Ευεξία Υγεία

Δεν είναι ΟΚ να νιώθεις εξαντλημένος… Μάθε γιατί!

Όλοι είμαστε κουρασμένοι, είναι κομμάτι του να… μεγαλώνεις. Παρά το γεγονός ότι είναι εύκολο να προσπεράσεις την κούρασή σου, ως ‘ένα από τα πολλά που σου συμβαίνουν καθημερινά’, έρχεται ένα σημείο που δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όταν νιώθεις εξουθενωμένος όλη την ώρα, αυτό σημαίνει ίσως ότι το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τη διαφορά ανάμεσα στο ‘αισθάνομαι κουρασμένος’ και ‘αισθάνομαι εξαντλημένος’

Το να αισθάνεσαι κουρασμένος ή νυσταγμένος είναι όταν έχεις πρόβλημα να μείνεις ξύπνιος και θες να ακουμπήσεις κάπου να κοιμηθείς. Η κόπωση, από την άλλη, είναι όταν έχεις σοβαρή έλλειψη ενέργειας.

Η ‘φυσιολογική’ κούραση βελτιώνεται όταν μπορείς να ξεκουραστείς (σκέψου: το μπράτσο σου κουράζεται όταν κάνεις κάμψεις δικεφάλων, αλλά είσαι μια χαρά 10 λεπτά μετά) και η ‘φυσιολογική’ υπνηλία βελτιώνεται με περισσότερο ύπνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κούραση σου λέει να χαμηλώσεις ρυθμούς και πιθανόν να πρέπει να την ακούσεις.

Αλλά όταν η κόπωση σε κρατάει τακτικά από το να κάνεις πράγματα που θέλεις, αυτό είναι πρόβλημα. Και αυτό δεν σημαίνει ‘δεν μπορώ να τρέξω 20 χιλιόμετρα γιατί με κουράζει’, αλλά πιο πολύ έχει να κάνει με το ‘έχω πρόβλημα να ανεβοκατέβω τις σκάλες’ ή με το ‘με εξουθενώνει το να πάω από το πάρκινγκ της δουλειάς μου μέχρι το γραφείο’. Κι αν αυτό συμβαίνει ξαφνικά και από το πουθενά, καλό είναι να επισκεφτείς ένα γιατρό.

Πολλές από τις καταστάσεις υγείας, συχνά και οι πιο σοβαρές, έχουν στη λίστα τους την κόπωση ως σύμπτωμα. Ο Dr. Winter, M.D.,στο of Charlottesville Neurology and Sleep Medicine και συγγραφέας βιβλίων για τις διαταραχές του ύπνου λέει: ‘Όταν βλέπω ασθενείς που είναι κουρασμένοι, προσπαθώ συχνά να ξεχωρίσω αν τους λείπει ύπνος ή αν έχουν κόπωση. Ο ύπνος είναι το εύκολο σενάριο, προκύπτει από σχετικά ξεκάθαρους παράγοντες. Η κόπωση, από την άλλη, μπορεί να προκύψει από μία τεράστια λίστα παραγόντων’.

Και ο Dr. Winter συμπληρώνει: ‘Η λίστα αυτή περιλαμβάνει από έλλειψη βιταμίνης Β12 ή D, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτη τύπου 2, Πάρκινσον, αναιμία, μέχρι θέματα με το θυροειδή και λευχαιμία, καταστάσεις υγείας που εξουθενώνουν το άτομο’.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial