Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
10 Αυγ 13 ← πίσω

Το λέει η επιστήμη: να γιατί είναι γρήγορος ο Μπολτ!

Μπορεί ο Γιουσέιν Μπολτ να είναι ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο και να έχει κάνει τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα, ωστόσο, η επιστήμη δεν σηκώνει τα χέρια ψηλά: ερευνητές από το Μεξικό βρήκαν πού οφείλονται τα κατορθώματά του!


Η ομάδα φυσικών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικό δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο που εξηγεί αυτό που σε όλους μας φαίνεται απίστευτο. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το σπριντ του Τζαμαϊκανού σπρίντερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009, σε συνδυασμό με τούψος του, την ταχύτητα που ανέπτυξε και τις συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα του αγώνα.




Όπως διαπιστώθηκε, από τη συνολική ενέργεια που αναπτύσσει ο Μπολτ, μόνο το 7,79% χρησιμοποιείται για να επιτύχει κίνηση, ενώ το 92,21% χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αεροδυναμικής οπισθέλκουσας. Μάλιστα, με ιδανικές συνθήκες ανέμου, οι ερευνητές υπολόγισαν πως ο Μπολτ θα μπορούσε να πάει ακόμα πιο γρήγορα, τερματίζοντας σε 9,46 δευτερόλεπτα!


«Φαίνεται πώς ο Μπολτ είναι σε θέση να αναπτύξει περισσότερη δύναμη από ότι οι άλλοι δρομείς. Ένας τρόπος να το κάνει αυτό είναι ότι βρίσκει έναν τρόπο να μειώσει την έκταση του σώματος του που εκτίθεται στον αέρα, μειώνοντας έτσι την αντίσταση. Ίσως υιοθετώντας μία συγκεκριμένη θέση πορείας που μειώνει αυτή την έκταση, αλλά όχι την απόδοση του και την ικανότητα να αναπτύξει όλη του τη δύναμη», δήλωσε ο δρ. Χόρχε Χερνάντες.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες στη Γη εμποδίζουν τους δρομείς να ενεργήσουν πολύ έντονα και να σπάσουν τα ρεκόρ, κάτι που επίσης σημαίνει πως, αν ο Μπολτ έτρεχε σε άλλο πλανήτη, θα έσπαγε ασύλληπτα ρεκόρ!



Δείτε το βίντεο και θυμηθείτε το ρεκόρ....



star.gr

 

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News