέχεται δύναμη προς τα πάνω -που λέγεται άνωση- και η οποία είναι ίση με το βάρος του υγρού που εκτοπίζεται. Επειδή τα οστά και οι μύες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από το νερό, ένα άτομο με μεγαλύτερο ποσοστό μη λιπώδους ιστού θα ζυγίζει περισσότερο στο νερό και θα έχει μικρότερο ποσοστό λίπους. Η μέθοδος αυτή θεωρείται η πιο ακριβής. Ποσοστό λάθους όταν έχει εκτελεστεί σωστά: +/- 1,5%. Ο εξοπλισμός όμως είναι αρκετά ακριβός, χρειάζεται χώρο, χρόνο και προσωπικό. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ικανότητα του χρήστη να εκπνεύσει τον αέρα από τους πνεύμονες.

Πού: Σε κέντρα έρευνας.

Βιοηλεκτρική Αντίσταση
Με αυτή τη μέθοδο μετριέται η ροή του ρεύματος όπως περνά μέσα από το σώμα. Το ρεύμα περνάει από το λιπώδη ιστό με αργή ταχύτητα. Ετσι, περισσότερο λίπος θα εμποδίσει τη ροή του ρεύματος σε σχέση με μη λιπώδη ιστό. Μετρώντας την αντίσταση στη ροή του ρεύματος μετριέται και το ποσοστό λίπους. Ποσοστό λάθους όταν έχει εκτελεστεί σωστά: +/- 3%. Απαιτείται προετοιμασία (δεν πρέπει να έχεις φάει για 4 ώρες, να μην έχεις γυμναστεί για 12, να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ για 48 και να μην έχεις πάρει διουρητικά). Ερευνες έχουν δείξει ότι υπερεκτιμά το ποσοστό λίπους σε αδύνατα άτομα και το υποτιμά σε παχύσαρκα.

Πού: Σε κέντρα ιατρικά, αδυνατίσματος κι ερευνητικά, διαιτολόγους, γυμναστήρια.


Bod Pod

Νέα μέθοδος μέτρησης της σύνθεσης του σώματος, η οποία συνδυάζει την αρχή της υδροστατικής ζύγισης, αλλά χωρίς το νερό. Αντί για νερό χρησιμοποιείται αέρας. Ποσοστό λάθους όταν έχει εκτελεστεί σωστά: +/- 3%. Η κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού και η θερμοκρασία των μυών μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα - είναι όμως ιδανική για πολλές ομάδες ατόμων.

Πού: Μόνο στο Μαιευτήριο Ιασώ και στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

DEXA
Απορροφησιομετρία Διπλής Ενέργειας Ακτινών Χ Αναλύεται όλη η σύσταση του σώματος με ακτίνες Χ. Η εξέταση περιλαμβάνει τη μέτρηση μη λιπώδους ιστού, της οστικής μάζας αλλά και του λιπώδους ιστού. Πολύ έγκυρη μέθοδος, αφού λαμβάνεται υπόψη και η οστική μάζα στη μέτρηση. Δεν χρειάζεται προετοιμασία, αλλά κοστίζει.

Πού: Σε ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.


Πηγή: Men's Health



Φυσιολογικά επίπεδα λίπους

Το ποσοστό λίπους σε κάθε ηλικία για άντρες και γυναίκες είναι καλό να βρίσκεται στα παρακάτω όρια:

ΗΛΙΚΙΑ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΙΠΟΥΣ %

ΑΝΔΡΕΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

20-30 ετών

15-20

20-25

31-40 ετών

17-22

25-28

41-50 ετών

20-25

28-32

51 ετών και άνω

25-28

30-35


* Τα επιθυμητά ποσοστά λίπους στους αθλητές είναι μικρότερα από το γενικότερο πληθυσμό (5-12% για άντρες και 10-16% για γυναίκες) αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος της άθλησης


Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News