Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
19 Ιουλ 14 ← πίσω

Η επιστημονική εξήγηση για την εμμονή μας με τους ποδοσφαιριστές

Δεν είναι απλά ένα όμορφο παιχνίδι. Υπάρχουν και βιολογικές αιτίες που εξηγούν γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι –και δη γυναίκες- προτιμούν τους «καυτούς» ποδοσφαιριστές από άλλους αθλητές.


1.Το εξελικτικό ιδανικό

Βάσει της θεωρίας της εξέλιξης, οι γυναίκες έλκονται από τη δύναμη και τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την υψηλή παραγωγή τεστοστερόνης, όπως ένα πιο ανδρικό πρόσωπο. Όμως, οι επιστήμονες αρχίζουν να ανακαλύπτουν ότι οι γυναίκες είναι βιολογικά προγραμματισμένες να προσελκύονται και από την αντοχή, όπως επισημαίνει ο Erik Postma, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. «Πριν εφευρεθούν τα δόρατα, κυνηγούσαμε τα ζώα μέχρι να εξαντληθούν» σημειώνει. Ο Postma πραγματοποίησε μια μελέτη στην οποία ζήτησε από τους εθελοντές να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα κάποιων ποδηλατών και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι βαθμολόγησαν τους ποδηλάτες με την υψηλότερη αντοχή ως πιο ελκυστικούς. Αυτό είναι καλή είδηση για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι πρέπει να αναπτύσσουν τόσο τη δύναμη όσο και την αντοχή τους. Οι ποδοσφαιριστές τρέχουν κατά μέσο όρο επτά μίλια ανά αγώνα, σε σύγκριση με το 2,5 των καλαθοσφαιριστών.


Η εξελικτική βιολογία μας υπαγορεύει αυτό που ο πολιτισμός μας θεωρεί ως την ιδανική ανδρική μορφή. «Το σώμα του ποδοσφαιριστή είναι ίσως λίγο πιο κοντά στην νοητική εικόνα του μέσου ανθρώπου για το ιδανικό της ομορφιάς» λέει ο Δρ David Geier, αθλίατρος και ορθοπεδικός χειρουργός. «Αν κοιτάξει κάποιος τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά του ιδανικού προσώπου, μοιάζουν περισσότερο με των ποδοσφαιριστών. Έχουν τις σωστές αναλογίες: το άνω μέρος του σώματός τους δεν είναι τεράστιο με μικρό το κάτω μέρος, ή το αντίστροφο».


2. Σωστές αναλογίες σώματος

«Οι δεξιότητες που απαιτούνται για το ποδόσφαιρο αφορούν την ταχύτητα και την αντοχή. Δεν είναι η δύναμη του σώματος, ούτε η ικανότητα να αντιμετωπίζεις άλλους παίκτες όπως στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο» λέει ο Geier. Οι ποδοσφαιριστές είναι μυώδεις χωρίς να είναι ογκώδεις. Σημασία έχει επίσης και το ύψος, επισημαίνει ο Geier. Είναι πιο εύκολο να φαντάζεται μια γυναίκα τον σύντροφό της σε …κανονικές διαστάσεις, παρά σε τεράστιες.


3. Εκδήλωση συναισθημάτων στο γήπεδο

Οι παίκτες του ποδοσφαίρου είναι εμφανώς πιο συναισθηματικοί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού από άλλους αθλητές, τόσο που ένα πρόσφατο άρθρο στο New Yorker εξέτασε το γιατί οι Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι με το θέατρο του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες πέφτουν στο έδαφος και κυλιούνται, σαν να τους έχουν πυροβολήσει. Όταν συγχαίρουν ο ένας τον άλλον, δεν δίνουν απλά τα χέρια, αλλά πηδούν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, ουρλιάζουν και κλαίνε. Μετά από ένα γκολ, οι παίκτες σχίζουν τις φανέλες τους και τρέχουν σε κύκλους. Άλλες φορές καταρρέουν και κλαίνε σα μωρά.


Όπως αποδεικνύεται, αυτές οι υπερβολές προκαλούν το αντίθετο φύλο. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνδρες θεωρούνται πιο ελκυστικοί όταν εκδηλώνονται συναισθηματικά. «Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει τι συμβαίνει με τους άνδρες ποδοσφαιριστές», λέει η Jessica Tracy, καθηγήτρια ψυχολογίας στο British Columbia και επικεφαλής της μελέτης.


4. Βάζουν και βγάζουν τις φανέλες τους

Ας το παραδεχτούμε: οι ποδοσφαιριστές θέλουν να δείχνουν τους κοιλιακούς τους. Ακόμα και όταν δεν σκίζουν τις φανέλες τους για να γιορτάσουν ένα γκολ, οι ποδοσφαιρικές στολές είναι πιο αποκαλυπτικές από άλλες. Στο χόκεϊ και το αμερικάνικο ποδόσφαιρο οι στολές καλύπτουν το σώμα του αθλητή και το κεφάλι. Στο μπάσκετ είναι φαρδιές και στο μπέιζμπολ δεν κολακεύουν και πολύ. Οι ποδοσφαιρικές φανέλες τονίζουν τους κοιλιακούς, τα χέρια, τα πόδια και τα οπίσθια περισσότερο απ’ ότι σε άλλα αθλήματα.


Ο άλλος λόγος που υπάρχει μια τέτοια παγκόσμια εμμονή με τους ποδοσφαιριστές είναι ότι υπάρχει μια… ποικιλία δειγμάτων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο συγκεντρώνει εκατοντάδες παίκτες από όλο τον κόσμο. Όλο και κάποιος θα αρέσει σε κάποιον.


http://time.com/2950943/a-scientific-explanation-for-our-obsession-with-sexy-soccer-players/




www.antinews.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News