Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
22 Μαϊ 13 ← πίσω

Αντι-Ντόπινγκ: Απειλή λουκέτου στο εργαστήριο της Αθήνας

Σε μια περίοδο που και το κάθε ευρώ που μπαίνει στα κρατικά ταμεία αποτελεί ανάσα ζωής, η ίδια η Πολιτεία δείχνει να μην ενδιαφέρεται για σημαντικά έσοδα που μπορεί να φέρει ο αθλητισμός.

Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, ένα από τα 35 στον κόσμο που διαθέτουν άδεια ελέγχου από την WADA κι ένα από τα κορυφαία στην υφήλιο, το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί λόγω ελλείψεων ακόμη και σε αναλώσιμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την αδειοδότησή του από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιντόπινγκ.

Αυτό το νόημα άλλωστε είχε και η επιστολή που έστειλε από την έδρα της WADA στο Μόντρεαλ του Καναδά ο γενικός διευθυντής της Ντέιβιντ Χάουμαν προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη.

Στην επιστολή που συνυπογράφει και ο διευθυντής της επιστημονικής επιτροπής, Ολιβιέ Ράμπιν, οι δυο άνδρες ζητούν από τον Γιάννη Ιωαννίδη να στρέψει επειγόντως την προσοχή του στην κατάσταση που επικρατεί στο εργαστήριο προκειμένου να διατηρήσει την έγκριση της WADA.


Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Μόντρεαλ 8 Μαΐου 2013

Προς Υφυπουργό κο Ιωάννη Ιωάννιδη,

Υπουργείο παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κε Υπουργέ,


Ο  Διεθνής Οργανισμός  Αντι-ντόπινγκ ( WADA)  είναι σε επιφυλακή  για το θέμα των οικονομικών  δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα εργαστήρια του  Ελέγχου  Ντόπινγκ στην Αθήνα.

Η ραγδαία μείωση των δειγμάτων, η έλλειψη των απλών πρακτικών ορισμένων υποχρεωτικών μεθόδων ( πχ. IRMS, EPO), η δυσκολία της σωστής  συντήρησης του εξοπλισμού και η έλλειψη της προμήθειας εξοπλισμού, βάζουν σε κίνδυνο την ικανότητα των εργαστηρίων να παρέχει τα επίπεδα της ποιότητας που απαιτούνται   από ένα Εργαστήριο  Αντι-ντοπινγκ.

Θα θέλαμε να στρέψετε  επειγόντως την προσοχή σας στην κατάσταση των Εργαστηρίων και ελπίζουμε ότι επαρκείς λύσεις μπορούν να βρεθούν προκειμένου τα εργαστήρια να διατηρήσουν την έγκριση  του WADA.

David  Howman

Ollvier Rabin


Κίνδυνος για τα δείγματα των Μεσογειακών αγώνων.

Μέχρι να ενσκήψει στο πρόβλημα ο Γιάννης Ιωαννίδης θα βρίσκεται στον αέρα και η συμφωνία του εργαστηρίου με την Οργανωτική επιτροπή των Μεσογειακών αγώνων στην Μερσίνα της Τουρκίας από 20-30 Ιουνίου. Περισσότερα από 1.000 δείγματα αθλητών που θα πάρουν μέρος στους αγώνες αναμένεται να φτάσουν στο εργαστήριο της Αθήνας προς ανάλυση, αποφέροντας αρκετές χιλιάδες ευρώ στα ελληνικά ταμεία. Στην περίπτωση όμως που η WADA  πάρει την άδεια τότε τα δείγματα θα πάνε σε άλλο εργαστήριο και η Ελλάδα θα χάσει ακόμη ένα σημαντικό οικονομικό όφελος που έχει.

Φέτος το εργαστήριο της Αθήνας έχει εξετάσει μόλις 1.450 δείγματα μέχρι στιγμής ενώ το κατώτερο για να διατηρεί την άδειά του είναι 3.000 το χρόνο. Από το 2009 και μετά η πορεία του αριθμού των δειγμάτων που ελέγχονται είναι φθίνουσα λόγο των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εργαστήριο. Μάλιστα, το 2010 έπεσε οριακά στα 2.850 αλλά δεν της αφαιρέθηκε λόγω της μικρής διαφοράς με το όριο, ενώ το 2011 έφτασαν τα 3.300. Το 2012 λόγω Ολυμπιακής χρονιάς ξεπέρασαν οριακά τα 4.000 αλλά αυτό συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια.



πηγη: contra.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News