Γυμναστική Προπόνηση

Τα οφέλη της Κωπηλατικής

Τα οφέλη της κωπηλατικής για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση είναι περίπου τα ίδια με εκείνα της κωπηλασίας στο νερό, με λίγα μπόνους οφέλη που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

1. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή κατάσταση

Κάθε φορά που εκτελείτε παρατεταμένη άσκηση η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τον όγκο αναπνοής, εργάζεστε για την καρδιαγγειακή σας φυσική κατάσταση. Η κωπηλατική είναι εξαιρετική για την καρδιά και τους πνεύμονες, διότι δεσμεύει κάθε μεγάλη μυϊκή ομάδα του σώματός σας. Αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί την καρδιά σας να αντλήσει περισσότερο αίμα στο μυϊκό ιστό που δουλεύει για να παραδώσει την ενέργεια και τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα σας, ενώ διώχνει τα υποπροϊόντα μακριά, συμπεριλαμβανομένων του διοξειδίου του άνθρακα και του γαλακτικού οξέως.

Το ανθρώπινο σώμα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, και δεν θέλει να κοπιάζει, έτσι όταν είναι αναγκασμένο να εργαστεί σκληρότερα από ότι έχει συνηθίσει, κάνει φυσιολογικές προσαρμογές, ώστε οι μελλοντικές ασκήσεις να αισθάνονταιι πιο εύκολες. Όταν η καρδιά εργάζεται και αναπνέετε πιο δύσκολα κατά την κωπηλασία, αυτό δεν αρέσει στο σώμα σας, προσαρμόζεται και αλλάζει έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα εκτελείτε το ίδιο επίπεδο εργασίας θα την αισθάνεστε λίγο πιο εύκολη. Με αυτόν τον τρόπο έχετε βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας φυσική κατάσταση.

2. Αυξάνετε την συνολική σας μυϊκή δύναμη και αντοχή

Η μυϊκή δύναμη και η μυϊκή αντοχή είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Με λίγα λόγια, η μυϊκή δύναμη είναι πόσο βάρος είναι ικανό να σηκώσει μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα σε μια μεμονωμένη προσπάθεια. Η μυϊκή αντοχή, από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με το πόσο βάρος μπορεί να σηκώσει επανειλημμένα μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Για παράδειγμα, πόσες φορές μπορείτε να εκτελέσετε πιέσεις πάγκου με ένα βάρος 50kg, ή για πόσο χρονικό διάστημα μπορείτε να οδηγήσετε ένα ποδήλατο με απότομη ανηφορική κλίση.

Όταν κάνετε κωπηλατική (όπως και με την κολύμβηση), μπορείτε να αυξήσετε πραγματικά τόσο τη μυϊκή σας δύναμη όσο και την μυϊκή αντοχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σπρώχνετε και τραβάτε επανειλημμένα ενάντια στην αντίσταση για το σύνολο της προπόνηση σας, παρακινώντας φυσιολογικές προσαρμογές που επιτρέπουν σε μια μυϊκή ομάδα να συνεχίσει να ασκεί δύναμη χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη κούραση. Λέγοντας το αυτό, αυξάνοντας την αντίσταση με την πάροδο του χρόνου, οι μύες σας θα μεγαλώσουν και θα αναπτυχθούν, αποκτώντας επίσης περισσότερη δύναμη.

Αυτό που πραγματικά κάνει την κωπηλασία να ξεχωρίζει είναι ότι λειτουργεί ολόκληρο το σώμα σας. Κατά τη φάση της κίνησης ασκείτε πρώτα τις μεγάλες μυϊκές ομάδες των ποδιών σας, μετά τον πυρήνα σας, και τέλος, το πάνω μέρος του σώματος και την πλάτη σας. Αυτή η επαναλαμβανόμενη άσκηση βοηθά στη βελτίωση της μυϊκής αντοχής σε όλες τις μυϊκές ομάδες.

3. Χαμηλός αντίκτυπος

Εφ ‘όσον διατηρείτε μια καλή φόρμα, η κωπηλασία είναι εύκολη για τις αρθρώσεις. Επειδή τα πόδια σας παραμένουν σε επαφή με τα πέλματα των ποδιών και τα χέρια σας βρίσκονται σε επαφή με τις λαβές, υπάρχει μικρός ή καθόλου αντίκτυπος στους αστραγάλους, στα γόνατα, στα ισχία, στους αγκώνες ή στους ώμους, τα οποία είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Αυτή είναι η κατάλληλη μορφή άσκησης για εκείνους που είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς, ή που αισθάνονται σωματικά άβολα κατά τη διάρκεια ασκήσεων με μεγάλους κραδασμούς, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, ή ορισμένες άλλες αεροβικές δραστηριότητες.

4. Μπορεί να εκτελεσθεί μεμονωμένα ή ως μια ομάδα

Ακριβώς όπως και η κωπηλασία στο νερό, οι προπονήσεις που πραγματοποιούνται σε μηχανές κωπηλασίας μπορεί να γίνουν μεμονωμένα ή σε μια ομαδική τάξη.

Λέγοντας το αυτό, δεν χρειάζεται να επιλέξετε την ομαδική προπόνηση. Μπορείτε να αγοράσετε μία κωπηλατική για το σπίτι ή να καθίσετε σε ένα κωπηλατικό μηχάνημα στο γυμναστήριο σας εκτελώντας την άσκηση με το δικό σας ρυθμό.

5. Σχετικά χαμηλό κόστος

Είτε θέλετε να αγοράσετε το δικό σας κωπηλατικό μηχάνημα ή να χρησιμοποιήσετε ένα στο γυμναστήριο, η επένδυση είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με άλλο αεροβικό εξοπλισμό.

Μερικές κωπηλατικές μηχανές είναι διαθέσιμες ακόμη και για $300, αν και η τιμή και η ποιότητα συσχετίζονται. Κάντε την έρευνα σας και ελέγξετε σχόλια και κριτικές πριν από την πραγματοποίηση μιας αγοράς.

 

 


Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Πηγή: Moneycrashers.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial