Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
19 Φεβ 15 ← πίσω

Η προπόνηση στο υψόμετρο - οι νέες δυνατότητες

Βασίλης Κρομμύδας
Είναι πλέον γνωστό, ότι η προπόνηση στο υψόμετρο όχι απλώς βοηθάει, αλλά δίνει το κάτι παραπάνω, κυρίως στους αθλητές αντοχής, για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.


Αυτός ο τρόπος προετοιμασίας εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί με πολλούς τρόπους και έρευνες που έχουν γίνει, ότι είναι ο πλέον σίγουρος τρόπος για τη βελτίωση των επιδόσεων. Δεν είναι βέβαια τόσο απλό όσο ακούγεται , αφού υπάρχουν πολλές δυσκολίες από πολλές πλευρές, όπως το περιβάλλον της προπόνησης, οι κλιματολογικές συνθήκες ανάλογα και με την περίοδο που πρέπει να πραγματοποιηθεί η προετοιμασία ή ακόμη και, ιδιαίτερα για την ποδηλασία, η μορφολογία του εδάφους. Δεν είναι πολλά τα μέρη στον κόσμο που μπορείς να βρεις ένα τέλειο περιβάλλον για προετοιμασία 3-6 εβδομάδων σε υψόμετρα που να ξεπερνούν τα 2200 μέτρα. Και για να καταλάβετε την αναγκαιότητα της προπόνησης σε τέτοια υψόμετρα, σκεφτείτε πόσα ετάπ γίνονται στους μεγάλους ποδηλατικούς γύρους όπως αυτός της Γαλλίας ή της Ιταλίας και Ισπανίας που καλούνται οι ποδηλάτες να περάσουν από κορυφές σαν αυτές των Άλπεων και των Πυρηναίων , που ουσιαστικά κρίνουν και τον νικητή του αγώνα;

Μια άλλη παράμετρος είναι η πολυπλοκότητα της προπόνησης πριν, κατά την διάρκεια και αμέσως μετά την προπόνηση στο υψόμετρο, έτσι ώστε να μπορέσουν οι προπονητές και οι αθλητές να εκμεταλλευτούν όλα τα οφέλη που τους δίνει το υψόμετρο, χωρίς να διακινδυνέψουν από σύνδρομα υπερκόπωσης ή άλλων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να προκληθούν από λανθασμένο σχεδιασμό της προπόνησης. Πάνω σ' αυτό ήρθε τα τελευταία χρόνια ή ιδέα του ΄΄ ζήσε ψηλά- προπονήσου χαμηλά ΄΄ .

Έτσι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί αθλητές εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους δίνει η επιστήμη με την κατασκευή ειδικών τεντών ή και δωματίων με τις συνθήκες που υπάρχουν στο υψόμετρο. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, όπως ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν για να κάνουν προπόνηση, μπορούν να κάνουν την προπόνηση τους σε συγκεκριμένο περιβάλλον με τις συνθήκες που θέλουν, είτε κλιματολογικές είτε εδαφικές. Αυτό όμως που πραγματικά κάνει τη διαφορά, είναι ότι μπορούν να συνεχίσουν να προπονούνται πάνω στο πρόγραμμά τους, χωρίς την υποχρεωτική υποχώρηση στην ένταση που θα πρέπει να γίνεται όταν γυμνάζεσαι στο υψόμετρο. Έτσι ενώ ο αθλητής μπορεί να διανύει μια φάση προπόνησης υψηλής έντασης, μπορεί συγχρόνως να λαμβάνει και τα οφέλη του υψομέτρου.

Και αν θεωρείτε παρ όλα αυτά τις υποξικές τέντες και δωμάτια περίπλοκη περίπτωση, τότε δείτε μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους του ΄΄ζήσε ψηλά- προπονήσου χαμηλά ΄΄ ,την διακοπτόμενη υποξική προπόνηση ( IHT - Intermittent Hypoxic Training ) η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 από ένα πρόγραμμα αστροναυτικής του Ρωσικού στρατού και εξελίχθηκε από τους Νεοζηλανδούς.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορεί να ελεγχθεί η δόση του υψομέτρου. Έτσι με το IHT μπορούν να εκτεθούν οι αθλητές σε υποξικό αέρα με μια πυκνότητα οξυγόνου μεταξύ 9-16 % που ισοδυναμεί με ένα υψόμετρο μεταξύ 2000-6500 μέτρων.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή η μέθοδος είναι ότι χρειάζεται μόνο 60-90 λεπτά μια με δυο φορές την ημέρα, με εναλλαγές μεταξύ υποξικού και φυσιολογικού αέρα κάθε 4-6 λεπτά. Αρκετά πιο εύκολο κι εύχρηστο από το να πρέπει να δαπανάς τουλάχιστον 8-10 ώρες από τον χρόνο σου μέσα στον θάλαμο του υψομέτρου, δεν νομίζετε;



Διαβάστε την συνέχεια (κλίκ) εδώ.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News