Υγεία Φυσιολογία

Πώς το τρέξιμο επηρεάζει το γυναικείο σώμα;

Για τις γυναίκες το τρέξιμο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκο εκείνη την περίοδο του μήνα. Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο από αυτό. Το τρέξιμο μπορεί να έχει ως αντίκτυπο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αντιδράσεις στο σώμα. Εδώ είναι 6 γενικά πράγματα που θα πρέπει να ξέρεις γύρω από το τρέξιμο και γυναικείο σώμα.

Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα είναι το μεγαλύτερο πράγμα που σε διαφοροποιεί από τον τύπο που είναι δίπλα σου στον αγώνα. Είναι μια παντοδύναμη ορμόνη, που επηρεάζει πολλές πτυχές της γυναικείας φυσιολογίας από το μεταβολισμό, τις αποθήκες γυλκογόνου, την λειτουργία των πνευμόνων ως την οστική υγεία. Είναι φιλική ως προς το δρομέα ορμόνη, εκείνες τις μέρες του μήνα που τα επίπεδα είναι υψηλά (λίγο πριν από την ωορηξία στο τέλος της ωοθυλακικής φάσης της έμμηνου ρύσης και στα μέσα της ωχρινικής φάσης) είναι κατάλληλες στιγμές να εστιάσεις σε σκληρές προπονήσεις και αγώνες.

Ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου των γυναικών δρομέων

Πολλές γυναίκες που προπονούνται σκληρά και συχνά και έχουν χαμηλά ποσοστά λίπους συχνά έχουν ακανόνιστη περίοδο ή μέχρι και έλλειψη αυτής, πράγμα που μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Κάθε διαταραχή στον κύκλο μπορεί να μειώσει το οστικό περιεχόμενο σε μέταλλα και να αυξήσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα. Τα οιστρογόνα είναι εξαιρετικά σημαντικά στην επίτευξη της απορρόφησης του ασβεστίου στα κόκαλα. Οι γυναίκες δρομείς με μη τακτική ή καθόλου περίοδο έχουν σημαντικά μειωμένη οστική πυκνότητα σε σχέση με εκείνες που έχουν φυσιολογική περίοδο, ακόμα και αν τις συγκρίνεις με μη αθλήτριες.

Αν είσαι σε κίνδυνο για κάταγμα λόγω έλλειψης οιστρογόνων, χρειάζεται να κάνεις τα πάντα για να ενδυναμώσεις τα οστά σου και να προλάβεις ένα τέτοιο συμβάν, συμπεριλαμβανομένου επαρκής διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D και προπόνηση ενδυνάμωσης. Πιθανόν να χρειαστεί να πάρεις από του στόματος αντισυλληπτικά, που θα σου παρέχουν οιστρογόνα.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial