Διατροφή Ενημέρωση

Η κατάλληλη διατροφή στο κρύο

Η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό, χρήσιμο και εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής μας, αφού παίζει πρωταρχικό ρόλο στη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και στην θωράκιση του οργανισμού μας έναντι του κρύου. Γι’ αυτό και πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες και ποικιλία τροφών, ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να ανταπεξέλθει στο κρύο και να επιτελέσει τις μεταβολικές του λειτουργίες.

Κοτόσουπα με πιπέρι

Η κοτόσουπα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των τροφών για τις ημέρες με έντονο κρύο για δύο λόγους. Πρώτον περιέχει ψευδάργυρο λόγω του κοτόπουλου, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεύτερον περιέχει υγρά και ενυδατώνει τον οργανισμό μας, διότι τις ημέρες με έντονο κρύο ξηραίνεται το δέρμα και οι βλεννογόνοι, ενώ η δίψα μας μειώνεται και δεν πίνουμε αρκετό νερό. Αν μάλιστα βάλει κανείς και λίγο πιπέρι στο πιάτο τότε προκαλείται θερμογένεση στον οργανισμό και βοηθάμε το σώμα να ζεσταθεί ταχύτερα. Τέλος, για όσους έχουν ήδη κρυολογήσει, η ζεστή σούπα μαλακώνει τον ταλαιπωρημένο από το βήχα λαιμό.

Υδατάνθρακες

Γενικά ο οργανισμός μας στο κρύο χρειάζεται ενέργεια, διότι ο μεταβολισμός αυξάνεται ελαφρώς λόγω του μυϊκού τρόμου (το γνωστό τρέμουλο) που προκαλείται όταν κρυώνουμε. Η πιο γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό είναι οι υδατάνθρακες. Έτσι καλό θα ήταν στη σούπα μας να μη βάλουμε μόνο λαχανικά, αλλά να προσθέσουμε και ρύζι ή πατάτα ή το ζυμαρικό της αρεσκείας μας.

Βιταμίνη C

Σημαντική για την αντιμετώπιση του κρύου είναι και η βιταμίνη C (ή ασκορβικό οξύ). Ταεσπεριδοειδή είναι ιδανικά για να αυξηθεί η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, που ως γνωστόν ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Φρούτα όπως το ακτινίδιο και το πορτοκάλι είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Έτσι τις κρύες ημέρες του χειμώνα καλό είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα που και βιταμίνη C περιέχει και ενυδατώνει τον οργανισμό, βοηθώντας να αποφύγουμε την ενοχλητική απολέπιση του δέρματος.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά, ώστε η διατροφή μας να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που προασπίζουν την υγεία μας και συντελούν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.


Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Πηγή: clickatlife.gr

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial