Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
29 Απρ 15 ← πίσω

Προπόνηση με γρίπη (και άλλες ασθένειες) και λήψη αντιβίωσης

Τζεφαλής Δημήτριος

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΓΡΙΠΗ (και άλλες ασθένειες) ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ!

του Τζεφαλή Δημήτρη


Δεν είναι λίγες οι φορές που στα πλαίσια μιας προετοιμασίας για κάποιον αγώνα ο αθλητής* ασθενεί σοβαρά από κάποια λοίμωξη ή κρυολογεί. Η ασθένεια αυτή πιθανότατα θα προκαλέσει την απώλεια κάποιων προπονήσεων. Ειδικά,  τις εποχές που ο καιρός αλλάζει, όπως την  Άνοιξη και το Φθινόπωρο, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στους κύκλους των δρομέων. Πριν από αγώνες αυτό είναι πολύ φυσιολογικό γιατί μετά από μία πολύμηνη προετοιμασία ο οργανισμός βρίσκεται σε καταβολική κατάσταση και το ανοσοποιητικό σύστημα αδύναμο και ευαίσθητο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θέλω να ενημερώσω τους δρομείς, αλλά και άλλους αθλητές, σχετικά με τα παρακάτω θέματα:

■ Κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας, πότε πρέπει να μειώσω την ποσότητα και την ένταση της προπόνησης και πότε να την σταματήσω τελείως;

■ Η αντιβίωση που μου έγραψε ο γιατρός επηρεάζει την απόδοσή μου; Πρέπει να προσέξω κάτι;  Μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες που θα επηρεάσουν την απόδοσή μου;

■ Πότε να επιστρέψω στην προπόνηση και όταν ξαναρχίσω να συνεχίσω από εκεί που είχα σταματήσει ή να αλλάξω κάτι;

Φυσικά η φύση και η ισχύς της κάθε ασθένειας επιδρά διαφορετικά σε κάθε οργανισμό  ανάλογα με την ηλικία, την ευαισθησία, τη φυσική κατάσταση, το  ιστορικό του κάθε αθλητή και το πόσο καταβεβλημένο βρίσκει το ανοσοποιητικό του σύστημα ο ιός ή το μικρόβιο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να οικειοποιηθώ την ιδιότητα του γιατρού που θα ήταν ο πλέον αρμόδιος για όλα τα ουσιώδη ιατρικά θέματα. Η συμβουλή του και η επαγγελματική του καθοδήγηση θα ήταν η πιο σοφή κίνηση μόλις αντιληφθείτε κάποιο από τα συμπτώματα της γρίπης ή κάποιας λοίμωξης του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η οπτική μου είναι από την πλευρά του προπονητή που θέλει να ενημερώσει τους αθλητές του για θέματα που ενδεχομένως τους διαφεύγουν.

Η γρίπη, όπως ίσως έχετε ήδη ανακαλύψει από προσωπική εμπειρία, είναι πολύ πιο σοβαρή από το κοινό κρυολόγημα (συνάχι, βήχας, πονοκέφαλος κ.α.), καθώς συνήθως συνοδεύεται από πόνους στο σώμα και πυρετό. Ως εκ τούτου, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας επιβαρύνεται πολύ περισσότερο από τη γρίπη, σε σχέση με το κοινό κρυολόγημα. Η έντονη προπόνηση, όπως και η προπόνηση με βάρη, δεν θα είναι μόνο επιζήμια για την ανάπτυξη των μυών και τη βελτίωση του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά και για την ίδια σας την υγεία. Να θυμάστε ότι, ενώ η προπόνηση μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε και να αισθάνεστε πιο  ενεργητικοί, είναι μια καταβολική δραστηριότητα. Το σώμα πρέπει να είναι σε καλή υγεία για να πάει από την καταβολική κατάσταση που προκαλείται από την άσκηση, στην αναβολική φάση, τη βελτίωση των διάφορων συστημάτων και την ανάπτυξη των μυών. Έτσι, όταν έχετε γρίπη, το σώμα σας ήδη αγωνίζεται να ξεπεράσει μια  καταβολική κατάσταση, η οποία οφείλεται στον ιό της. Σε μια τέτοια περίοδο, η έντονη προπόνηση θα πρόσθετε μια περαιτέρω καταβολική δράση στο ήδη καταβεβλημένο σώμα σας. Συνέπεια αυτού θα ήταν να μειωθεί η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αμυνθεί στον ιό, με αποτέλεσμα να χειροτερέψει η υγεία σας.

Υπάρχουν φορές που στην αρχή ενός κοινού κρυολογήματος, η προπόνηση (δεδομένου ότι θα αλλάξουμε τα ρούχα μας αμέσως μετά) μπορεί να αποβεί θετική στην έκβαση του. Αν όμως νιώσουμε χειρότερα, πρέπει αμέσως να λάβουμε το μήνυμα και να σταματήσουμε ή τουλάχιστον να ελαττώσουμε την ένταση και να αλλάξουμε την προπόνηση. Αυτό σημαίνει ότι θα περπατήσουμε αντί να τρέξουμε , θα κάνουμε λιγότερα σετ και επαναλήψεις  ή θα μειώσουμε την ένταση της προπόνησης .

Ένας άτυπος κανόνας αναφέρει ότι, εάν η ασθένεια αφορά τα μέρη του σώματος πάνω από το λαιμό μπορούμε να συνεχίσουμε την άσκηση στο προηγούμενο εφικτό επίπεδο. Αν όμως αυτή αφορά το στήθος και ιδιαίτερα τους πνεύμονες, πόνους και αδυναμία στο μυϊκό σύστημα και γενικά τα συστήματα κάτω από το λαιμό, καλό θα είναι να προσανατολιζόμαστε σε ελάττωση ή καλύτερα διακοπή της άσκησης.

Αν υπάρχει πυρετός καλύτερα μείνετε στο σπίτι. Ειδικά, αν συνοδεύεται από τη συνήθη σωματική κόπωση σε όλο το σώμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ρισκάρετε επιδείνωση της υγείας σας. Η θεωρία ότι αν έχω λίγο πυρετό, ένα μισάωρο τρέξιμο που θα με κάνει να ιδρώσω θα με κάνει καλύτερα, φαίνεται να είναι λανθασμένη. Το τρέξιμο δε μπορεί να βοηθήσει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα να επανέλθει. Μπορεί όμως να το «βοηθήσει» να χειροτερέψει. Αυτό που χρειάζεστε είναι ξεκούραση, περισσότερο ύπνο και πολλά υγρά.

Υπάρχουν παραδείγματα δρομέων που έτρεξαν Μαραθώνιο με πυρετό (38οC) και μετά τον τερματισμό παρουσίασαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης. Για πολλές μέρες ξυπνούσαν με τρέμουλο και έντονο πόνο στις αρθρώσεις. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η καρδιά αντλεί ένα μεγάλο ποσό του αίματος από τους μύες σας στο δέρμα σας για να διαχυθεί η θερμότητα που παράγεται στο σώμα σας. Εάν έχετε πυρετό, η θερμοκρασία σας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, και η καρδιά σας θα τεθεί υπό μεγαλύτερη πίεση για να κρατήσει τη θερμοκρασία σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Ένας ιός μπορεί να προκαλέσει πόνο στους μυς κατά την άσκηση. Όταν οι μύες έχουν ήδη ζοριστεί, εύκολα μπορούν να τραυματιστούν.




Διαβάστε την συνέχεια (κλίκ) εδώ .
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News