Ομορφιά Υγεία

Συμπληρώματα κολλαγόνου: τα χρειάζεσαι πραγματικά;

Η Beauty Editor Julien L. Balmer μιλάει για τα συμπληρώματα κολλαγόνου, με αφορμή το ότι το φαινόμενο απέκτησε μεγάλες διαστάσεις.

Όταν πριν από κανένα χρόνο άρχισα να βλέπω τα συμπληρώματα κολλαγόνου να καταφθάνουν στο γραφείο μου σε μορφή χαπιών και σκόνης σωρηδόν, δεν φανταζόμουν τι διαστάσεις θα έπαιρνε όλο αυτό με το κολλαγόνο. Έβλεπα φίλους μου να χρησιμοποιούν συμπληρώματα, ρίχνοντάς τα στον καφέ και στα smoothies τους. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να ψάχνω αν το πόσιμο κολλαγόνο μπορεί στ’ αλήθεια να σου δώσει ένα look πιο νεανικό, πιο σφιχτό δέρμα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι “το κολλαγόνο είναι θεμελιώδες όσον αφορά τη δομή του υγιούς δέρματος, αφού αποτελεί τη βασική δομική πρωτεΐνη του δέρματος, δίνοντάς του δύναμη και σχήμα”, λέει ο δερματολόγος Joshua Zeichner, M.D., διευθυντής κοσμητικής και κλινικής έρευνας στο νοσοκομείο Mount Sinai. Το κολλαγόνο, όπως και το δέρμα συνολικά γερνάει, μειώνεται με το πέρας της ηλικίας, γι’ αυτό και το δέρμα “πέφτει” και “σακουλιάζει”. Περίπου κατά την ηλικία των 30 η παραγωγή του φυσικού κολλαγόνου αρχίζει να επιβραδύνεται, οπότε δεν μου κάνει εντύπωση που πολλοί άνθρωποι σπεύδουν στα συμπληρώματα προκειμένου να το σταματήσουν αυτό. Αλλά, γενικά, τα συμπληρώματα διατροφής συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κοινού, οπότε κι εγώ δεν ένιωθα και πολύ σίγουρη γι’ αυτά.

“Τα συμπληρώματα είναι ένα αχανές πεδίο”, λέει η Dendy Engelman, M.D., μία δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. “Δεν είναι καλά ενταγμένα σε κανόνες, οπότε γενικά μπορεί κανείς να πει αρκετά πράγματα σχετικά με το πόσο τεκμηριώνεται η δράση τους από την επιστήμη ή αν λειτουργούν στην πράξη”. Γιατί πχ. ένα μπουκαλάκι κολλαγόνου να κοστίζει 10-40 ευρώ, ενώ χάπια και σκόνες να τα βρίσκεις πάνω από 50; Γιατί να είναι διαφορετικά΄

Ο Dr. Zeicher λέει ότι δεν είναι. Υποθέτει ότι ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν ελάχιστη (και μη άμεση) βοήθεια, το κολλαγόνο που τρως ή πίνεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν φτάνει στο δέρμα σου. “Το κολλαγόνο διασπάται σε αμινοξέα, αφού γίνει η κατάποση. Είναι απίθανο να μπορέσει ολόκληρο να περάσει στην αιματική ροή. Ωστόσο, τα αμινοξέα μπορούν και χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για την υγιή λειτουργία των κυττάρων του δέρματος. Έτσι, το κολλαγόνο που καταναλώνεται μπορεί να προσφέρει έμμεσο όφελος στο δέρμα. Με λίγα λόγια, το κολλαγόνο που καταπίνει ίσως προσφέρει ένα μη άμεσο όφελος στο δέρμα”.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αλυσίδες των αμινοξέων μπορούν να καταφέρουν να “μπουν” στην αιματική ροή αφού καταναλώσεις κολλαγόνο, αν το συστατικό είναι σε μορφή τέτοια που να μπορεί να διασπαστεί και να απορροφηθεί από το σώμα σου. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και να απορροφηθεί θα φτάσει στο δέρμα. Η Zhaoping Li, M.D., διευθύντρια και επικεφαλής τμήματος στο Κέντρο για την Ανθρώπινη Διατροφή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, δεν πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να βοηθηθεί το δέρμα σου. Εξηγεί ότι τα αμινοξέα που προέρχονται από τη διάσπαση του κολλαγόνου αφού καταναλωθεί, (όπως συμβαίνει και με κάθε πρωτεΐνη που καταναλώνεις), διαμοιράζονται μέσα στο σώμα με βάση το ποια περιοχή έχει περισσότερη ανάγκη από αυτά. Βασικοί μύες και όργανα όπως η καρδιά, το διάφραγμα, και ο εγκέφαλος είναι πρώτα στη λίστα, αφού χρειάζονται αυτά τα συστατικά για να λειτουργήσουν. Το δέρμα είναι σε πολύ χαμηλότερη προτεραιότητα. “Αν έχεις έλλειψη, τότε το δέρμα σου θα το πάρει”., λέει η Dr. Li. “Αν δεν έχεις έλλειψη, τότε το δέρμα σου δεν θα το πάρει”. Και οι πιθανότητες είναι (αν έχεις μια σχετικά καλή και υγιή διατροφή), ότι δεν θα έχεις έλλειψη, ακόμα και αν το δέρμα σου είναι σημαντικά λιγότερο σφριγηλό απ’ ό,τι ήταν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial