Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
19 Αυγ 14 ← πίσω

Πως να κάνετε τις ασκήσεις γιόγκα

από το Βιβλίο ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ


Γιόγκα ως αυτοθεραπείαΚαλύτερα είναι να διδαχθείτε τις ασκήσεις που συστήνονται ειδικά για τη δική σας αυτοθεραπεία από κάποιον πεπειραμένο δάσκαλο της γιόγκα, που θα μπορεί να σας καθοδηγήσει ως προς την ταχύ­τητα, το ρυθμό και τη διάρκεια της κάθε κίνησης. Μ' αυτό τον τρόπο, κάθε λανθασμένη ή άκαρπη κίνηση ή στάση, θα διορθώνεται αμέσως και ή ωφέλεια που θα αντλήσετε από τις ασκήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερη.


Μετά θα μπορέσετε να συνεχίσετε τις ασκήσεις μόνοι σας στο σπίτι, εκτός αν προτιμάτε το οργα­νωμένο περιβάλλον της τάξης ή αν θέλετε να προχωρήσετε πέρα από το στάδιο της αυτοθεραπείας στο πιο προχωρημένο στάδιο της αυτοανάπτυξης, και στη συνέχεια στο στάδιο της αυτογνω­σίας, μέσα στα πλαίσια της εξέλιξης σας. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν να βρείτε ένα αναγνωρισμένο και υπεύθυνο κέντρο γιόγκα στην πε­ ριοχή σας και να προχωρήσετε πέρα από την αυ­ τοθεραπεία, στο στάδιο της
Οι περισσότερες από τις ασκήσεις που διδάσκονται στην Δύση στην ουσία δεν είναι κλασικές στάσεις της γιόγκα, αλλά μάλλον προκαταρκτικές, δυναμικές ασκήσεις, που είναι ευκολότερες και πιο προσαρμοσμένες στα δύσκαμπτα σώματα του δυτικού κόσμου. Βρήκα ότι είναι πιο χρήσιμες για να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα υγιεινού τρόπου ζωής γ’ αυτούς που προσπαθούν να ξυπνήσουν τις φυσικές θεραπευ­τικές ενέργειες στο σώμα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση νέων ανθρώπων κι εκείνων που έχουν διατηρήσει τη σωματική τους ευκαμψία, μπορούν να εφαρμοσθούν και πιο προ­χωρημένες στάσεις γιόγκα. Οι απλές αλλά αποτε­λεσματικές κινήσεις που ακολουθούν στις επόμε­νες σελίδες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργε­τικές σε εκατοντάδες περιπτώσεων που έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια.






ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΟΓΚΑ



1. ΜΗ ΖΟΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ σε καμιά περί­πτωση. Κι όμως, όσες φορές και να το λέμε αυτό στους ανθρώπους, εκείνοι εξακολουθούν να το κάνουν. Έχουν προγραμματιστεί ότι το «περισσό­ τερο» ή το «μεγαλύτερο» ή το «γρηγορότερο» είναι τα καλύτερα, θέλουν να σπρώξουν το σώματος κατ' ευθείαν στις ασκήσεις, αδιάφορο αν εκείνο διαμαρτύρεται. Αυτό είναι μεγάλο λάθος που κάνει πιο πολύ κακό απ' ό,τι νομίζετε. Δουλέψτε με το σώμα σας χωρίς βιασύνη. Σεβαστείτε τα όρια του. Τα όρια αυτά θα επεκταθούν σταδιακά και θα απο­κτήσετε ευελιξία αν ασκείστε ΤΑΚΤΙΚΑ, διατη­ρώντας την αίσθηση των ορίων σας και σταμα­τώντας εκεί. Το σώμα σας θα λάβει το μήνυμα και η ένταση που σας εμποδίζει να επεκτείνετε τα όρια σας σιγά­σιγά θα απελευθερωθεί.


2. ΝΑ ΑΣΚΕΙΣΤΕ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΒΑΣΗ. Αν πραγ­ματικά θέλετε να θεραπεύσετε ή να μεταμορφώ­σετε, ή να αναπτύξετε το σώμα σας, μερικές φορές την εβδομάδα δεν αρκεί. Είκοσι ή ακόμα και δεκα­πέντε λεπτά τη μέρα φέρνουν καλύτερα αποτελέ­σματα από δυο ώρες μια φορά την εβδομάδα. Μην πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν έχετε καιρό. Δεν έχετε παρά να κάνετε μια εκτίμηση των πραγμάτων που σας απασχολούν και δεν σας αφήνουν χρόνο. Οπωσδήποτε, κάτι θα μπορεί να θυσιαστεί για χάρη αυτής της ζωογόνας δραστηριότητας. Τελικά, ο χρόνος που θυσιάζετε γι' αυτές τις ασκήσεις και άλλες τεχνικές, θα αποδώσει διπλά κι ακόμα πε­ρισσότερο, με μεγαλύτερη διαύγεια και αποδοτι­κότητα που θα έχετε αποκτήσει και τη λιγότερη ανά­γκη που θα νιώθετε για ύπνο ή ονειροπολήσεις.


3. ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟ.
Συμβουλευθείτε το γιατρό σας ή το δάσκαλο σας της γιόγκα για το τι πρέπει να κάνετε. Ο πόνος είναι μήνυμα για το σώμα και πρέπει να το προσέ­ ξετε. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να σημαίνει απλώς αντιδράσεις των διαδικασιών αλλαγής που υφίσταται το σώμα. Σε άλλες, προσπαθήστε να τον αντέξετε (χωρίς να ζορίζεστε} και σιγά­σιγά θα περάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί να κάνετε κακό σε κάποιο μέρος του σώματος σας και ίσως πρέπει να σταματήσετε και να κάνετε άλλες προκαταρκτικές ασκήσεις πριν επανέλθετε σ' αυτήν που οας πονάει.


4. ΝΑ ΑΣΚΕΙΣΤΕ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ του­λάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό. (Η μισή λαμπάδα, όπου τοποθετείτε τα πόδια σας στον τοίχο, αποτελεί εξαίρεση γι' αυτό. Μπορεί να γίνε­ται ακόμα και μισή ώρα μετά το φαγητό, αν δεν υπάρχει άλλος χρόνος).


5. ΜΗ ΦΟΡΑΤΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ή σφιχτά ρούχα. Αφήστε το σώμα σας ελεύθερο από αναστολές. Για τις ασκήσεις σας να φοράτε κάποιο άνετο ρούχο ή φόρμα.


6. ΝΑ ΑΣΚΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ σ' αυτό που κάνετε. Προσπαθείτε να κρατάτε το νου σας σ' αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας κι επίσης στην αναπνοή σας και στη στάση σας. Μη σκέφτεστε άλλα πράγματα ούτε να κουβεντιάζετε με κάποιον άλλο όταν κάνετε ασκή­ σεις. Αν υπάρχει δυνατότητα, καλύτερα θα ήταν να είστε μόνος σ' ένα δωμάτιο χωρίς ραδιόφωνο ή τηλεόραση που αποσπούν την προσοχή, έτσι ώστε να μπορέσετε να συγκεντρωθείτε. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας όσο μπορείτε, αγνοώντας ό,τι συμβαίνει γύρω σας.


7. ΔΩΣΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑ­ΠΝΟΗ. Κάθε άσκηση έχει και κάποιον ειδικό τρόπο αναπνοής, που αποτελεί κι ένα εξαιρετικά σημαν­τικό μέρος της άσκησης ­ πολλές φορές πιο ση­μαντικό ακόμα κι από τις κινήσεις του σώματος. Να έχετε συνείδηση της αναπνοής σας. Να ανα­ πνέετε αργά και βαθιά και σύμφωνα με τις οδη­γίες για κάθε άσκηση. Γενικά, με μερικές εξαι­ρέσεις, εισπνέουμε όταν τεντώνουμε το σώμα προς τα πάνω ή προς τα πίσω και εκπνέουμε όταν κάμπτουμε το σώμα προς τα


8. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΑΣ ΜΕ ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ κι, αν είναι δυνατόν, με βαθιά χαλάρωση. Για κάθε ιδιαίτερο πρό­ βλημα θα δοθούν διάφορες σειρές ασκήσεων για το πρωί ή για το βράδυ. Όποτε υπάρχει δυνα­ τότητα, συμπληρώνετε τις ασκήσεις σας με βαθιές αναπνοές και


9. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ, εκτός αν έχετε ειδική άδεια από το γιατρό σας. Ορισμένες ασκήσεις, όπως υποδεικνύεται, πρέπει να αρχίσουν 6 μήνες μετά την εγχείρηση, εκτός αν έχετε ειδική άδεια από το γιατρό σας να τις αρχίσετε νωρίτερα. Επίσης, αποφεύγετε γενικά όλες τις ασκήσεις αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει εσωτερική αιμορραγία ή κάποια φλεγμονή στη σκωληκοειδήτιδα.



10. Πολλές από τις προχωρημένες ασκήσεις καθώς και ορισμένες παραλλαγές πάνω σ' εκείνες που αναφέρονται, δεν υπάρχουν σ' αυτό το βιβλίο γιατί δεν χρησιμοποιούνται συχνά για αυτοθεραπεία αλλά μάλλον για αυτό μεταμόρφωση.


Αν οι ασκήσεις αυτές συστήνονται για κάποια ειδική περίπτωση, ανατρέξτε στο βιβλίο ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ Υ­ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ του ίδιου συγγραφέα (εκδόσεις Ολιστική Αρμονία).


από το Βιβλίο ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ

aftotherapeia

Προσφορά άρθρου από τον Ρόμπερτ Νατζέμυ και την Αρμονική ζωή

http://www.armonikizoi.com

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News