Υγεία

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν όλα αυτά τα απολυμαντικά στο δέρμα;

Τι συνέπειες μπορεί όμως να έχουν στο δέρμα μας τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος στον ΕΔΟΕΑΠ, τα απολυμαντικά αποτελούν χρήσιμο συμπλήρωμα στο πλύσιμο με χλιαρό νερό και σαπούνι για την αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο νέος κορωναϊός.

«Ο ιός αυτός, όπως και πολλοί άλλοι παθογόνοι ιοί, δομικά διαθέτει ένα εξωτερικό περίβλημα που λέγεται έλυτρο», εξηγεί. «Το έλυτρο αποτελείται από λιπίδια και γι’ αυτό διαλύεται εύκολα από το σαπούνι και το χλιαρό νερό. Έτσι ο κορωνοϊός καταστρέφεται. Ωστόσο το σαπούνι και το νερό δεν είναι πάντοτε εύκαιρα. Επιπλέον, το σαπούνισμα δεν σκοτώνει απαραιτήτως όλους τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Γι’ αυτό τον λόγο, αναλόγως με την περίσταση μπορεί να χρειάζεται απολύμανση».

Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούμε στα χέρια και στις επιφάνειες συνήθως περιέχουν:

Οινόπνευμα (αιθανόλη ή αλκοόλ) σε διάφορες πυκνότητες
Διάφορες άλλες αλκοόλες
Χλώριο σε ποικίλες μορφές και συγκεντρώσεις
Διάφορα άλλα χημικά συστατικά.

Ο κορωναϊός Covid-19

Τον κορωναϊό Covid-19 εκτιμάται ότι καταπολεμούν αποτελεσματικότερα ορισμένα από αυτά. Μελέτες που είχαν γίνει με τους παλαιότερους λοιμογόνους κορωναϊούς SARS και MERS, είχαν δείξει ότι αποτελεσματικά εναντίον τους ήταν τα απολυμαντικά που περιέχουν:

Αλκοόλ σε περιεκτικότητα 62-71%
Χλώριο (υποχλωριώδες νάτριο) σε συγκέντρωση 0,1%,
Υπεροξείδιο του υδρογόνου σε περιεκτικότητα 0,5%.

«Τα αντισηπτικά χεριών με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα ιδανικά πάνω από 70% θεωρούνται αποτελεσματικά και εναντίον του νέου ιού», λέει ο κ. Μιχελάκης.

Τα προϊόντα με χλώριο ενδείκνυνται μόνο για τις επιφάνειες γιατί είναι πολύ ερεθιστικά για το δέρμα. Tο υπεροξείδιο του υδρογόνου χρησιμοποιείται κυρίως ως απολυμαντικό πληγών (οξυζενέ) και επιφανειών.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν όλ’ αυτά τα απολυμαντικά στο δέρμα;

Εξαρτάται από το είδος τους.
Τα αλκοολούχα απολυμαντικά χεριών

«Με τα αλκοολούχα απολυμαντικά χεριών μία πιθανή επίπτωση μπορεί να είναι η ξηροδερμία. Συνήθως παρατηρείται είτε με κακής ποιότητας αντισηπτικά είτε σε άτομα με ευαισθησία στο δέρμα», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Τα καλής ποιότητας αλκοολούχα απολυμαντικά συνήθως δεν προκαλούν ξηροδερμία, διότι περιέχουν μαλακτικούς παράγοντες. Αν, όμως, ένα άτομο έχει προδιάθεση και ευαισθησία στο δέρμα όχι μόνο μπορεί να εκδηλώσει ξηροδερμία με αυτά, αλλά ακόμα και δερματίτιδα με ήπιες ή έντονες εκδηλώσεις».

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν κυρίως με την επαναλαμβανόμενη, συχνή χρήση. Η δερματίτιδα εξ επαφής εκδηλώνεται με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

Ξηρότητα
Ερεθισμός
Κνησμός
Απολέπιση
«Σκασίματα» στο δέρμα
Αιμορραγία και πόνος.

Μία άλλη πιθανή επίπτωση είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Αντιπροσωπεύει την αλλεργία σε συστατικά των αντισηπτικών, αλλά δεν είναι τόσο συχνή. Στις πιο σοβαρές μορφές της, οι οποίες είναι ακόμα σπανιότερες, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής συνοδεύεται από συμπτώματα αναφυλαξίας (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χείλη, τη γλώσσα κ.λπ.).

Πηγή: in.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial