Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
03 Αυγ 13 ← πίσω

Muladhara Chakra - Το τσάκρα της βάσης

Είναι το πρώτο chakra , βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής  στήλης  και θεωρείται το θεμέλιο όλου του συστήματος. Η λέξη Μουλαντάρα είναι σανσκριτικής προέλευσης και  σημαίνει «ρίζα» . Οι δίοδοι ενέργειας αυτού του chakra επεκτείνονται προς τα κάτω σαν μία ρίζα μέσα από τα πόδια και τα πέλματα, ώστε να έρθουν σ’ επαφή με το έδαφος, τη στερεά γη και να συνδεθούν με αυτή.



Σύμβολό του είναι ένα νούφαρο με τέσσερα πέταλα μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα τρίγωνο στραμμένο προς τα κάτω που συμβολίζει την ενέργεια της ρίζας. Χρώμα του είναι το βαθύ κόκκινο.



Η  βασική του λειτουργία  είναι ν’ ανταποκριθεί σε ό,τι έχει να κάνει με την επιβίωση, όπως ο ύπνος, η άσκηση, η αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Μόνο όταν χειριζόμαστε με σωστό τρόπο τις ανάγκες επιβίωσης μας μπορούμε να επικεντρωθούμε σ’ άλλα θέματα, όπως η γνώση, οι σχέσεις, η δημιουργικότητα. Εάν το chakra αυτό υποστεί μία βλάβη τότε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που απειλούν την επιβίωση μας, κάτι το οποίο μας απομακρύνει από την επίτευξη άλλων στόχων. Τέτοιου είδους απειλές μπορεί να είναι η αλλαγή χώρου εργασίας, ένα γενικό αίσθημα ανασφάλειας, προβλήματα βάρους και όποτε αυτές εκδηλωθούν πυροδοτούν τον προγραμματισμό του πρώτου chakra.



Ενδείξεις όπως εξάρτηση από άλλους, έλλειψη πειθαρχίας, έλλειψη εστίασης, διατροφικές διαταραχές, συναισθηματικό κενό υποδεικνύουν ότι το πρώτο chakra  είναι μπλοκαρισμένο.



Αν από την άλλη το chakra αυτό  παραείναι ανοιχτό, τότε μένουμε προσκολλημένοι σε αυτό το επίπεδο. Ενδέχεται να αποκτήσουμε  διάφορες εμμονές  όπως με την υγεία μας,  το χρήμα, τα υλικά αγαθά,  ή να είμαστε αρνητικοί στις αλλαγές μένοντας προσκολλημένοι στην ίδια ρουτίνα. Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι  όταν το chakra αυτό είναι κλειστό βιώνουμε έλλειψη σταθερότητας, ενώ όταν παραείναι ανοιχτό εμμένουμε σταθεροί σε καταστάσεις περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε. Η ιδανική κατάσταση θα ήταν να υπάρχει σταθερότητα και  ευελιξία όσον αφορά την αρμονία. Σε αρμονία με την προς τα κάτω ροή του πρώτου chakra βρισκόμαστε όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μπει στη ροή της βαρύτητας.


Ο κοινός όρος γι’ αυτή τη ροή όπως βιώνεται απ’ το  ανθρώπινο σώμα είναι η εδαφική προσάραξη, η οποία είναι μια διαδικασία δυναμικής επαφής με τη γη που επέρχεται μέσω των ποδιών και των πελμάτων μας. Μόνο όταν η εδαφική προσάραξη λαμβάνει χώρα σωστά το σώμα τρέφεται και ενεργοποιείται. Είναι αυτή που μας φέρνει σ’ επαφή με το σώμα μας. Όταν φέρνουμε στην επιφάνεια τις αλήθειες που βρίσκονται θαμμένες μέσα στο σώμα μας επέρχεται μία στερεά σύνδεση με τη βάση μας, η οποία με τη σειρά της φέρνει υγεία, ευημερία, επιτυχία.


Η διατροφή είναι η πρώτη βασική λειτουργία επιβίωσης του πρώτου chakra, γιαυτό και διατροφικές διαταραχές υποδεικνύουν αστάθεια του πρώτου chakra.


ΤΡΟΠΟΣ  ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΛΑΝΤΑΡΑ CHAKRA

 Καθίστε  με την πλάτη ίσια   σε μία καρέκλα έτσι ώστε η σπονδυλική στήλη να είναι κάθετη ως προς το έδαφος και οι ώμοι πίσω και κάτω  μακριά από τα αφτιά.  Αφήστε τα πέλματα να πλαισιώνουν το πάτωμα πιέζοντάς τα  ελαφρώς. Τα πόδια σας θα περισφιχτούν ελαφρώς  και θα υπάρξει μία αυξημένη ροή στο chakra της βάσης. Καθώς θα χαλαρώσετε τα πόδια και τα πέλματά σας  θα αισθανθείτε τη ροή να υποχωρεί και καθώς θα τα σφίγγετε θα αισθανθείτε το σώμα σας να γίνεται πιο συμπαγές. Δεν είναι απαραίτητο να πιέζουμε συνεχώς τα πόδια μας για να ενεργοποιηθεί το πρώτο chakra, είναι όμως ένας καλός τρόπος για να αυξηθεί η ροή ενέργειας στο κάτω μέρος του σώματος καθώς κάνετε διάφορα νοητικά καθήκοντα, είτε δουλεύετε στο γραφείο ή μιλάτε στο τηλέφωνο.

 

Κατερίνα Λαρή-Γαρυφάλλου
www.athenstrainers.gr

 

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News