Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
10 Απρ 15 ← πίσω

Φάρτλεκ, Τέμπο και Διαλειμματική προπόνηση ... τι είναι;

Jenny Hadfield, μετάφραση: Γρηγόρης Σκουλαρίκης
Ποιες οι διαφορές μεταξύ Φάρτλεκ, Τέμπο και Διαλειμματικής προπόνησης και σε τι μας βοηθάει το καθένα;

Runner's World, Jenny Hadfield, μετάφραση: Γρηγόρης Σκουλαρίκης


Οι προπονήσεις Φάρτλεκ, Τέμπο και Διαλειμματικής είναι τα βασικά ¨δυσκολα" στοιχεία του προνητικού μας προγράμματος. Ας τα δούμε συνοπτικά, ένα ένα, τι είναι, σε τι διαφέρουν μεταξύ τους και σε τι μας βοηθάν.

Η προπόνηση Φάρτλεκ είναι ίσως η πιο διασκεδαστική "δύσκολη" προπόνηση τρεξίματος. Προέρχεται από την Σουηδία, σημαίνει "παιχνίδι ταχύτητας" και αυτό ακριβώς είναι. Σε αντίθεση με το Τέμπο και την Διαλλειματική είναι "άναρχη" προπόνηση, δηλαδή δεν έχει αυστηρές γραμμές αρχής και τέλους, εναλλάσσοντας γρήγορο και αργό τρέξιμο. Κάνουμε την κλασική μας προθέρμανση και μετά ξεκινάμε να τρέχουμε για μικρά διαστήματα γρήγορα με αντίστοιχα χρονικά διαστήματα αργού τρεξίματος για ξεκούραση. Μέσα στην ίδια προπόνηση αυτά τα χρονικά διαστήματα μπορούν να εναλλάσσονται. Με βάση αυτή τη λογική μπορούν να στηθούν διάφορα παιχνίδια τρεξίματος ... με απρόβλεπτη και διασκεδαστική εξέλιξη, ειδικά όταν το γκρουπ των δρομέων που προπονούνται μαζί μεγαλώνει.

Σε τι μας βοηθάει; Χωρίς ιδιαίτερη πίεση, μαθαίνουμε το σώμα μας και τα όρια του, βελτιώνουμε ταχύτητα, αντοχή και δύναμη


Η προπόνηση Τέμπο είναι η πιο "σταθερή" από τις δύσκολες προπονήσεις μας. Περιλαμβάνει μια κλασική προθέρμανση και μετά ένα σταθερό τρέξιμο στα όρια του αναερόβιου κατωφλιού μας. Στο τέλος βεβαίως ακολουθεί και η καθιερωμένη αποθεραπεία. Στο Τέμπο, ουσιαστικά τρέχουμε για αρκετά λεπτά λίγο έξω από την "ζώνη άνεσης" μας, εκεί που ακούμε την ανάσα μας, χωρίς ωστόσο να αισθανόμαστε πως σκάμε. Αν μπορείτε να μιλήσετε εύκολα, τότε δεν κάνετε τέμπο και αν δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου τότε πάλι κάνετε λάθος και κάνετε ...αγώνα. Το τέμπο είναι κάπου ανάμεσα, εκεί που μπορείτε να πείτε απλά δυο λόγια στον συναθλητή σας. Ο ρυθμός σε ταχύτητα δεν είναι ακριβής δείκτης καθώς σε κάθε περίπτωση μπορεί να επηρεάζεται από τον καιρό και την κούραση της μέρας. Οι καρδιακοί παλμοί είναι η πιο ασφαλής ένδειξη για να είστε σίγουροι ότι τρέχετε σε ρυθμό Τέμπο.

Διαβάστε την συνέχεια (κλίκ) εδώ.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News