Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
31 Μαϊ 14 ← πίσω

Beach Athletics, o Στίβος στην παραλία! Γιατί όχι;

Μπάμπης Ζαννιάς

Στίβος στη παραλία ή Beach Athletics

Πολλές φορές ακούμε για πρωτότυπες ιδέες. Άλλες μας κάνουν να γελάμε, άλλες να προβληματιστούμε και άλλες να περνούν αδιάφορα… 

Ακούω συχνά, για πρωτοτυπίες στον στίβο, που εφαρμόζουν τώρα τελευταία σε διάφορες χώρες για την προβολή του αθλήματος και την αμεσότητα με το κοινό.

Με άλλα λόγια πρέπει να πρωτοτυπήσουμε, να πάμε κοντά στο κοινό, να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε μέχρι τώρα σχετικά με την προβολή αλλά και την προσέλκυση νέων  ανθρώπων τόσο αγωνιστικά όσο και φίλων του αθλητισμού.

Εφτά και πλέον χρόνια είχα παρουσιάσει σε φίλους τις σκέψεις μου σχετικά με τη διεξαγωγή αγώνων στίβου στη παραλία! Ναι γιατί όχι; Ίσως κάποιοι να γέλασαν τότε όπως ίσως και κάποιοι τώρα…. Σκεφτείτε όμως…..

Η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν θαλάσσια χώρα με χιλιάδες χιλιομέτρων παραλίες και παράλληλα μια χώρα που αγαπάει τον αθλητισμό.

Ο στίβος, ο κλασικός αθλητισμός, συγκινεί τους φιλάθλους περισσότερο από κάθε άλλο Ολυμπιακό άθλημα, τόσο για το θέαμα, την ιδιομορφία της ατομικότητας, τον ανταγωνισμό, τα ψυχικά και σωματικά χαρίσματα όσο και το θέαμα που απορρέει από όλα αυτά. Οι συγκινήσεις που προσφέρει ο στίβος κατά γενική ομολογία είναι ανεπανάληπτες.

Αυτές τις συγκινήσεις, αναρωτηθήκατε, ότι μπορούμε να τις απολαύσουμε στη παραλία; Πόσο εύκολο είναι σε μια παραλία να γίνεται ένας αγώνας μήκους ή τριπλούν;   Όμορφο θέαμα, θεατές εκ του σύνεγγυς, συμμετοχή στις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών!

Ένας αγώνας στην αμμουδιά 30 ή 50 μέτρων, σφαιροβολίας, αντοχής, ύψους και άλλων που με την κατάλληλη και υποτυπώδη υποδομή μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα.

 Αγωνίσματα με πλούσιο θέαμα μπορούν να οργανωθούν άψογα, με ελάχιστο κόστος, με απλή προσαρμογή των κανονισμών που ισχύουν, σε κύκλους πρόκρισης και τη διεξαγωγή τελικών ακόμη και πρωταθλήματος.

ΘΑΛΑΣΣΑ-ΗΛΙΟΣ-ΣΤΙΒΟΣ (ΘΑΛ.Η.Σ) θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο των αγώνων αυτών από τους οποίους τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι πολλαπλά.

Ο στίβος θα αποκτήσει εξωστρέφεια.

Σε μια εποχή που όλοι περιμένουν τα παιδιά και τους φιλάθλους στα στάδια θα πάμε εμείς σε αυτούς με σκοπό να κάνουμε νέους φίλους, νέους υποστηρικτές που θα έρθουν πιο κοντά στο άθλημα ακόμα και να επιλέξουμε ταλέντα.

Τα παιδιά

Θα είναι προσιτή η άθληση στις νεαρές ηλικίες ταυτόχρονα με το παιχνίδι στην αμμουδιά.

Θα πλησιάσουμε παιδιά κρίσιμης ηλικίας, δημοτικών σχολείων, αφού στόχος μας θα είναι στις κατασκηνώσεις του καλοκαιριού να ενταχθούν τα παιχνίδια του στίβου στις δραστηριότητες των παιδιών. Θα είναι τεράστια και πολλαπλά τα οφέλη για τον στίβο. Όσοι δεν θα ασχοληθούν με το αγωνιστικό κομμάτι θα είναι οι αυριανοί λάτρεις του κλασικού αθλητισμού.  

Τα αγωνίσματα θα διεξάγονται σε πρώτη φάση ΚΟΙΝΑ δηλαδή μήκος αγοριών και κοριτσιών με κατάταξη γενική και κατά φύλλο. Θα αγωνίζονται δηλαδή εναλλάξ στο ίδιο αγώνισμα. Αυτό θα βοηθήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό χωρίς όμως να κρύβει κινδύνους τραυματισμών ή τεχνικών προβλημάτων αφού δεν θα υπάρχουν κράσπεδα, βαλβίδες κλπ παρά μόνο γραμμές στην άμμο.

Αγωνίσματα

Τα αγωνίσματα σε μια πρώτη φάση μπορεί να είναι τρία και με εναλλαγές. Δηλαδή ταχύτητα (30 ή 50μ), άλματα (μήκος ή ύψος ή τριπλούν), σφαιροβολία (διαφόρων κιλών ή μπαλάκι), σκυταλοδρομία (2χ30μ, 2χ50μ, 4χ30μ, 4χ50μ) ή τρίαθλο με επιλογές αγωνισμάτων. Επίσης με την δοκιμασμένη συνταγή του Kids Athletics και τα στελέχη που το διαδίδουν, μπορούν να εξειδικευθούν και να διαδοθούν. 

Αν υπάρχει η θέληση, κάποιοι φίλοι του στίβου τώρα που θα πάνε διακοπές, μπορούν άμεσα να διοργανώσουν τέτοια αγωνίσματα «παρεΐστικα» ή σε κάποιες κατασκηνώσεις.

Αν ξεκινήσουν είναι σίγουρο ότι θα εξαπλωθούν ραγδαία.

Άλλωστε η ιστορία το απέδειξε και με άλλα αθλήματα που έγιναν ακόμη και Ολυμπιακά!

Τόλμη, χρειάζεται, ανοιχτά μυαλά και ανοιχτά αυτιά να ακούγονται πρωτοποριακές αλλά υλοποιήσιμες και χρήσιμες ιδέες.

Και αγώνες επίδειξης

Η παραλία προσφέρεται και για αγώνες επίδειξης υψηλού επιπέδου, διεθνούς. Είναι εύκολο να στηθεί διάδρομος με ελαστικό τάπητα (όπως στους αγώνες σε πλατείες κλπ) σε κάποια παραλία μας, κοσμοπολίτικη και με θέα τις φυσικές και ιστορικές ομορφιές της χώρας μας.  

Αν κάποιοι είναι διατιθέμενοι να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο ας επικοινωνήσουν  μαζί μας.

Ήδη δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει να υλοποιείται και δεν μπορεί παρά να είναι ευχάριστο.

Όπως ο Παύλος από την Κέρκυρα, οι Νικολάδες και ο Φώτης  από τη Θεσσαλονίκη και άλλοι φίλοι του στίβου θέλοντας να βρουν τρόπους για τον αγαπημένο τους στίβο, πρότειναν ή και υλοποίησαν πρωτοποριακές ιδέες έτσι και τώρα.

Όμως αξίζει τουλάχιστον αναφορά στους πρωτοπόρους αλλιώς μπαίνουμε στα ίχνη της… καπηλείας. 



Προτεινόμενη ονομασία ΘΑΛ.Η.Σ (ΘΑΛΑΣΣΑ-ΗΛΙΟΣ-ΣΤΙΒΟΣ)

Ο φιλόσοφος Θαλής ο Μιλήσιος συμπύκνωσε τη θεωρία του:

  • Η Γη έχει τη μορφή ενός κυκλικού δίσκου που στηρίζεται στο νερό
  • Το νερό είναι η αρχή των πάντων.





Μπάμπης Ζαννιάς

Υπεύθυνος Τύπου ΣΕΓΑΣ

 

www.runningnews.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News