Fitness Γυμναστική Προπόνηση

Μέθοδοι προπόνησης για αθλήματα

Σε αθλήματα (ατομικά και ομαδικά) χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η αρμονική κίνηση όλου του σώματος και η συνεργασία μυών και νευρώνων.

Για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι  οι προπονήσεις Μέγιστης Δύναμης , Αντοχης στη Δύναμης/Δύναμης στην Αντοχή και προπόνηση Ισχύος-Ταχυδύναμη.

Με αυτες τις μεθόδους ασκησης έχει αποδειχθεί βελτίωση απόδοσης σε όλα τα αθλήματα μικρής μεσαίας ή μακράς προσπάθειας όπως και βελτίωση σε άλλα συστήματα του οργανισμού κυρίως στο Νευρικό και ακολουθούν και τα υπόλοιπα (λχ ανοσοποιητικό)

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΥΩΝ.

Η διαδικασία ειναι η εξής: ένα εξωτερικό ερέθισμα δίνει μήνυμα στον εγκέφαλο ο οποιος συνδεόμενος με μυικές ίνες δινει την εντολή για κίνηση μυών τενόντων και οστών.Ομως καθε νευρικό κύτταρο του εγκεφάλου ενώνεται με διαφορετικες μυικές ίνες που μπορει να αποτελούν κομμάτι διαφορετικού μυός!!! Άρα τα απομονωτικά προγράμματα(σπλιτ) δεν ικανοποιούν την απόδοση στα περισσότερα αθλήματα. Χρειάζεται 1) ανάπτυξη ιδιοδεκτικότητας(καλή συννενόηση μυ-νευρώνα) 2)ανάπτυξη συγκεκριμένων μυικών ινών 3) εκμάθηση διαφορετικών γωνιών που αντιστοιχούν σε κινήσεις του εκάστοτε αθλήματος.

Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με ασκήσεις

  • Ισομετρικές: κρατάς τους μυς σε συσταλτική κίνηση για συγκκριμένο χρονικό διαστημα και αυξάνεις οσο παιρνά ο καιρός το διαστημα παραμονής στην ισομετρική θέση
  • πολυμυικές: σύνθετες ασκήσεις που συνδυάζουν παραπάνω απο μια μυική ομάδα και παραπάνω απο μια άρθρωση. Μπορούν να γίνουν με ταυτόχρονο συνδυασμό ασκήσεων πχ σουμο σκουότ με κάμψη δικεφάλων ή η μια διαδοχικά της άλλης στο ίδιο σετ πχ 8 επαναλήψεις deadlift+8 επαναλήψεις πιέσεις ώμων
  • αντίθετα μονόπλευρες: πολυ καλή μέθοδος για βελτίωση ιδιοδεκτικότητας , συνδυάζεις ασκήσεις σε διαφορετικές πλευρές στο ιδιο σετ.πχ έκταση δεξί  ώμου με απαγωγή αριστερού ποδιού.
  • πλειομετρικές: για αύξηση ταχυδύναμης-εκκρηκτικότητας
  • συνδυασμό των παραπάνω σε μια προπονητική μονάδα
Πχ το ποδόσφαιρο που ειναι άθλημα ισχύος αλλά χρειάζεται ανεπτυγμένη αντίληψη του χώρου και συνεργασία Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με το μυϊκό επιβάλλονται κυρίως τέτοιες προπονήσεις.

Αλλά ακόμα και στους δρομείς χρειάζονται οι παραπάνω μέθοδοι προπονήσεις για αφύπνηση περισσοτέρων μυικών  ινών και δύναμης στην αντοχή.

Παράλληλα η συνήθεια στις προπονήσεις δεν επιφέρει πάντα βιολογική προσαρμογή αλλα μεταφέρει τον αθλητή σε τελματική κατάσταση και αναστολή τελικά της προόδου του.


Αλεξάνδρα Αλεξάκη Γαβαλά

Φοιτήτρια Ιατρικής Διαιτολογίας και Διατροφής Παν/μιου Αθηνών & Personal Trainer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial