Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
14 Ιαν 15 ← πίσω

Τα μαύρια νύχια του Μαραθωνοδρόμου...

Επιμέλεια: Κώστας Παλάντζας

Τα μαύρια νύχια του Μαραθωνοδρόμου ...που καμιά φορά πέφτουν κιόλας

 

Σα να μην έφταναν οι διαφόρων ειδών τραυματισμοί που παρουσιάζονται στους δρομείς, υπάρχουν και...οι παράπλευρες απώλειες! Ακόμη και το άκρο των ποδιών μας το οποίο δεν μετέχει ενεργά στη κίνηση του δρομέα, μπορεί να πέσει και αυτό θύμα της δραστηριότητας. Μιλάμε λοιπόν για τα νύχια. Σε αυτή τη περίπτωση, για όλα φταίνε τα παπούτσια. Ή για την ακρίβεια, το χτύπημα και η επαφή των νυχιών με τα παπούτσια, που μια και επαναλαμβάνεται χιλιάδες φορές σε μια προπόνηση ή αγώνα, και εκατομμύρια φορές σε βάθος χρόνου, συχνά οδηγούμαστε στο μαύρισμα των νυχιών, και τις περισσότερες από αυτές τις φορές, στην απώλειά τους.

 

Περισσότερο συχνά, θύματα του μαυρίσματος των νυχιών πέφτουν οι δρομείς υπεραποστάσεων. Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων έχουν και αυτοί τα ίδια προβλήματα, αλλά σε λίγο μικρότερο βαθμό. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί όμως και σε κάποιον δρομέα μικρότερων αποστάσεων ότι δεν θα έχει και αυτός προβλήματα κατά καιρούς. Εξάλλου, πιο εύκολο είναι να δημιουργηθεί το πρόβλημα σε αγώνα παρά σε προπόνηση, επειδή στον αγώνα ο ρυθμός είναι γρηγορότερος και η συχνότητα επαφής νυχιού-παπουτσιού είναι μεγαλύτερη, καθώς επίσης με περισσότερη δύναμη.

Επίσης, οι αγώνες (ή προπονήσεις) βουνού πιθανώς παρουσιάζουν ευκολότερα μαύρισμα στα νύχια επειδή οι μεγάλες κλίσεις ευνοούν το τράνταγμα των ποδιών. Αυτό ισχύει και για αγώνες ασφάλτου με μεγάλες κλίσεις. Επίσης παρατηρούμε ότι άλλοι δρομείς παρουσιάζουν το πρόβλημα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με άλλους, που έχουν μικρά ή μηδενικά προβλήματα. Έτσι έχουν αναφερθεί δρομείς ιδίως υπεραποστάσεων που έχουν μέχρι και τα 10 νύχια τους μαυρισμένα (δεν βρίσκουμε άλλωστε τον τρόπο που δρομείς 6ημερων ή 7ημερων θα το αποφεύγουν), αλλά και άλλοι που όσο και αν ταλαιπωρούνται σε αγώνες, σπανίζει σε αυτούς το πρόβλημα.

 

Εκτός από τις παραπάνω, οι υπόλοιπες αιτίες που προσθέτουν...πρόβλημα στο πρόβλημα, είναι παρεμφερείς, και όλες αφορούν το παπούτσι. Το λάθος δέσιμο των κορδονιών, είναι μια αιτία που αυξάνει τις συνέπειες. Εξάλλου, το μικρό μέγεθος παπουτσιού αυτονόητα εγκλωβίζει τα νύχια και τα χτυπάει ευκολότερα. Αλλά και το μεγάλο μέγεθος παπουτσιού έχει αντίστοιχες παρενέργιες, μια και το πόδι "κολυμπάει" στο παπούτσι, και τα νύχια χτυπιούνται ευκολότερα από ότι αν το μέγεθος του παπουτσιού ήταν κανονικό. Περιττό να πούμε ότι ένα ακατάλληλο παπούτσι ή ένα παπούτσι που δεν "πάει" στον δρομέα, θα χτυπήσει τα νύχια του, κι ας έχει υπολογίσει σωστά τα προαναφερθέντα. Επίσης ας έχουμε το νου μας και στις κάλτσες που μας ταιριάζουν, καθώς είναι κρίμα να είναι όλα ελεγμένα ως προς το παπούτσι και τελικά να δημιουργήσει πρόβλημα μια χοντρή ή λεπτή κάλτσα, ανάλογα με τι (δεν) μας ταιριάζει.

Διαβάστε την συνέχεια (κλίκ) εδώ
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News