Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
19 Ιουν 15 ← πίσω

Προσέγγιση της προπόνησης με βάση τα συστήματα του οργανισμού

Σκόλιας Γεώργιος

Το σώμα είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη κατασκευή και είναι σχεδόν αδύνατον να διαχωρίσεις το ένα σύστημα από το άλλο. Επιπλέον, κάθε σύστημα έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή του σε στρεσογόνους παράγοντες, όπως η προπόνηση.

Πολλοί όμως που ασχολούνται με το ανθρώπινο σώμα και ασκούν ο καθένας ένα διαφορετικό επάγγελμα φαίνεται να καταβάλουν προσπάθειες για να ασχοληθούν μόνο με το μέρος ή το σύστημα του σώματος που τους ενδιαφέρει, ανάλογα με την εξειδίκευσή τους. Έτσι μένουν κολλημένοι σε ένα σύστημα ή μέρος του σώματος αγνοώντας όλα τα άλλα.

Συστήματα, όπως το κεντρικό νευρικό σύστημα, το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα, το σκελετικό σύστημα, το μυϊκό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα και το αναπνευστικό σύστημα, εργάζονται όλα μαζί για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Όπως έχω πει και άλλες φορές, πιστεύω ότι το αυτόνομο νευρικό σύστημα "κυβερνά" όλα τα άλλα συστήματα, ανταποκρινόμενο σε ερεθίσματα που προέρχονται από το περιβάλλον.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει τις λειτουργίες του σώματος που απαιτούνται για την επιβίωση, όπως η αναπνοή, η πέψη, ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και ο έλεγχος των οργάνων. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα, αποτελείται από δύο υποσυστήματα που συνυπάρχουν σε μια σχέση ώθησης - έλξης.
Το πρώτο είναι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο απαντά όταν εμφανίζεται ένας στρεσογόνος παράγοντας. Η απάντηση αυτή αυξάνει τη φυσιολογική απόδοση του οργανισμού.
Το δεύτερο υποσύστημα είναι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο μετρά την αντίδραση του οργανισμού στο συμπαθητικό σύστημα και βοηθά στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για ανάπαυση και ανάκτηση δυνάμεων.

Ωστόσο, τα δύο αυτά συστήματα δεν αντιμάχονται το ένα το άλλο. Αντίθετα λειτουργούν το ένα ως συνέχεια του άλλου και συνεργούν με διάφορους τρόπους.
Αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα συστήματα έχουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα για την προσαρμογή τους στους στρεσογόνους παράγοντες, όπως η προπόνηση.
Επιπλέον, ο καθένας μπορεί να προσαρμοστεί με διαφορετικό τρόπο και χρόνο ανάλογα με τον τρόπο ζωής του, την ηλικία του και διάφορους γενετικούς παράγοντες.

Πιστεύω ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία με όλα τα παραπάνω και απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση για τον προγραμματισμό της προπόνησης, από το να ασχολούμαστε με το μυοσκελετικό σύστημα σαν το μόνο πραγματικά δελεαστικό σύστημα για να παράγουμε τα κατάλληλα προπονητικά ερεθίσματα.


Πηγή: www.palema.gr/

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News