Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
29 Ιουλ 15 ← πίσω

6 βασικές αιτίες τραυματισμών και προβλημάτων στους οπίσθιους μηριαίους

Σκόλιας Γεώργιος

Οι τραυματισμοί και τα προβλήματα στους οπίσθιους μηριαίους εμφανίζονται αρκετά συχνά και μπορεί να ενοχλούν από το απλό περπάτημα μέχρι και την καθιστή θέση.

Ακόμη και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν και τελικά αισθάνεστε ότι όλα πηγαίνουν καλύτερα, στη συνέχεια θα ανακαλύψετε ότι οι ενοχλήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται ξανά.

Ωστόσο, δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις οι ενοχλήσεις ξανά ένας τραυματισμός. Πιο συχνά παρουσιάζεται μία αίσθηση «σφιχτών οπίσθιων μηριαίων», που πιθανόν υπήρχε και πριν τον τραυματισμό, η οποία γινόταν αντιληπτή σαν μυϊκό «πιάσιμο» από την προπόνηση.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι προκαλεί το «σφίξιμο» και τους τραυματισμούς στους οπίσθιους μηριαίους.

 

1. Προστατευτικά αυξημένη μυϊκή ένταση

Αυτό είναι άμεσα εμφανές σε κάποιον που η λεκάνη του βρίσκεται σε πρόσθια κλίση, η οποία θέτει σε μεγάλη έκταση τους οπίσθιους μηριαίους για να κρατήσουν τη λεκάνη στη θέση της. Όταν η λεκάνη βρίσκεται σε πρόσθια κλίση, οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι συνεχώς «ενεργοποιημένοι» σε ένα σημείο μεγαλύτερο από το φυσιολογικό για να αποτρέψουν την αύξηση των φορτίων στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

 

2. Νευρικά αυξημένη ένταση

Ακριβώς επειδή αισθάνεστε σφίξιμο στους οπίσθιους μηριαίους, δε σημαίνει ότι οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι στην πραγματικότητα η πηγή του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο για όσους έχουν προβλήματα δισκοκήλης στην οσφυϊκή μοίρα να παρουσιάζουν πόνο, σφίξιμο ή μούδιασμα - τσούξιμο στα πόδια και ειδικά στους οπίσθιους μηριαίους. Τα συμπτώματα μπορεί, επίσης, να προέρχονται από παγίδευση νεύρου στις δομές των μαλακών ιστών στη συνέχεια της αλυσίδας.

 

3. Πραγματικά βραχυμένοι οπίσθιοι μηριαίοι

Για να είναι βραχυμένοι οι οπίσθιοι μηριαίοι πρέπει κάποιος να περνά πολύ χρόνο στην καθιστή θέση ή θα πρέπει η λεκάνη να είναι σε οπίσθια κλίση και το γόνατο σε κάμψη για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και πάλι όμως είναι αρκετά δύσκολο να είναι πραγματικά βραχυμένοι, δεδομένου ότι το ισχίο εξακολουθεί να είναι σε θέση κάμψης.
Τα άτομα με πραγματικά βραχυμένους οπίσθιους μηριαίους συνήθως δεν μπορούν να διακρίνουν την κάμψη του ισχίου από την οσφυϊκή κάμψη. Έτσι, εάν κάνετε μία αξιολόγηση για την κάμψη του ισχίου, το άτομο, αντί να διατηρήσει την ουδέτερη θέση της σπονδυλικής στήλης, θα κάνει οσφυϊκή κάμψη.

 

4. Προηγούμενοι τραυματισμοί

Δεν πρέπει να παραβλέπετε το απλό γεγονός ότι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης για τους τραυματισμούς στους οπίσθιους μηριαίους είναι οι προηγούμενοι τραυματισμοί. Εάν έχετε κάποιον παλιότερο τραυματισμό σ' αυτή την περιοχή, η ποιότητα των ιστών ποτέ ξανά δεν θα είναι ίδια, όπως πριν τον τραυματισμό, από την άποψη της πυκνότητας και της ποιότητας των ιστών.

 

5. Αδυναμία του μεγάλου γλουτιαίου

Όταν ο βασικός εκτείνοντας του ισχίου (μεγάλος γλουτιαίος) δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα φορτία, οι οπίσθιοι μηριαίοι φορτώνονται υπερβολικά με αποτέλεσμα να τραυματίζονται.

 

6. Υπερβολική καταπόνηση

Φυσικά, οι οπίσθιοι μηριαίοι θα μπορούσαν να βραχυνθούν, επειδή μπορεί να είναι υπερφορτωμένοι λόγω υπερβολικής προπόνησης τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα.

 

Η κάθε περίπτωση χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, στην προστατευτικά αυξημένη μυϊκή ένταση πρέπει να ανακτηθεί η σταθερότητα της λεκάνης, ενώ οι διατατικές ασκήσεις αντενδεικνύονται. Αντίθετα στους πραγματικά βραχυμένους οπίσθιους μηριαίους οι διατατικές ασκήσεις είναι απαραίτητες, όπως και η αύξηση της κινητικότητας της λεκάνης.

Αν δεν βρούμε ποια είναι πραγματικά η αιτία του προβλήματος, τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα.


Πηγή: www.palema.gr/

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News