Dance Fitness

Zumbatomic: Η νέα χορευτική γυμναστική και για παιδιά

Το νέο trend στα χορευτικά δρώμενα είναι σίγουρα το Zumba® Fitness, που ξετρελαίνει εκατομμύρια κόσμο ανά την υφήλιο. Η Zumba® δημιουργήθηκε το 2001 και από τότε θεωρείται το πιο πετυχημένο πρόγραμμα dance fitness με πάνω από 12 εκατομμύρια οπαδούς σε περισσότερες από 125 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα «ήρθε» το 2008 και από τότε αναπτύσσεται συνεχώς.

Πώς δημιουργήθηκε η Zumba;

Μερικές φορές, οι πιο ωραίες ιδέες δημιουργούνται… κατά λάθος! Μια μέρα στα μέσα του 1990, ο κολομβιανός Alberto “Beto” Perez, εμπνευστής της Zumba®, μπαίνοντας στην τάξη του συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει την μουσική του αερόμπικ και ότι η μοναδική του εναλλακτική λύση ήταν να φέρει ό,τι κασέτες είχε στο αυτοκίνητο του. Αυτές περιελάμβαναν τα τραγούδια που αγαπούσε, παραδοσιακά Latin salsa και merengue, μουσική με την οποία είχε μεγαλώσει. Ήταν πρόκληση να αυτοσχεδιάσει επί τόπου ένα ολόκληρο μάθημα μη χρησιμοποιώντας τη γνωστή μουσική για aerobics. O Βeto ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, χρησιμοποιώντας πλέον σαν βασικό συστατικό τη μουσική και όχι τα βήματα, όπως γίνεται σε κλασικά μαθήματα dance aerobic, και από εκείνο τον αυτοσχεδιασμό της στιγμής γεννήθηκε το επαναστατικό fitness πρόγραμμα – Zumba®!

Μια από τις πιο ωραίες ειδικότητες αυτού του μοναδικού προγράμματος, είναι η προσαρμογή του σε παιδιά δυο ηλικιακών ομάδων, 4-7 ετών (Little Stars) και 8-12 ετών (Big Stars), με την ονομασία Zumbatomic.

Γυμνάζονται τα παιδιά σήμερα αποτελεσματικά;

Παρά την φυσική τους τάση, τα παιδιά σήμερα καταλήγουν να είναι λιγότερο δραστήρια, ενώ αυξάνεται ταυτόχρονα η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόλησή τους με ηλεκτρονικά παιχνίδια και υπολογιστές. Και ακόμη κι αν επιθυμούν να παραμείνουν δραστήρια, κοινωνικοί περιορισμοί όπως η ύπαρξη δημόσιων χώρων όπου μπορούν να παίζουν ή να βρίσκονται με τους συνομήλικούς τους με ασφάλεια αποτελεί ζητούμενο.

Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι η συστηματική σωματική δραστηριότητα, την εποχή όπου η παιδική παχυσαρκία αγγίζει τα όρια της «επιδημίας» και οι χρόνιες ασθένειες εμφανίζονται από πολύ μικρές ηλικίες, συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και σε πολλές ακόμη πτυχές της σωματικής και ψυχικής υγείας, αφού τα σωματικά δραστήρια παιδιά:

  • Δημιουργούν δυνατούς μύες και γερά οστά
  • Μπορούν να ρυθμίζουν καλύτερα το σωματικό τους βάρους και έχουν μικρότερες πιθανότητες να αυξήσουν υπερβολικά το βάρος τους
  • Έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση
  • Κοιμούνται ποιοτικά
  • Μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις
  • Έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος και στρες.

Τι είναι το Zumbatomic;

Σύμφωνα με το επίσημο site www.zumba.com, αυτό είναι ένα πρόγραμμα υψηλής ενέργειας σε μορφή party! Είναι σχεδιασμένο με ειδικές χορογραφίες, ανάλογα την ηλικιακή ομάδα και την πιο πρόσφατη και μοντέρνα μουσική, όπως hip-hop, reggaeton και cumbia. Μέσα από αυτά τα μαθήματα, τα παιδιά αυξάνουν την συγκέντρωσή τους και την αυτοπεποίθησή τους, δίνουν μια μεγάλη ώθηση στο μεταβολισμό τους και βελτιώνουν τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος. Διδάσκεται μόνο από πιστοποιημένους Zumba® Fitness instructors που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση πάνω στην ψυχολογία, αντίληψη και τις μουσικοκινητικές ικανότητες των παιδιών των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων.

Είναι η ιδανική άσκηση για τα παιδιά γιατί περιλαμβάνει χορό, άσκηση, διασκέδαση, γέλιο και έχει πλάκα! Επομένως, let’s Zumba party, kids!!!

 


 

Πηγή: diatrofi.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial