Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
04 Φεβ 15 ← πίσω

Απλοί και Φυσικοί τρόποι για την αύξηση του αναβολισμού

Βασίλης Κρομμύδας

Η αύξηση του αναβολισμού του οργανισμού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να βελτιώσεις τα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους για να φτάσουν ψηλά το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και να έχουν επιτυχή αποτελέσματα.


Πολλοί αθλητές ξοδεύουν χρόνο και χρήματα σε πολύπλοκες δίαιτες και ακριβά σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής για να το πετύχουν, συχνά ξεχνούν ότι η ίδια η φύση έχει προβλέψει για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό με τελείως φυσικούς τρόπους.

Ο αναβολισμός είναι η φυσική διεργασία του οργανισμού που συντελεί στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και στη βελτίωση της αντοχής, αυτά τα δυο είναι ακριβώς ότι χρειάζεται για να έχεις καλά αποτελέσματα και υγεία.

Την αύξηση του αναβολισμού μπορείς να τους πετύχεις με τους ακόλουθους απλούς φυσικούς τρόπους:

α. Με τον ύπνο,
β. Με νηστεία για 20-24 ώρες,
γ. Με κρυοθεραπεία
δ. Με τη Σάουνα
ε. Με το τρέξιμο
στ. Με την υποξική προπόνηση

Αρχικά σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το πώς βοηθάει σ’ αυτό, ο ύπνος, η νηστεία και η κρυοθεραπεία.

α. Με τον ύπνο επιτυγχάνεται η αποκατάσταση όλων των ειδών μετά από επιβάρυνση, φυσικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής αιτίας. Αλλά πώς μπορείς να ελέγξεις τον ύπνο χρησιμοποιώντας τον με σκοπό να ενδυναμώσεις τις αναβολικές αντιδράσεις του οργανισμού;


Η καθοδήγηση του ύπνου είναι ένα από τα πιο δύσκολα είδη καθοδήγησης ενεργειών του οργανισμού. Διανοητικές και φυσικές ασκήσεις χαλάρωσης βοηθούν και πολλές φορές επιβάλλονται ώστε να μπορείς να οδηγήσεις τον οργανισμό σε αυτή την λειτουργία- διεργασία.


Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ζωή του οργανισμού, μετά από μερικές μέρες έλλειψης ύπνου εμφανίζονται στον άνθρωπο σημαντικές ψυχολογικές διαταραχές. Την περίοδο του ύπνου ξεκουράζεται το νευρικό σύστημα και χαλαρώνει πολύ το μυοσκελετικό σύστημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την πλήρη ξεκούραση. Η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται ελαφρά και ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί πιο οικονομικά.
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ύπνο για να αυξήσουμε την αναβολική αντίδραση του οργανισμού και να έχουμε αρκετά γρήγορη αποκατάσταση μετά από μεγάλες φυσικές επιβαρύνσεις.


Μια από τις πιο εύκολες μεθόδους είναι να κοιμάστε πάνω από μια φορά το 24ωρο. Αυτό αυξάνει φυσικά την ταχύτητα αποβολής του επιπέδου της σωματοτροπίνης από το αίμα. Η οποία σαν λειτουργία χρησιμεύει για την μείωση του λίπους στον οργανισμό και για την αύξηση του αναβολισμού. Η συγκεκριμένη ορμόνη λειτουργεί σωστά μόνο όταν το επίπεδο του ύπνου είναι στα φυσιολογικά επίπεδα για τον κάθε άνθρωπο προσωπικά. Αν δηλαδή θεωρήσουμε ότι οι 8 ώρες είναι κατά μέσο όρο ο ύπνος μέσα στο 24ωρο τότε είναι πολύ καλύτερα να κοιμηθείτε 7 ώρες το βράδυ και 1 το μεσημέρι η το απόγευμα. Αυτό προσέξτε το γιατί ο περισσότερος ύπνος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει και καλύτερα αποτελέσματα.


Ένας πολύ σημαντικός συνδυαστικός παράγοντας για τα μέγιστα αποτελέσματα είναι το γεύμα πριν τον ύπνο, θα πρέπει να μην έχει καθόλου υδατάνθρακες και να αποτελείται αποκλειστικά μόνο από πρωτεΐνες. Όπως αναφερθήκαμε παραπάνω με ύπνο 2 φορές την ημέρα η αποβολή της σωματοτροπίνης από τον οργανισμό είναι 2-3 φορές περισσότερο απ’ ότι με μια μόνο φορά ύπνου. Η καλύτερη ώρα για τον απογευματινό ύπνο είναι μεταξύ 14:00-16:00. Ο ύπνος την ημέρα όχι μόνο αυξάνει την αποβολή της σωματοτροπίνης, αλλά επίσης αυξάνει τις γενετικές ορμόνες, μειώνει τα κορτικοϊδή και τις ορμόνες του θυροϊδή οι οποίες μειώνουν τον αναβολισμό.


Γι’ αυτούς που κάνουν πρωταθλητισμό θα σας αναφέρουμε ένα παράδειγμα προγράμματος ύπνου. Αυτοί οι αθλητές θα πρέπει να κοιμούνται και τρεις φορές την ημέρα σύμφωνα με τον ακόλουθο τρόπο.


Ο νυχτερινός ύπνος θα πρέπει να είναι μεταξύ 23:00 και 5:00πμ.
Ο πρώτος ύπνος μετά την πρωινή προπόνηση μεταξύ 12:00 και 13:00
Και ο δεύτερος ύπνος το απόγευμα μεταξύ 17:00 και 18:00


Αθλητές που δουλεύουν και κάνουν προπόνηση συνήθως δεν έχουν δυνατότητα για ύπνο μέσα στην ημέρα, οπότε υπάρχει γι’ αυτούς μόνο ένας τρόπος, να κοιμούνται τη νύχτα περισσότερες ώρες. Ένα μικρό μυστικό γι’ αυτούς που έχουν ελαφρύ ύπνο και μπορούν να κοιμούνται επίσης πολύ εύκολα είναι να σηκώνονται νωρίς το πρωί (ίσως για τουαλέτα) και μετά από 10 λεπτά να γυρίζουν ξανά στο κρεβάτι τους, αυτό βοηθάει περισσότερο στην απομάκρυνση της σωματοτροπίνης.


β. Η νηστεία 20-24 ώρες δίνει τη δυνατότητα να αυξάνεται ο αναβολισμός και να αποθηκεύει ο οργανισμός περισσότερο γλυκογόνο, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ακολουθείτε από τους αθλητές κατά την υπερφόρτωση των υδατανθράκων. Πολύ σημαντικό είναι να μην ξεπεράσετε σε καμία περίπτωση τις 24 ώρες νηστείας γιατί μετά από αυτό το όριο ξεκινάει πολύ έντονα ο καταβολισμός του οργανισμού.





Διαβάστε την συνέχεια (κλίκ) εδώ.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News