Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
10 Σεπ 15 ← πίσω

LEBERT Equalizer and Buddy System: Τι είναι?

Νίκος Δαφλίδης, Personal & Group Exercise Trainer

Πριν ξεκινήσω να γράφω για αυτά τα δύο εργαλεία γυμναστικής ας πούμε πρώτα τι σημαίνει λειτουργική προπόνηση.

Ο όρος λειτουργική προπόνηση ξεκίνησε από τους φυσικοθεραπευτές όταν κατά τη φάση της αποκατάστασης δούλευαν με τους πελάτες τους ασκήσεις κινήσεις που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους είτε στη δουλειά τους είτε σε κάποιο άθλημα που ενδεχομένως να έκαναν. Οι ασκήσεις αυτές δεν εκτελούνται απαραίτητα με βάρη αλλά με ότι μπορεί να γυμνάσει το σώμα με ασφάλεια πάνω απ' όλα. Για παράδειγμα, ασκήσεις στο νερό, ασκήσεις με λάστιχα, με ιμάντες, ασκήσεις ισορροπίας ή με το βάρος του σώματος ακόμη και μια απλή άρση του χεριού μας (όπως όταν κάνουμε για να πιούμε νερό) μπορεί να είναι λειτουργική άσκηση! Ασκήσεις δηλαδή που μιμούνται τις κινήσεις που κάνουμε στην καθημερινότητά μας και αυτές είναι πολύ προσωπικές, δηλαδή μια λειτουργική άσκηση-κίνηση για έναν αθλητή ποδοσφαίρου δεν είναι λειτουργική για έναν αρτοποιό γιατί ακριβώς δεν κάνουν τις ίδιες κινήσεις στην καθημερινότητά τους. Έτσι, πριν ονομάσουμε κάποια άσκηση λειτουργική θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε σε ποιόν τη δίνουμε να την κάνει και αν όντως είναι χρήσιμη για αυτόν.

Το κύριο χαρακτηριστικό της λειτουργικής προπόνησης είναι ότι εκπαιδεύει και γυμνάζει το σώμα σε μια συγκεκριμένη κίνηση και όχι μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα όπως κάνουν τα κλασσικά όργανα με βάρη.

Ως personal trainer έχω δουλέψει με πολλά εργαλεία λειτουργικής προπόνησης. Κάθε μηχάνημα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, κάποιο είναι καλύτερο για ένα συγκεκριμένο είδος λειτουργικής προπόνησης και κάποιο άλλο για κάτι διαφορετικό.




Τα εργαλεία όμως που πραγματικά με ξάφνιασαν με τις δυνατότητες τους και πραγματικά δεν βρήκα κανένα μειονέκτημα ήταν τα Lebert Equalizer και Lebert Buddy System! Οι κινήσεις και οι τρόποι εκγύμνασης είναι απεριόριστες γιατί δεν κρέμονται ή βιδώνονται από πουθενά και μπορείς να δουλέψεις σε όλες τις διαστάσεις του χώρου και σε όλες τις μοίρες, έχοντας απόλυτη ελευθερία.

Με αυτά τα 2 εργαλεία μπορείς να αναπτύξεις την μυϊκή αντοχή, τη δύναμη, την εκρηκτικότητα, την αερόβια ικανότητα, την νευρομυϊκή συναρμογή, την ισορροπία και την ευλυγισία με ασκήσεις που αν ξεκινήσουμε να περιγράφουμε, θα χρειαστούμε ώρες ή μέρες! Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του fitness, είναι η καλή ψυχολογία και αυτή δύσκολα γυμνάζεται από κάποιο μηχάνημα. Κι όμως, το Buddy System είναι πραγματικά ένα τέτοιο όργανο γυμναστικής! Οι ασκήσεις εκτελούνται σε ζευγάρια και το χαμόγελο δεν ξεκολλάει από τα χείλη σου, αναπτύσσεται η συνεργασία μέσα στα πλαίσια του ευγενούς συναγωνισμού και αυτό σου δίνει ένα ακόμη κίνητρο να γίνεις καλύτερος. Γυμνάζει πολύ καλά διότι εκμεταλλεύεται τόσο την σύγκεντρη όσο και την έκκεντρη φάση της άσκησης και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του. Ειδικά στις μέρες μας, η καλή ψυχολογία είναι το καλύτερο όπλο που μπορεί να έχει κάποιος για να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα, επομένως μιλάμε για μια ολοκληρωμένη λειτουργική προπόνηση που γυμνάζει σώμα και μυαλό!





Όσο για τα Equalizer, είναι ένα γυμναστήριο από μόνο του! Η αλήθεια είναι πως όταν το είδα πρώτη φορά είπα «Oκ, σιγά το πράμα, το κάνω και μόνος μου χωρίς αυτό...», όμως όταν ξεκίνησα να το ψάχνω και να δουλεύω μαζί του διαπίστωσα πόσο μεγάλο λάθος έκανα. Οι ασκήσεις σταματούν εκεί που σταματάει η φαντασία στα πλαίσια της ασφαλούς εκγύμνασης και δεν υπάρχει προπονητικό σύστημα που να μην μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτό το εργαλείο γυμναστικής. Όλα τα επίπεδα (αρχάριος-μέσος-προχωρημένος) και όλες οι ηλικίες μπορούν να γυμναστούν με τα Equalizer!

Τα Equalizer και Buddy System μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όλοι, από ένα αρχάριο μέχρι έναν αθλητή κορυφαίου επιπέδου, είτε σαν προσωπική προπόνηση είτε σαν ομαδική, σε οποιονδήποτε χώρο αφού μεταφέρονται πολύ εύκολα και δε χρειάζεται να έχουμε κανέναν επιπλέον εξοπλισμό. Ενεργοποιούν όλα τα συστήματα παραγωγής ενέργειας ανάλογα με την ένταση που δουλεύουμε την κάθε άσκηση και όλους τους τύπους μυϊκών ινών με αποτέλεσμα να μη μένει ανενεργό κανένα σημείο του σώματός μας, κάτι που ανεβάζει το μεταβολισμό στα ύψη! Μία πολύ καλή μέθοδος προπόνησης είναι η έντονη διαλειμματική προπόνηση (ΗΙΙΤ). Εκπαιδεύει το σώμα μας να αντέχει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υπό πίεση, καίει πολλές θερμίδες και μειώνει το ποσοστό λίπους. Είναι ένας διασκεδαστικός και σύντομος τρόπος μέσα από μία πολύ challenging διαδικασία. Με σιγουριά θα πω ότι δεν υπάρχουν καλύτερα εργαλεία γυμναστικής από τα LTS (Equalizer & Buddy System) για μια πετυχημένη ΗΙΙΤ (High Intensity Interval Training). Επίσης είναι από τα καλύτερα εργαλεία γυμναστικής που μπορεί να έχει ένας γυμναστής για ένα πετυχημένο Bootcamp.

Στο πρώτο γυμναστήριο ή Studio που θα δείτε ότι έχει τα LTS εργαλεία γυμναστικής, μπείτε μέσα και ξεκινήστε αμέσως και χωρίς δισταγμό. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας!


Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News