Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
10 Ιαν 15 ← πίσω

Το μυστήριο της μυικής κράμπας: Αιτίες, Αντιμετώπιση, Πρόληψη ... και η συζήτηση συνεχίζεται

Επιμέλεια: Κώστας Παλάντζας – Γρηγόρης Σκουλαρίκης

Το μυστήριο της μυικής κράμπας: Αιτίες, Αντιμετώπιση, Πρόληψη ... και η συζήτηση συνεχίζεται

Οι μυϊκές κράμπες  είναι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά από μια έντονη φυσική δραστηριότητα.  Είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αθλητές σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας, ποδοσφαιριστές, δρομείς κ.α.


Από το να μας συνέβαινε κάποιος άλλος τραυματισμός, μάλλον αυτός θα ήταν προτιμότερος. Ωστόσο οι κράμπες είναι μια πολύ ενοχλητική, αλλά και οδυνηρή εμπειρία. Πιθανό να μην υπάρχει άνθρωπος που έστω μία φορά να μη του παρουσιάστηκε κράμπα. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν είναι καν τραυματισμός. Τι είναι όμως ακριβώς οι κράμπες, και τι μπορεί να τις περιορίσει ή να τις εξαφανίσει? Τι πρέπει να κάνουμε όταν εκδηλώνονται?

 

Οι κράμπες λέγονται αλλιώς και μυϊκοί σπασμοί. Είναι απροειδοποίητες συσπάσεις ενός μυ, ή σπάνια και περισσότερων μυών ταυτόχρονα.

 

Θεωρητικά μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μυ, συχνότεροι όμως είναι στα πόδια, στις γάμπες και σε άλλους μυς των ποδιών. Το μεγάλο τους αρνητικό είναι εκτός από τον έντονο πόνο, τη σκλήρυνση ή και πρόσκαιρη μεταμόρφωση του μυ, και τη μερική ακινησία που τις συνοδεύει μέχρι να υποχωρήσουν, είναι ότι αν εκδηλωθούν σε ώρα αθλητικής δραστηριότητας, κάτι το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο να συμβεί επειδή οι μυς βρίσκονται σε πίεση, καταστρέφουν τη προσπάθεια του αθλητή. Αν μάλιστα αυτό συμβεί στη θάλασσα, τότε ο κολυμβητής μπορεί να αντιμετωπίσει και κάποιο έστω μικρό κίνδυνο αν δεν κινηθεί ψύχραιμα ή αν υπάρχει πολύ κύμα (Διαβάστε Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε κράμπα κολυμπώντας;  http://www.fitnesspulse.gr/item.php?id=13425 )

 

Συγκριτικά με τους άλλους τραυματισμούς που συνήθως εκδηλώνονται μια φορά σε βάθος χρόνου, οι κράμπες έχουν ένα ακόμη αρνητικό, ότι μπορεί να εμφανιστούν αλλεπάλληλες φορές σε μικρό χρονικό διάστημα για έναν επιρρεπή μυ. Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει πχ για κάποιον που έτρεχε μαραθώνιο, ότι τον έπιαναν ασταμάτητα κράμπες προς το τέλος του αγώνα που οι μυς είχαν εξαντληθεί. Οι κράμπες πάντως έχουν και το θετικό τους, δεν είναι ακριβώς τραυματισμοί, και ούτε καταλήγουν σε μόνιμη ζημιά, ενώ τις περισσότερες φορές ξεπερνιούνται πολύ γρήγορα, ή σύντομα συγκριτικά με τους περισσότερους άλλους τραυματισμούς.

 

* Διαβάστε επίσης: Ποιες είναι οι αληθείς μυϊκές κράμπες: http://www.fitnesspulse.gr/item.php?id=15883

 

Η έντονη αθλητική προσπάθεια είναι βασικός λόγος λοιπόν για εμφάνιση κράμπας. Η πολύωρη διάρκεια δεν είναι απαραίτητη αιτία, καθώς μη ξεχνάμε ότι όσο συχνά συμβαίνουν κράμπες σε μαραθωνοδρόμους ή κολυμβητές, άλλο τόσο συχνά και οδυνηρά εκδηλώνονται και σε σπρίντερ πχ των 100 μέτρων, οι οποίες μάλιστα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε θλάσεις. Επίσης, έστω πιο σπάνια, κράμπες εκδηλώνονται και σε ανθρώπους που δεν αθλούνται ή γυμνάζονται, μερικές φορές και σε περιπτώσεις που δεν βρίσκονται καν σε έντονη κίνηση.

 

Ως αιτίες συχνής εκδήλωσής των κραμπών, αναφέρονται επίσης η έλλειψη μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, νατρίου και γενικά ηλεκτρολυτών. Το καλοκαίρι που χάνονται πολλά στοιχεία με τον ιδρώτα, αποβάλλεται ευκολότερα το μαγνήσιο με συνέπεια να είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για εκδήλωση κράμπας. Άλλες αιτίες που ευνοούν τις κράμπες είναι η ακατάλληλη στάση του σώματος στη καρέκλα ή όταν κοιμόμαστε, το ότι δεν κάνουμε σωστές διατάσεις ή καθόλου διατάσεις, οι σκληρές δίαιτες που στερούν τον οργανισμό από πολύτιμα συστατικά, η κληρονομικότητα, αν δεν πίνει κάποιος αρκετό νερό. Επίσης τα στενά ρούχα που εμποδίζουν τη καλή κυκλοφορία του αίματος και τη σωστή κίνηση των μυών, μπορούν και αυτά να δημιουργήσουν πρόβλημα. Η εγκυμοσύνη είναι και αυτή ένας λόγος που ευνοεί τις κράμπες, αλλά αυτή είναι βέβαια ο μόνος επιθυμητός λόγος για να πει κανείς, χαλάλι οι κράμπες.

 
Η συνέχεια (κλίκ) εδώ.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News