Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
12 Απρ 14 ← πίσω

Ζωή ποδήλατο στην Πόλη ………για Ευζωία

Η ΧΡΗΣΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΙΑ.




  Με σχέδιο χρήσης ποδηλάτου στην άσφαλτο, από τη Νέα Υόρκη ως τη Βουδαπέστη οι ειδικοί λένε πως οι δρόμοι της πόλης γίνονται τόσο φιλικοί για την φυσική κατάσταση όσο τα επαρχειακά μονοπάτια.

         

Ακόμη και οι μικρές ποδηλατικές εξορμήσεις κάνουν τη διαφορά στην υγεία των κατοίκων των πόλεων. «Αν οδηγούσατε αυτοκίνητο και το αντικαθιστούσατε με ποδήλατο, αυτά τα δέκα λεπτά «πήγαινε- έλα» θα ήταν μεγάλη υπόθεση», αναφέρει ο Δρ. Ρόμπερτ Όπλιγκερ, φυσιολόγος της άσκησης του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητικής Ιατρικής. Ο Όπλιγκερ , ένας μανιώδης ποδηλάτης, ανέφερε πως ακόμη και δυο με τρία μίλια (3.2 με 4.8 χιλιόμετρα) ποδηλασίας την ημέρα μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.



«Υπάρχει πολύ ανερχόμενη πληροφόρηση σχετικά με κάτι που καλείται «ενεργή μετακίνηση» και συγκρίνει την μετακίνηση με ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς με εκείνη του αυτοκινήτου», αναφέρει, «Τα οφέλη είναι σημαντικά, όσο περισσότερο δραστήριοι γινόμαστε». Οι κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν στους ενήλικες να συσσωρεύουν περίπου 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας ανά εβδομάδα. Η ποδηλασία μπορεί να είναι μέρος αυτής της δραστηριότητας, αναφέρει. « Η ποδηλασία φέρει θετικά αποτελέσματα στο βάρος και την καρδιοαναπνευτσική υγεία. Ακόμη και μερικές φορές την εβδομάδα είναι ευεργετικές σε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία». Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση ορίζει την παχυσαρκία- που πλήττει το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων- ως ασθένεια.


          Δυστυχώς, δεν ενδείκνυνται όλες οι πόλεις για προγράμματα οργάνωσης ποδηλασίας, και δεν είναι σχεδιασμένες για μανιώδεις ποδηλάτες, αναφέρει ο Όπλιγκερ. Όπως είπε, η γενέτειρά του, η πόλη της Άιοουα (Iowa), μια μικρή κοινωνία με μικρές αποστάσεις μετακίνησης, δεν ενδείκνυται για τέτοιο πρόγραμμα. Στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, το 56% των οδικών διαδρομών είναι λιγότερες των 4.8 χιλιομέτρων σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών της Νέας Υόρκης.



ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ


«Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσουμε είναι για δυο με τρία μίλια», λέει ο Όπλιγκερ, ο οποίος επίσης επαινεί την πόλη για την προσθήκη 200 μιλίων ποδηλατοδρόμου μόλις τα περασμένα τρία χρόνια.

«Η Νέα Υόρκη έχει κάνει μια καλή δουλειά στην προετοιμασία της περιοχής και τώρα αρχίζει η περίοδος ανταπόδοσης», προσέθεσε.



          Ο αρχισυντάκτης ποδηλατικού περιοδικού Πίτερ Φλάξ προβλέπει ότι σε 10 χρόνια από τώρα, η απόφαση να εισαχθούν περισσότερα ποδήλατα στην πόλη της Νέας Υόρκης θα φαινόταν προφανής. «Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη αμερικανική πόλη, η Νέα Υόρκη ταιριάζει απόλυτα στο σχέδιο ποδηλασίας.
Είναι επίπεδη και κατάλληλη να τριγυρίσει κανείς» αναφέρει.


Παρόμοια δείγματα προγραμμάτων υπάρχουν στην Ουάσινγκτον, το Παρίσι και τη Βαρκελώνη. Ο Φλαξ παραδέχεται με ευκολία, μετά την παρακολούθηση της παρέλασης των μεγάλων μπλε ποδηλάτων στη Νέα Υόρκη κατά την αντίθετη φορά ενός πολυσύχναστου μονοδρόμου, ότι το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο εισαγωγής του ποδηλάτου στη Βόρειο Αμερική βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής. « Βρισκόμαστε 25 με 30 χρόνια πίσω από την Ευρώπη», αναφέρει. «Η ποδηλατική μας κοινότητα χρειάζεται να αγκαλιάσει τους κανόνες του δρόμου». Προβλέπει επίσης, αλλαγές στην οδική συμπεριφορά καθώς τα ποδήλατα θα αναμειγνύονται στη ζωή των δρόμων. «Σε πέντε χρόνια δε θα αποτελεί πλέον πρόβλημα. Οι οδηγοί των ταξί αλλάζουν ήδη την οδηγική τους συμπεριφορά. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι να εμπλακούν σε ατύχημα με ποδηλάτη στην πόλη» διαβλέπει.


          Ο Ντάνι Σάιμονς του προγράμματος NYC Bike Share που ελέγχει μέρα με τη μέρα τις εργασίες, αναφέρει πως ο στόχος ήταν απλά να γίνει ευκολότερη η μετακίνηση των Νεοϋορκέζων μέσα στην πόλη. Μέχρι τώρα περισσότεροι από 44.780 άνθρωποι έχουν υπογράψει για ετήσια συνδρομή στο πρόγραμμα της Νέας Υόρκης που έχει παρόμοια λογική με τα προγράμματα ποδηλάτου του Παρισίου, του Λονδίνου και της Βοστόνης (ιστοσελίδα: Citibikenyc.com). «Είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι» αναφέρει ο Σάιμονς, προσθέτοντας ότι αιτήσεις με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ρέουν από Νεοϋορκέζους που διαμένουν σε διάφορα μέρη της πόλης που το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί ακόμη.


          Η Λιζ Νεπόρεντ, μια νεοϋορκέζα εμπειρογνώμων της άσκησης και συγγραφέας του «Γυμναστική Για Αρχάριους- Fitness for Dummies», χειροκροτεί το πρόγραμμα. «Τα ποδήλατα χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα. Είμαι υπέρ, σε ο,τιδήποτε κάνει τον κόσμο να ενεργοποιείται» ανέφερε, προσθέτωντας πως η ποδηλασία κάνει πολύ καλό στην καρδιά και τα πνευμόνια και γυμνάζει τους μύες χωρίς να φορτίζει τους συνδέσμους. «Ακόμη και το λίγο συνεισφέρει. Η ποδηλασία νικά την ευκολία του να καλέσουμε ταξί ή να καθόμαστε ακίνητοι στο τραίνο» αναφέρει.

[ΠΗΓΗ: Reuters, Dorene Internicola]


fitnesspulse.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News