Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
10 Οκτ 14 ← πίσω

Γιατί κανείς δεν θέλει τους Ολυμπιακούς του 2022

Το Όσλο απέσυρε την υποψηφιότητά του για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, κατόπιν συμβουλών προς την νορβηγική κυβέρνηση. Αυτό αφήνει το Πεκίνο (Κίνα) και το Αλμάτι (Καζακστάν) τις μόνες υποψήφιες πόλεις. Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κοστίζει πάντα περισσότερο από ό,τι αναμένεται και δίνουν πάντα λιγότερα έσοδα και χρήσιμες μακροπρόθεσμα υποδομές από ό,τι εκτιμάται αρχικά. Τώρα, οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί σε δημοκρατικά εκλεγμένες χώρες αρχίζουν να συνειδητοποιούν το ίδιο πράγμα.


Οι πιθανές διοργανώτριες πόλεις άρχισαν να αποχωρούν σαν τρελές από τη διαδικασία υποβολής προσφορών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στις αρχές του 2014.


Η Κρακοβία, το Μόναχο και το Νταβός απέσυραν τις προσφορές τους μετά τη δημόσια καταψήφιση της φιλοξενίας. Η Στοκχόλμη αποσύρθηκε όταν η διοίκηση της πόλης δήλωσε ότι «τα έσοδα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι χαμηλότερα και η χρέωση θα είναι υψηλότερη» από τις προβλέψεις. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Λβιβ, η προσφορά της Ουκρανίας, αποχώρησε εξαιτίας των εκτεταμένων ταραχών στη χώρα. Τώρα αποχώρησε και το Όσλο. Η υποβολή προσφορών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει δικαιολογηθεί επί χρόνια από ένα μεγάλο οικονομικό ψέμα: ότι η επένδυση στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Όμως, δεν οδηγεί.


Σε μία εργασία του 2006, με τίτλο «Μεγάλες εκδηλώσεις: Η επίδραση από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό οικονομικό επίπεδο» του καθηγητή Οικονομικών Victor Matheson ξεκίνησε από αυτή την υπόθεση: «Οι δημόσιες δαπάνες για τις αθλητικές υποδομές και εκδηλώσεις συνεπάγεται κατ 'ανάγκη μειώσεις σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, την επέκταση του δανεισμού του Δημοσίου, ή μια αύξηση της φορολογίας, τα οποία παράγουν μια τροχοπέδη για την τοπική οικονομία. Στην καλύτερη περίπτωση, οι δημόσιες δαπάνες για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων έχουν μηδενική καθαρή επίπτωση στην οικονομία, καθώς τα οφέλη από την απασχόληση του έργου συνοδεύονται από απώλειες θέσεων απασχόλησης που συνδέονται με την αύξηση των φόρων ή τις περικοπές δαπανών σε άλλα σημεία του συστήματος». Ο Matheson υποστηρίζει επίσης ότι οι εκθέσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις των Ολυμπιακών συχνά αγνοούν τις σημαντικές δαπάνες για πράγματα όπως η ασφάλεια και συγχέουν το «γενικές υποδομές» με το «αθλητικές υποδομές». Δηλαδή, τα πράγματα που πρέπει να οργανώσουν οι χώρες για μια εκδήλωση δύο εβδομάδων είναι διαφορετικά από τα πράγματα που χρειάζονται για την καθημερινή ζωή.


Η πιο προφανής εικόνα είναι τα πανάκριβα και δαπανηρά Ολυμπιακά στάδια που τώρα μένουν κενά. Από το Σεράγεβο ως την Αθήνα και το Σότσι, οι πρώην διοργανώτριες πόλεις είναι γεμάτες από παραδείγματα κτιρίων που εξυπηρέτησαν έναν συγκεκριμένο σκοπό για δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και, στη συνέχεια, αμέσως, έπεσαν σε αχρηστία.


Οι χώρες, τουλάχιστον οι δημοκρατικές, δεν πιστεύουν πλέον το επιχείρημα του οικονομικού οφέλους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγούμαστε σε μια εποχή όπου μόνο μη δημοκρατικές κυβερνήσεις θα θέλουν να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά την εγκατάλειψη της προσφοράς, το κυβερνών κόμμα της Στοκχόλμης εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι δεν θα είχε καμία χρήση για την Ολυμπιακή υποδομή: «Η διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα σήμαινε μια μεγάλη επένδυση σε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα, για τα αγωνιστικά έλκηθρα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυτό το είδος των εγκαταστάσεων μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».


«Ένα μεγάλο έργο όπως αυτό, το οποίο είναι τόσο ακριβό, απαιτεί ευρεία λαϊκή υποστήριξη και δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ. Οι δύο τελικοί υποψήφιοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 είναι το Αλμάτι στο Καζακστάν, του οποίου ο πρώτος και μοναδικός πρόεδρος, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, κέρδισε το 95% των ψήφων στις πιο πρόσφατες εκλογές που επικρίθηκαν δριμύτατα από τους διεθνείς παρατηρητές - και το Πεκίνο στην Κίνα.


Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα ψηφίσει για την πόλη υποδοχής του 2022 στις 31 Ιουλίου 2015.





από antinews.gr

www.businessinsider.com

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News