Διατροφή Ενημέρωση

Είναι όλες οι πηγές πρωτεΐνης ίδιες;

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση είναι σημαντική για να διατηρήσεις τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Χωρίς αυτή, τα πάντα από το ανοσοποιητικό σύστημα ως τα μαλλιά μπορεί να δεχτούν πλήγμα. Στο τέλος όμως, αυτό που έχει σημασία είναι η πρωτεΐνη που τρως.

Η πρωτεΐνη μπορεί να διαχωριστεί σε δύο κατηγορίες τη πλήρη και τη μη, βάση της χημικής δομής. Γνωρίζοντας τη διαφορά τους θα μπορέσεις να βρεις την κατάλληλη ποσότητα που πρέπει να προσλάβεις.

Αρχίζοντας με τα βασικά: Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, μερικά από τα οποία ο οργανισμός μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και κάποια άλλα τα προσλαμβάνει από τη διατροφή.

Τα αμινοξέα είναι οργανικά συστατικά που αποτελούν την πρωτεΐνη. Συνήθως, θα ακούσεις να τα λένε ‘’οι δομικές μονάδες’’ της πρωτεΐνης. Υπάρχουν 20 διαφορετικά είδη αμινοξέων – 11 εκ των οποίων είναι μη απαραίτητα ή αλλιώς είναι αυτά τα οποία μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και τα άλλα 9 είναι τα απαραίτητα ή αλλιώς εκείνα που δεν μπορεί να δημιουργήσει και τα λαμβάνει από την τροφή.

Αυτά τα 9 αμινοξέα είναι: η ιστιδίνη, η ισολευκίνη, η λευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, τρυπτοφάνη και η βαλίνη.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial