Διατροφή Ενημέρωση

6 λόγοι για να κόψεις τη ζάχαρη

Έχεις προσπαθήσει ποτέ να περάσεις ένα μήνα χωρίς να φας καθόλου ζάχαρη; Είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά το αξίζει! Παρακάτω θα δεις 6 λόγους που θα σε πείσουν και είτε το πιστεύεις είτε όχι, δεν έχουν καμία σχέση με την απώλεια βάρους.

1.Το μυαλό σου θα σε ευχαριστεί

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λίπους μπορεί να διαταράξει μια σειρά εγκεφαλικών λειτουργιών. Μελέτη από το πανεπιστήμιο του South Wales στην Αυστραλία το έχει επιβεβαιώσει. Έτσι άσε στην άκρη το γλυκό, για να διατηρήσεις το μυαλό σου κοφτερό!

2.Θα μειωθεί η αρτηριακή σου πίεση

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μια από τις πιο συχνές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και αυτό μπορεί να έχει ως επακόλουθο την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης. Τι μπορεί να προκαλέσει; Καρδιακή προσβολή, έμφραγμα, βλάβη στη λειτουργία των νεφρών και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αν:

  • μειώσεις την κατανάλωση ζάχαρης,
  • αρχίζεις να γυμνάζεσαι,
  • προσέχεις το βάρος σου,
  • σταματήσεις το κάπνισμα και
  • αποφεύγεις το στρες όσο μπορείς,

η αρτηριακή σου πίεση θα μειωθεί.

Ήξερες ότι:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη μείωση της πρόσληψης απλών σακχάρων (ζάχαρη στον καφέ, επιδόρπια, έτοιμα γεύματα κ.λ.π.) σε λιγότερο από 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης. Αυτό ισοδυναμεί σε όχι περισσότερο από 50g ζάχαρη τη μέρα (περίπου 10 κ.γλ.) για ένα μέσο ενήλικα. Όμως αυτό που ισχύει είναι ότι όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο!

3.Προλαμβάνει το σακχαρώδη διαβήτη

Μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care Journal επιβεβαιώνει: η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων (αναψυκτικά – χυμοί φρούτων – ενεργειακά ποτά και ice tea) – 2 μερίδες ή περισσότερο – αυξάνει τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου (ένας συνδυασμός διαφορετικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το μεταβολισμό σου και συμβαίνουν ταυτόχρονα) και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αυτό είναι επίσης αλήθεια και για άλλα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Μπορεί να αναπτύξεις ινσουλινοαντίσταση, το οποίο σημαίνει ότι η γλυκόζη δεν μπορεί να φτάσει στα κύτταρα σου. Το αποτέλεσμα: Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται!

Τα ροφήματα μπορεί να σε φορτώσουν με πρόσθετες θερμίδες, προσπάθησε να τα αποφύγεις και να τα αντικαταστήσεις με τα υποκατάστατα τους που είναι ελεύθερα θερμίδων.

4.Θα έχεις λιγότερες λιγούρες

Άλλο πλεονέκτημα του να κόψεις τη ζάχαρη; Η επιθυμία σου για γλυκό θα μειωθεί με τον καιρό. Η ζάχαρη είναι εθιστική. Όσο περισσότερο τρως, τόσο πιο πολύ το σώμα σου τη θέλει. Σπάσε το φαύλο κύκλο μειώνοντας τα τρόφιμα από τη διατροφή σου που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Θα είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά σύντομα θα παρατηρήσεις ότι η επιθυμία σου για γλυκό θα είναι μικρότερη.

5.Θα κάνεις οικονομία

Η κατανάλωση ζάχαρης κοστίζει. Γιατί; Τα τρόφιμα που έχουν πολύ ζάχαρη είναι εχθρός των δοντιών σου και μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Επίσης, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα αρρωσταίνεις πιο συχνά. Έτσι, οι επισκέψεις στο γιατρό σου θα είναι πιο συχνές και άρα αυτό σημαίνει έξοδα. Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με superfoods, όπως η matcha και το ginger.

6.Θα έχεις περισσότερη ενέργεια

Θα έχεις ήδη παρατηρήσει ότι πιο συχνά θες να ξαπλώνεις μετά από ένα γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη. Η ζάχαρη μπορεί να σε νυστάξει και έχει φανεί να συνδέεται μέχρι και με την κατάθλιψη. Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς γιατί είσαι άτονος, σκέψου τη διατροφή σου. Δώσε ενέργεια στον οργανισμό σου, τρώγοντας περισσότερα φρέσκα και ανεπεξέργαστα τρόφιμα.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial