Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
20 Μαϊ 15 ← πίσω

4 πολύ διαδεδομένοι και πολύ επικίνδυνοι μέθοδοι γυμναστικής

Επιμέλεια: Βίβιαν Δράκου - Πόλυ Χατζόγλου
Πολλά είναι τα είδη εκγύμνασης που ενώ φαίνονται απλά και τραβούν το ενδιαφέρον μας, μπορεί να κρύβουν πολλούς κινδύνους αν δεν εκτελούνται σωστά ή αν δεν μας ταιριάζουν. Αρκετές φορές πιέζουμε το σώμα μας τόσο σκληρά που ξεπερνάμε τα όριά μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί και δεν εκτελούμε σωστά μια άσκηση, διατρέχουμε τον κίνδυνο κάποιων πολύ σοβαρών τραυματισμών.

Ας δούμε μερικές από τις πιο επικίνδυνες προπονήσεις.


CrossFit

Το CrossFit είναι μια νέα τάση στο fitness που κερδίζει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Ξέρατε όμως ότι το CrossFit, όταν δεν εκτελείτα σωστά, θεωρείται ένας από τους πλέον επικίνδυνους τρόπους προπόνησης;

Ο λόγος που το CrossFit μπορεί να αποβεί επικίνδυνο οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι ασκήσεις. Οι περισσότερες από τις κινήσεις πρέπει να γίνονται με τη μέγιστη ένταση και ταχύτητα, οπότε η σωστή τοποθέτηση του σώματος και η εκτέλεση των ασκήσεων με λεπτομέρεια συχνά αγνοούνται. Ακόμη και οι αρχάριοι, χωρίς προπονητικό υπόβαθρο, συχνά προπονούνται σ' ένα πολύ απαιτητικό ασκησιολόγιο. Πολλές από τις ασκήσεις περιλαμβάνουν άρση βαρών, αναπηδήσεις, βαθιά καθίσματα και κινήσεις μεγάλης έντασης και ταχύτητας, οι οποίες θέλουν σωστή τεχνική.

Έτσι, όχι μόνο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να τραυματιστείτε μυικά πχ στη μέση σας, αλλά ακολουθώντας τέτοιου είδους προπόνηση, φθείρονται οι αρθρώσεις σας πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, πολλοί CrossFit εκπαιδευτές δεν έχουν εκπαιδευτεί αρκετά ή δεν έχουν λάβει πιστοποίηση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο.

Προκειμένου να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί καλό είναι να το ψάξετε περισσότερο, να ενημερωθείτε από τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές και κυρίως να είστε πολύ προσεκτικοί στη μέθοδο εκγύμνασης.


Γιόγκα

Η γιόγκα είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος εκγύμνασης. Μπορεί να θεωρείται ασφαλής ως σωματική άσκηση αλλά εάν δεν εκτελείται σωστά και με ακρίβεια θα εκπλαγείτε από το πόσοι πολλοί τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν.

Η γιόγκα έχει σχέση με το τέντωμα, τη συστροφή και με συγκεκριμένες στάσεις του σώματος. Με την γιόγκα εστιάζεις στη βαθιά αναπνοή, μπαίνοντας σε μια κατάσταση διαλογισμού. Δεν είναι όμως όλα τα είδη γιόγκα ασφαλή. Η Bikram γιόγκα, επίσης γνωστή ως Hot Yoga, γίνεται σε ένα δωμάτιο που θερμαίνεται πάνω από 40C. Αυτό όχι μόνο προκαλεί την αποβολή υγρών (ιδρώτας) σε μεγάλες ποσότητες - που οδηγεί σε θερμοπληξία - αλλά υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της υπερβολικής επιβάρυνσης των μυών σας .

Όταν οι μύες σας ζεσταίνονται, δηλαδή συστέλονται μετά από κάποιο ερέθισμα του νευρικού σας συστήματος, γίνονται και πιο ευλύγιστοι. Πολλοί αρχάριοι γιόγκα Bikram επιβαρύνουν υπερβολικά τους μυες τους, τραβώντας τους παραπάνω από όσο πρέπει και με αυτο το τρόπο τους τραυματίζουν. Με την απειλή αυτών των δύο, της αφυδάτωσης και του υπερβολικού τεντώματος των μυών, η Bikram γιόγκα κατέχει υψηλή θέση στη λίστα αυτή.


Ποδηλασία Βουνού

Η ποδηλασία είναι ένας πάρα πολύ διασκεδαστικός τρόπος εκγύμνασης και αερόβιας άσκησης. Πολλές φορές πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν ποδήλατο στο βουνό. Όμως θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βρεθούν σε επικίνδυνες καταστάσεις όταν βρίσκονται με το ποδήλατο, έξω και ειδικά στο βουνό. Ακόμα και αν ακολουθήσετε ένα ποδηλατόδρομο ή κάποια διαδρομή τρεξίματος, δεν σας εγγύτατε κανένας ότι θα είστε ασφαλείς. Στα βουνά υπάρχουν τραχείς δρόμοι με απότομες πλαγιές, άγνωστοι πολλές φορές στον καθένα και, χωρίς προσοχή, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.


Πολεμικές Τέχνες / Πυγμαχία

Οι πολεμικές τέχνες λόγω της ιδιομορφίας του αθλήματος αποτελούνται από διάφορες κλωτσιές, γροθιές και πάλες, και ουσιαστικά ο σκοπός είναι να «τραυματίσεις» τον αντίπαλο, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείς και εσύ ο ίδιος. Υπάρχουν δεκάδες είδη τραυματισμών που μπορεί να συμβούν στις πολεμικές τέχνες: η ρήξη επιγονατίδας, το διάστρεμμα αστραγάλων, τα διάφορα κοψίματα, οι εξαρθρώσεις και τα κατάγματα καρπών είναι μερικοί από αυτούς. Ενώ οι πολεμικές τέχνες και η πυγμαχία είναι δύο καταπληκτικοί τρόποι εκγύμνασης, κατατάσσονται και αυτοί στους πιο επικίνδυνους.



Βίβιαν Δράκου - Πόλυ Χατζόγλου

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News