Γυμναστική Προπόνηση

Διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης: Τα οφέλη και όσα πρέπει να ξέρετε

Με ποιο είδος άσκησης θα κάψεις περισσότερο λίπος σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα; Είναι όντως η διαλειμματική προπόνηση; Μάθε παρακάτω γιατί αυτού του είδους άσκηση σε βοηθάει να κάψεις περισσότερες θερμίδες σε πολύ λίγο χρόνο !

Τι είναι η διαλειμματική προπόνηση;

Στην πιο βασική της μορφή, η διαλειμματική προπόνηση είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων υψηλής και χαμηλής έντασης. Εναλλάσσουμε σύντομους γύρους δύσκολων, αναερόβιων ασκήσεων, και μεγαλύτερες περιόδους σχετικά εύκολων, αερόβιων ασκήσεων. Στις αερόβιες ασκήσεις, συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους μύες μας το οξυγόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Στην αναερόβια άσκηση, παράλληλα, οι μύες απαιτούν περισσότερο οξυγόνο από αυτό που έχουν στη διάθεσή τους. Αυτή, λοιπόν, η εναλλαγή πιέζει το σώμα μας να βελτιωθεί.

Καίμε περισσότερες θερμίδες

Ένα καλοφτιαγμένο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης είναι δύσκολο, και απαιτεί την καύση περισσότερων θερμίδων. Επιπλέον, η εναλλαγή από δύσκολες και απαιτητικές ασκήσεις σε πιο χαλαρές, μας βοηθάει να αντέξουμε για περισσότερη ώρα, καίγοντας περισσότερες θερμίδες.

Ψυχική σκληραγώγηση

Η διαλειμματική προπόνηση είναι καλή και για αθλητές που κάνουν σπορ αντοχής, ή για όσους προετοιμάζονται για κάποιον μαραθώνιο, καθώς τους προετοιμάζει και εγκεφαλικά. Αυτό συμβαίνει επειδή, όσο κουραζόμαστε σε σταθερό ρυθμό, το μυαλό μας μπορεί να αρχίσει να κάνει αποθαρρυντικές σκέψεις. Η διαλειμματική προπόνηση, όμως, μας εξοικειώνει με το αίσθημα της κούρασης, και μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι τα όριά μας είναι μεγαλύτερα από αυτό που φανταζόμασταν.

Μεγαλύτερη αντοχή

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα όριο στην αναερόβια άσκηση, που είναι το σημείο όπου το σώμα απλά δεν μπορεί να αντέξει περισσότερη κόπωση. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να τρέξουμε σπριντ για πολλή ώρα. Με τη διαλειμματική προπόνηση, το σώμα μας μπορεί να εκπαιδευτεί να αντέχει περισσότερη ώρα, επεκτείνοντας αυτό το όριο.

*Μην ξεχνάτε, όμως…

Η διαλειμματική προπόνηση υπόσχεται να μας βοηθήσει να κάψουμε θερμίδες και να αυξήσουμε την αντοχή μας. Είναι σημαντικό, όμως, να τη συνδυάζουμε με σταθερή αερόβια γυμναστική και ασκήσεις ενδυνάμωσης – όπως και διατάσεις, που είναι πάντα σημαντικές.

 


 

Επιμέλεια: fitVPaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου

Πηγή: www.iatronet.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial