Ευεξία Υγεία

Πώς τα παιδιά σου θα βάζουν στόχους που θα πετυχαίνουν;

…Και να επιμένουν σε αυτούς!

Η στοχοθεσία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την υψηλή απόδοση και την επιτυχημένη πορεία του ατόμου και σίγουρα δεν είναι μόνο συνδεδεμένη με τους ενήλικες. Είναι σημαντικό για ένα παιδί γιατί ενισχύει:

  • την κινητοποίηση,
  • τη συγκέντρωση,
  • την αυτο – πειθαρχία και
  • την αυτό –εκτίμηση.

Μπορέις να βοηθήσεις το παιδί σου να αναπτύξει αυτή τη δεξιότητα ώστε να φτάσει στο δρόμο της επιτυχίας με 4 απλά βήματα:

1.Όρισε τη στοχοθεσία. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να εξηγήσεις τους στόχους στα παιδιά σου με κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένοι όπως τα αθλήματα. Πιθανόν να πεις: “Ο στόχος είναι το σημάδι ή κάτι στο οποίο στοχεύεις όπως στο χόκεϋ ή στο ποδόσφαιρο. Το να σχεδιάζεις αυτό που θες να πετύχεις ή να βελτιωθείς στο σχολείο, στο σπίτι, με τους φίλους σου ή ακόμα και στην εργασία σου λέγεται στοχοθεσία και σε βοηθάει να πετύχεις.”

Έπειτα μάθε του την πολύ απλή φόρμα για να θέτει τους στόχους: “Οι στόχοι συνήθως ξεκινούν με τη φράση Θα και έχουν δύο μέρη – τι θες να πετύχεις και μέχρι πότε ελπίζεις να το πετύχεις. Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποίησε το μοντέλο στοχοθεσίας για να δει το παιδί σου πως η φόρμουλα μπορεί να έχει επιτυχημένη εφαρμογή.” Δε χρειάζεται να είναι μεγάλος ο στόχος, είναι σημαντικό να το εφαρμόσεις καθημερινά με στόχους. Παραδείγματος χάριν, ας υποθέσουμε ότι έχεις μια στίβα άπλυτα ρούχα τότε θα μπορούσες να πεις δυνατά: “Θα έχω πάρει να πλύνω αυτά τα ρούχα ως τις 6 μ.μ.” Τα παιδιά σου θα ακούσουν το σχέδιο σου και θα δουν πως λειτουργεί η στοχοθεσία στην πράξη.

2.Αναγνώρισε το στόχο. Συζήτησε με τα παιδιά σου τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους και γράψτε τες. Τα πιθανά παραδείγματα είναι πολλά:

  • βελτίωση των βαθμών στο σχολείο, θέματα συμπεριφοράς, φιλίες, διαχείρηση χρημάτων, αθλητική ή ακαδημαϊκή επίδοση, ενασχόλη με κάποιο χόμπυ, εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας.

Ξαναδιαβάστε μαζί τη λίστα και διαλέξτε μία ή δύο επιλογές. Ο στόχος θα πρέπει να είναι μέσα στις ικανότητες του παιδιού και να είναι ρεαλιστικός. Αν δεν είναι, θα πρέπει να βοηθήσεις το παιδί σου να διαλέξει κάποιον άλλο στόχο. Μετά, βοήθησε το να χρησιμοποιήσει την παραπάνω φόρμουλα. Προσπάθησε το χρονοδιάγραμμα να είναι ρεαλιστικό για το παιδί σου. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειάζεται να θέσουν πολύ μικρότερους χρονικά στόχους, όπως μέχρι το τέλος της ώρας ή της μέρας για πράγματα όπως την ολοκλήρωση του διαβάσματος, το μάζεμα των παιχνιδιών τους κλπ.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial