Δίαιτα Διατροφή

Ποια είναι η δίαιτα στην οποία έχεις χρονικό περιορισμό;

Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

  • Είναι μορφή διαλειμματική νηστείας.
  • Η έρευνα είναι περιορισμένη σχετικά με το αν μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.
  • Θα μπορούσε να είναι επιβοηθητική στην περίπτωση που θα μείωνε την κατανάλωση φαγητού μέσα στη νύχτα.

Αν η ιδέα του να μετράς θερμίδες ώστε να χάσεις τα περιττά κιλά σου φαίνεται χάλια, το concept του να κάνεις δίαιτα αλλά να έχεις περιορισμό στο χρόνο ίσως είναι η λύση σου. Βασίζεται στο ότι οι περισσότεροι περνάνε πολλές από τις ώρες που είναι ξύπνιοι μασουλώντας, αυτό λοιπόν που κάνει η δίαιτα είναι να μειώνει τις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα τρως.

Όταν μειώνεις το “παράθυρο” του χρόνου στο οποίο τρως τότε ο οργανισμός σου μπαίνει σε κατάσταση νηστείας και αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο το γλυκογόνο και το λίπος.

Αυτό θα μπορούσε πρακτικά να σημαίνει ότι μπορείς να τρως μόνο μεταξύ του απογεύματος μέχρι τις 7μ.μ. ή από τις 8.00 π.μ ως τις 2 μ.μ. (βασίζεται στο πόσες ώρες θες να φας ή να μείνεις νηστικός ανά μέρα). Όμως φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα οφέλη της δίαιτας μπορείς να τα εξασφαλίσεις όταν τρως νωρίς το πρωί ως το μεσημέρι.

Όμως, ακόμα υπάρχουν προκλήσεις.

Μπορεί να μην είναι το ιδανικότερο πρότυπο για να ακολουθήσεις,

  • αν κάνεις πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα ή
  • δεν μπορείς να τρως πολύ νωρίς το πρωί,

γιατί τότε θα καταλήξεις να τρως πολύ λίγες θερμίδες με συνέπεια την ανάπτυξη διατροφικών προβλημάτων ή το χτίσιμο ανθυγιεινής σχέση με το φαγητό.

Πολύ σημαντικό είναι στο διάστημα που μπορείς να φας να επιλέξεις τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, γιατί σε περίπτωση κακών διατροφικών αποφάσεων τότε πιθανόν δε θα χάσεις βάρος, ακόμα και αν νηστέψεις.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κάνεις υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα, το διάστημα νηστείας μπορεί να είναι προβληματικό:

  • για όσους γυμνάζονται συχνά και
  • για εκείνους που δεν έχουν ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου ή
  • πάσχουν από διαβήτη.

Αν βάλεις τον εαυτό σου σε μια διαδικασία νηστείας για 7,8 ή και περισσότερες ώρες, αυξάνεις τον κίνδυνο για μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πολλές γυναίκες επίσης μένοντας νηστικές για 4 ώρες είναι σίγουρο ότι θα τις κάνει να πεινάνε, να νιώθουν κόπωση και ζάλη.

Εκείνοι που υποστηρίζουν αυτό το μοτίβο ισχυρίζονται ότι ο οργανισμός γρήγορα προσαρμόζεται στο στάδιο της νηστείας αφού και από την σκοπιά της εξέλιξης οι πρόγονοι μας δεν είχαν συνεχή προσβασιμότητα στο φαγητό, έτσι διαστήματα νηστείας θεωρούνται φυσιολογικά.

Τελικά

Ακόμα και αν δε θες να ακολουθήσεις αυστηρά αυτό το γευματικό πρότυπο, η μείωση της κατανάλωσης φαγητού αργά τη νύχτα θα είναι πολύ σημαντικό βήμα, μιας και φαίνεται ότι περισσότερο σχετίζεται με λιγούρα και στρες, παρά πραγματική πείνα. Για παράδειγμα, προσπάθησε να κόψεις το φαγητό δυο – τρεις ώρες πριν κοιμηθείς, έτσι θα καταφέρεις να έχεις μια περίπου 12ωρη νηστεία μέχρι να ξυπνήσεις.

Αξίζει να το δοκιμάσεις μόνο στην περίπτωση που ταιριάζει στο lifestyle σου και σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Συζήτησε το με το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις την εφαρμογή του και φυσικά να ακούς το σώμα σου και τι χρειάζεται.


Πηγή: womenshealthmag.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Τηλ. 6984515475, email:maria.mentzelou@hotmail.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial