Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
29 Απρ 15 ← πίσω

Υπερβάσεις, ασάφειες και ...ασύμμετρες απειλές στο τρέξιμο

Νίκος Μαρκέας

Υπερβάσεις, ασάφειες, ασύμμετρες απειλές

Γράφει ο Νίκος Μαρκέας


Το τρέξιμο αντιπροσωπεύει μια από τις πλέον δημοφιλείς φυσικές δραστηριότητες στην εποχή μας1, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον τεράστιο αριθμό δρομέων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως έχει καταγραφεί σε πλήθος σχετικών δημοσιεύσεων στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών (εικόνα 1). Το φαινόμενο δικαιολογείται από την επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, ελέγχοντας παράλληλα το σωματικό του βάρος και βελτιώνοντας την αερόβια ικανότητά του, με έναν οικονομικό και εύκολα υλοποιούμενο τρόπο2. Το τρέξιμο προσφέρεται ως η καλύτερη λύση για την πραγμάτωση αυτών των στόχων.

Έχουν επισημανθεί συγκεκριμένα οφέλη από την τακτική και συστηματική ενασχόληση με το τρέξιμο, το σημαντικότερο των οποίων είναι προφανώς η μείωση των κινδύνων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοαγγειακή νόσο3. Παρά τις επισημάνσεις, οι τραυματισμοί που σχετίζονται με το τρέξιμο δεν είναι ευκαταφρόνητοι, με συχνότητες που κυμαίνονται ευρέως από 18,2% έως 92,4%4-6 ή, με άλλα λόγια, αναφέρονται 6,8 - 59 τραυματισμοί κάθε 1000 ώρες τρεξίματος7-8.

Το εύρος των ποσοστιαίων κατανομών σε αυτές τις μελέτες αναδεικνύει το πολυποίκιλο των συμπερασμάτων στα οποία καταλήγουν οι ερευνητές ως αποτέλεσμα της ανομοιομορφίας της εκάστοτε χρησιμοποιούμενης μεθόδου, της ανομοιογένειας του δείγματος και των υποκειμενικών δεδομένων που έλαβαν υπόψη τους.

 

Σύνδρομα υπέρχρησης

 

Τα “σύνδρομα υπέρχρησης” αντιπροσωπεύουν το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεγάλου αριθμού επαναλαμβανομένων δυνάμεων στο μυοσκελετικό σύστημα, που η καθεμιά ξεχωριστά υπολείπεται της μηχανικής αντοχής του καταπονούμενου ιστού, ο οποίος διαθέτει ελάχιστο χρόνο για να επανέλθει και να ανακατασκευασθεί9. Σε αυτόν τον ορισμό φαίνεται να συμφωνεί όλη σχεδόν η επιστημονική κοινότητα, παρόλο ότι σποραδικά διατυπώθηκαν απροσδιόριστες αμφισβητήσεις αναφορικά με τα συμπτώματα, αν δηλαδή είναι αποκυήματα μάλλον εγκεφαλικής δυσλειτουργίας παρά σωματικής εξάντλησης10.





Διαβάστε την συνέχεια (κλίκ) εδώ .
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News