Υγεία Ψυχολογία

Βρες το άλλο σου μισό!

Είστε στη σελίδα που αφορά τη γυμναστική, δεν έχετε κάνει λάθος! Ούτε σελίδα συνοικεσίων, ούτε προτροπή αν είστε δεσμευμένοι να το ξανασκεφτείτε και να ψάξετε εκ νέου, ούτε αν είστε… singles (ναι, ναι κ fabulous!) να απογοητευτείτε ότι δεδομένης της, επί του παρόντος, συναισθηματικής μοναξιάς, δεν έχετε την ελπίδα να γυμναστείτε και να γίνετε fit! (αλήθεια πόσες φορές θα δούμε και θα αγχωθούμε απ αύτη τη λεξη!

Μέχρι και η μαμά μου προχθές βγαίνοντας απ τη θάλασσα, μετά από σχεδόν μια ώρα – αρκετά είναι η αλήθεια- με ρώτησε: «δεν έχω γίνει πιο fit από πριν; ε; ε;»

Επί της ουσίας του τίτλου λοιπόν, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όταν γυμναζόμαστε με παρέα ωφελούμαστε σε πολλά επίπεδα και μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα της άσκησης. Δείτε γιατί:

Παρακίνηση

Εάν ο φίλος ή η φίλη μας τρέχει στον διπλανό διάδρομο, μας εμπνέει να ανεβάσουμε λίγο ταχύτητα ή μας προτρέπει να μείνουμε λιγο παραπάνω, καθώς ο χρόνος δεν μετράει πια βασανιστικά αργά που να νομίζουμε ότι ένα λεπτό διαρκεί έναν αιώνα. Αν πάλι πάει αργά ίσως μας επιβραδύνει γι αυτό προσέχουμε την επιλογή μας! Πώς λέμε «δείξε μου το φίλο σου»; Ταιριάζει κι εδώ ακριβως!!!

Βελτίωση της διαθέσης:

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η άσκηση με παρέα προκαλεί παραπάνω (της έτσι κι αλλιώς δεδομένης) ευφορία (προσοχή στο διφθογγο!) Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε συντονισμό κίνησης νιώθουν ευεξία και χαλαρώνουν συναισθηματικά με αποτέλεσμα να γυμνάζονται αποτελεσματικότερα. Ενδορφίνες, σεροτονίνη, ντοπαμίνη, δίνουν το έναυσμα ώστε η καλύτερη διάθεση να οδηγήσει σε καλύτερη άσκηση κι έτσι εκείνο το 3ο ή 4ο σετ κοιλιακών θα μας φανεί παιχνιδάκι. Μήπως να κάναμε κι ένα 5ο;;

Καλύτερη κίνηση:

Έχοντας κάποιον δίπλα μας, πόσω μάλλον δε αν εκτελούμε το ίδιο πρόγραμμα, μας προτρέπει να διορθώσουμε τυχόν λάθη στις επαναλήψεις μας με τη βοήθεια του (και εκείνου της δικής μας), λειτουργώντας ο ένας στον άλλον σαν καθρέφτης και χωρίς το άγχος την κακής κριτικής σε περίπτωση πιθανών λαθών.

Κοινωνικότητα:

Η παρέα μας προσθέτει ένα ακόμη κίνητρο να πάμε γυμναστήριο, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, αφαιρεί ένα εμπόδιο ή μια δικαιολογία από την λίστα αυτών που ανακαλύπτουμε για να μην πάμε: δεν μας απασχολούν τα μάτια όλων που νομίζουμε ότι είναι στραμμένα πάνω μας όταν γυμναζόμαστε μόνοι μας, το αντίθετο, τα αγνοούμε ή δεν προλαβαίνουμε να τους δώσουμε σημασία, κάτι που μας αφήνει πιο συγκεντρωμένους να γυμναστούμε, ενώ νιώθουμε άνετα να ζητήσουμε βοήθεια ή τη συμβουλή του ειδικού ευκολότερα.


Πηγή: diatrofi.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial