Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
04 Μάρ 13 ← πίσω

Μουντιάλ, ευλογία ή Κατάρ(α);

Η έκθεση του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες εργασίας αυτών που απασχολούνται στα γήπεδα και στις εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ είναι κόλαφος...«Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι ένα χωνευτήρι εκμετάλλευσης και δυστυχίας», ανέφερε η έκθεση του Οργανισμού, που δημοσιεύτηκε στον «Guardian» τον Φεβρουάριο, κάνοντας λόγο για τους χαμηλά αμειβόμενους μετανάστες που δουλεύουν στα έργα υποδομής.

Οι εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και άλλες χώρες της Ν.Ασίας υποφέρουν στο Κατάρ λόγω των χαμηλών μισθών, τις συνθήκες υγιεινής, του υπερπληθυσμού και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο...

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση του Κατάρ δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έκανε στη FIFA όταν ανέλαβε τη διοργάνωση για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους που δουλεύουν στην κατασκευή των 9 γηπέδων και των έργων υποδομής.

Είναι οξύμωρο φυσικά το γεγονός πως υπάρχουν ανησυχίες για το πώς θα αντέξουν οι φίλαθλοι και οι ποδοσφαιριστές την αφόρητη ζέστη στο Κατάρ, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα έργα.

Πολλοί από τους 1,2 εκατομμύρια μετανάστες-εργάτες που βρίσκονται στο Κατάρ, αποτελώντας το 88% του πληθυσμού της χώρας, υποφέρουν από το απάνθρωπο σύστημα εργοδοσίας της «kafala», που τους δεσμεύει αποκλειστικά σε ένα εργοδότη. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να αλλάξουν δουλειές χωρίς τη συναίνεση του και για να φύγουν από τη χώρα χρειάζονται την άδεια του για να τους χορηγηθεί βίζα, η οποία δεν είναι σίγουρο πως θα δοθεί...

Είναι συνήθης πρακτική για τους εργοδότες να κατάσχουν τα διαβατήρια τους, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού. «Το Κατάρ έχει κάποιους από τους πιο αυστηρούς εργατικούς νόμους στην περιοχή του Κόλπου και η καταναγκαστική εργασία αλλά και το ανθρώπινο δουλεμπόριο είναι σοβαρά προβλήματα», αναφέρει η έκθεση.

Στην υποψηφιότητα του, το Κατάρ είχε δεσμευτεί πως θα βελτιώνονταν οι εργασιακές συνθήκες, πλην όμως ελάχιστα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να σχηματίσουν ή να μετέχουν σε συνδικάτα, ενώ δεν προβλέπεται κατώτατος μισθός.

«Οι εργάτες στο Κατάρ σε συνδυασμό με τη νομοθεσία της 'kafala' στην ουσία υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία», σχολίασε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου.

«Το Μουντιάλ του 2022 δόθηκε από τη FIFA σε μια χώρα που μεταχειρίζεται τους εργάτες σαν σύγχρονους σκλάβους», πρόσθεσε.

Για του λόγου το αληθές έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση της κυβέρνησης του Νεπάλ σύμφωνα με την οποία 200 μετανάστες από τη χώρα πέθαναν πέρυσι δουλεύοντας στο Κατάρ...

«Πιο πολλοί εργάτες θα πεθάνουν κατασκευάζοντας έργα για το Μουντιάλ, από τους ποδοσφαιριστές που θα συμμετέχουν σε αυτό», προέβλεψε η Μπάροου.

Η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ δεσμεύτηκε εκ νέου στον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πως έχει σχεδόν ολοκληρώσει ένα πλάνο για τους μετανάστες-εργάτες για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, αν και ήδη ο φόρος αίματος είναι βαρύς...


Πηγη: volosnet.net

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News