Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
25 Ιουλ 15 ← πίσω

Γιατί το κοιλιακό πάχος είναι επικίνδυνο

Γιατί το κοιλιακό πάχος είναι επικίνδυνο


Πως θα το ελέγξουμε


Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον θέμα στον δυτικό κόσμο και μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Αποτελεί παγκόσμια επιδημία καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) 1,6 δισεκατομμύριο άτομα άνω των 15 ετών είναι υπέρβαρα και 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για φέτος όπου ο αριθμός των υπέρβαρων αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. και των παχύσαρκων στα 700 εκατομμύρια.


Η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζεται με πολλά νοσήματα και μεταβολικές διαταραχές, αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Για να καθορίσουμε το σωματικό λίπος χρησιμοποιούμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος, (ΔΜΣ), ο οποίος υπολογίζεται με βάση το ύψος και το βάρος ενός ατόμου. Ένα άτομο χαρακτηρίζεται λιποβαρές με ΔΜΣ <18,5, φυσιολογικό με 18,5-25,0, υπέρβαρο με 25-30 και παχύσαρκο με ΔΜΣ>30.
Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο σημαντικό να εξετάσουμε το λιποπροφίλ ενός ατόμου σχετικά με το πού είναι το λίπος, σε ποιο σημείο του σώματος συσσωρεύεται και τι κινδύνους παρουσιάζει.


Το κοιλιακό λίπος είναι το πιο επικίνδυνο είδος λίπους. Όταν το λίπος αναπτύσσεται στην κοιλιακή περιοχή, μπορεί να περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Αυτό το είδος του λίπους βάζει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη διαφόρων ειδών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, προβλήματα στο συκώτι, ορισμένα είδη καρκίνου, καθώς και κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο. Από την άλλη πλευρά, το λίπος που συσσωρεύεται στους γοφούς και τους γλουτούς μπορεί όχι μόνο να είναι λιγότερο επιβλαβές αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύσει έναντι αυτών των ιατρικών προβλημάτων.


Με άλλα λόγια, δύο άτομα μπορεί να ζυγίζουν το ίδιο, να έχουν τα ίδια κιλά αλλά μπορεί να έχουν σημαντικά διαφορετικούς κινδύνους για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, ανάλογα με το πού εναποτίθεται στο σώμα τους το λίπος.


Μετρήστε το κοιλιακό λίπος


Ο μόνος τρόπος για να μετρηθεί με ακρίβεια το επιβλαβές κοιλιακό λίπος είναι μέσω προηγμένων μεθόδων απεικόνισης όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία. Αλλά μπορείτε να πάρετε μια γενική ιδέα για το πόσο κοιλιακό λίπος που έχετε με μια απλή μέτρηση της περιφέρειας της μέσης.


Για να το κάνετε, τοποθετήστε μια μεζούρα ακριβώς πάνω από το ισχιακό οστό και τυλίξτε την γύρω από το σώμα σας. Εκπνεύστε, στη συνέχεια, ελέγξτε τη μέτρηση.


Μετρήσεις πάνω από 89εκ. για μια γυναίκα ή περισσότερο από102εκ. για έναν άνδρα δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.


Πως μειώνουμε το κοιλιακό λίπος


Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε το κοιλιακό λίπος. Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και των κινδύνων που προκύπτουν απ' αυτήν απαιτείται ουσιαστική αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς καθώς και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με συστηματική και καθημερινή άσκηση.


Εδώ είναι οι συμβουλές μας:


Διατροφή: Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα ή κορεσμένα λιπαρά. Η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία ενσωματώνει πολύ ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι τα φυτικά έλαια μπορεί να προκαλέσουν συγκέντρωση του λίπους στην κοιλιακή χώρα, ενώ η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να προωθήσει το λίπος σε λιγότερο επιβλαβείς περιοχές του σώματος.


Άσκηση: Σιγουρευτείτε ότι κάνετε τακτική άσκηση. Η αερόβια άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από τις ασκήσεις με βάρη με στόχο τη διανομή του λίπους σε άλλα σημεία του σώματος. Ωστόσο και τα δύο είδη ασκήσεων είναι ευεργετικά. Εκτός από την ανακατανομή του λίπους, η άσκηση χτίζει τη μυϊκή μάζα. Ως αποτέλεσμα, ο ΔΜΣ ενός ατόμου ενδέχεται να μην αλλάξει, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει όφελος για την υγεία.


Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς και γιατί το λίπος συγκεντρώνεται σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε ή να αντιστρέψουμε αυτό το πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες μπορούν να έχουν αντίκτυπο και ορισμένες από αυτές τις ορμόνες απελευθερώνονται από την καρδιά.


Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί εάν αυτές οι ορμόνες μπορούν να τροποποιηθούν για να ελέγξουν καλύτερα την ποσότητα του λίπους που θα πάει στην κοιλιακή χώρα.

Ένας άλλος τομέας της έρευνας είναι να προσδιορίσει ποια είναι η βέλτιστη σωματική άσκηση είτε για να μειώσει είτε για ν ανακατανείμει το λίπος από την κοιλιά σε άλλες περιοχές.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε μια στρατηγική άσκησης η οποία θα κατανέμει το λίπος ευνοϊκά, τότε αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην εμφάνιση Διαβήτη και καρδιακών νοσημάτων.


Πηγή: www.healthnet.gr/
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News