Αδυνάτισμα Διατροφή

Είναι το σώμα σου προγραμματισμένο να έχει ένα συγκεκριμένο βάρος;

Υπάρχει καμία αλήθεια ότι το βάρος σώματος σου έχει “σημείο αναφοράς” που του αρέσει να λειτουργεί;

Η θεωρία του σημείου αναφοράς είναι η ιδέα ότι το σώμα έχει προγραμματισμένο βάρος που του αρέσει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Υπάρχει μια επιστημονική απόδειξη που προτείνει ότι υπάρχει αλήθεια σε αυτό, το σώμα χρησιμοποιεί μια ποικιλία μεταβολικών και ορμονικών μηχανισμών – όπως το να είναι αργός ο μεταβολισμός όταν κόβεις θερμίδες, για παράδειγμα να διατηρήσει το βάρος όταν εσύ προσπαθείς να αδυνατίσεις.

Έτσι αυτό σημαίνει ότι προσπαθώντας να χάσεις βάρος κάτω από το “σημείο αναφοράς” είναι μάταιο, μιας και το σώμα σου θα προσπαθήσει να το παλέψει και πάντα θα κερδίσει; Όχι, η διαχείριση του βάρους είναι περισσότερο πολύπλοκη από αυτό. Πολλοί παράμετροι ελέγχουν το βάρος, συμπεριλαμβανομένου γενετικών παραγόντων, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το στρες και τη διατροφική συμπεριφορά σου. Πολλοί αδύνατοι άνθρωποι και βρίσκονται σε ακόμα μικρότερο βάρος μόνιμα – αλλά θα πρέπει να ακολουθείς ένα ασφαλές, σταδιακό σχέδιο απώλειας βάρους, ώστε το σώμα σου να μπορεί να προσαρμοστεί με τον καιρό. (Επιπλέον, θα είναι πιο πιθανό να κρατήσεις την απώλεια μακροπρόθεσμα αν έχεις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες). Οι σκληρές δίαιτες (όπως ο υπερβολικός περιορισμός των θερμίδων) μπορεί να προκαλέσει το σώμα σου να προσπαθήσει να κρατηθεί στο λίπος έτσι ώστε να είναι ευτυχές το βάρος του – μη το δοκιμάσεις.


Πηγή: health.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial