Γυμναστική Προπόνηση

Το διάλειμμα παίζει σημαντικό ρόλο στην προπόνησή μας

Όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με τις προπονήσεις τους γνωρίζουν τον όρο Υψηλής έντασης Διαλειμματική προπόνηση (βλ. High Intensity Interval Training- HIIT).

Γνωρίζουν καλά ότι βοηθούν πάρα πολύ στην αύξηση της αντοχής αλλά και την μεταπροπονητική αύξηση του μεταβολισμού που συνεπάγεται αυξημένη καύση θερμίδων.

Όμως επιλέγοντας το επίπεδο έντασης αλλά και το χρόνο των διαλειμμάτων θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και η ποιότητα της προπόνησης.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength and ConditioningResearch σκύβει πάνω στο πρόβλημα. 8 άντρες και 8 γυναίκες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα σε speed (spinning) ποδήλατο που περιελάμβανε 6 σετ των 4 λεπτών στην υψηλότερη δυνατή ένταση το καθένα.

Σε διαφορετικές μέρες το διάλειμμα ήταν τη μία μέρα ένα λεπτό, το ίδιο και την δεύτερη, την τρίτη μέρα δύο λεπτά και την τέταρτη τέσσερα λεπτά. Η ένταση κυμαινόταν μεταξύ 81 -85%, ενώ οι καρδιακοί παλμοί κυμάνθηκαν μεταξύ 92-95%.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι τα δύο λεπτά διαλείμματος απέδωσαν περισσότερο όσον αφορά στην αποθεραπεία αλλά και στην μεταπροπονητική αύξηση του μεταβολισμού, ενώ οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι γυναίκες ανάρρωσαν λίγο ταχύτερα από τους άντρες.

Η ΗΙΙΤ προπόνηση είναι ο εναλλακτικός τρόπος να στεγνώσουμε στην κυριολεξία και μάλιστα σε πολύ μικρότερο χρόνο από τις κλασσικές αερόβιες συνεδρίες.

Πηγή: xtr.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial