Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
22 Μαϊ 14 ← πίσω

Σύμπλεγμα βιταμινών Β για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

 

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β αποτελείται από οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Για το λόγο του ότι είναι υδατοδιαλυτές δεν αποθηκεύονται εύκολα στον οργανισμό σε σημαντικές ποσότητες εκτός από μερικές εξαιρέσεις. Παρακάτω θα αναφερθούμε στις λειτουργίες τους και  πώς συμβάλλουν στον  ενεργειακό μεταβολισμό.

Θειαμίνη(βιταμίνη Β1):

Η θειαμίνη έχει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και για την παραγωγή ενέργειας από το γλυκογόνο στους μύες. Η παρατεταμένη έλλειψή της οδηγεί στην ασθένεια beriberi που αφορά βλάβες του νευρικού συστήματος και τις καρδιάς, καθώς και μυϊκή αδυναμία, πνευματική σύγχυση και απώλεια όρεξης. Η έλλειψη θειαμίνης δεν είναι τόσο συχνή σε άτομα που έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Καλές πηγές θειαμίνης βρίσκονται σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα όπως τα φασόλια, τα στρείδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, στο χοιρινό, σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ριβοφλαβίνη(βιταμίνη Β2):

Η ριβοφλαβίνη βοηθάει την σύνθεση διαφόρων οξειδωτικών ενζύμων τα οποία συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες και τα λίπη στα κύτταρα του σώματος. Εμπλέκεται εξίσου και στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος.

Η έλλειψή της είναι μια σπάνια περίπτωση ,και προκαλεί φλεγμονές στην γλώσσα, στις γωνίες του στόματος, που οφείλονται στην έλλειψη και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Η ριβοφλαβίνη βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως το γάλα, τα αυγά, τα δημητριακά, το ψωμί, τη μαγιά, το συκώτι.

Νιασίνη:

Η νιασίνη σχετίζεται με τις ενεργειακές διεργασίες του κυττάρου, και αποτελεί συστατικό δύο συνενζύμων όπου το ένα συμβάλλει στην γλυκόλυση μέσω της οποίας το γλυκογόνο των μυών αποδίδει ενέργεια, και το άλλο συνένζυμο συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπιδίων.παράγεται και από τον ίδιο μας τον οργανισμό μέσω του πλεονάσματος της τρυπτοφάνης, ενός από τα απαραίτητα αμινοξέα.

Η έλλειψη νιασίνης οδηγεί σε απώλεια ενεργητικότητας, μυϊκή αδυναμία, διανοητική σύγχυση, και η σοβαρή ανεπάρκεια οδηγεί στην πελάγρα. Η έλλειψή της είναι επίσης σπάνια μιας και τα τρόφιμα με τον εμπλουτισμό τους στη νιασίνη έχουν περιορίσει την έλλειψη. Πηγές νιασίνης βρίσκονται στα άπαχα κρέατα, σε ψάρια, πουλερικά,  στα όσπρια, και στα δημητριακά ολικής άλεσης.


Πυριδοξίνη(βιταμίνη Β6):

Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Επίσης συμμετέχει στη διάσπαση γλυκογόνου των μυών και στην νεογλυκογένεση στο ήπαρ και συμβάλλει στις λειτουργίες περισσότερων από εξήντα ενζύμων.

Η έλλειψή  της αν και σπάνια,  προκαλεί ναυτία, προβλήματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αδυναμία και κατάθλιψη.

Την συναντούμε σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως κρέας, ψάρια, πουλερικά, δημητριακά ολικής, και τα αυγά.

 

Κυανοκοβαλαμίνη(βιταμίνη Β12):

Η βιταμίνη Β12 αποτελεί τμήμα πολλών συνενζύμων τα οποία βρίσκονται σε όλα τα κύτταρα και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA. Δρα σε συνεργασία με το φυλλικό οξύ για την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει κακοήθη αναιμία καθώς και νευρικές βλάβες.  Είναι σπάνια ακόμα και σε άτομα που είναι αυστηρά χορτοφάγοι.

Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 βρίσκεται  σε ζωικά τρόφιμα, ψάρια, πουλερικά, κρέας, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά.

Φυλλικό οξύ:

Το φυλλικό οξύ αποτελεί τμήμα ενός συνενζύμου το οποίο έχει κεντρικό ρόλο στη σύνθεση του DNA και έχει καθοριστική σημασία στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η πιο κύρια συνέπεια της έλλειψής του είναι η αναιμία που οφείλεται  στην ανεπαρκή αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Το φυλλικό οξύ το προσλαμβάνουμε από πράσινα φυλλώδη λαχανικά,  απ’ όπου  προκύπτει και η ονομασία του, καθώς και από τα όσπρια, τα δημητριακά, το συκώτι, τα πορτοκάλια και τις μπανάνες.

Παντοθενικό οξύ:

Το παντοθενικό οξύ είναι βασικό συστατικό του συνενζύμου Α το οποίο έχει πολύτιμο ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό.

Η έλλειψή του, αν και ανεπάρκειες έχουν παρατηρηθεί σπάνια, είναι  οι  μυϊκές κράμπες, η κόπωση, και ο μη συντονισμός των  κινήσεων.

Το συναντάμε σε πληθώρα φυτικών και ζωικών τροφίμων και κυρίως σε εντόσθια, αυγά, όσπρια, δημητριακά και μαγιά.

 

Βιοτίνη:

Η βιοτίνη αποτελεί συνένζυμο πολλών ενζύμων , τα οποία συμμετέχουν στο μεταβολισμό των αμινοξέων και στη σύνθεση γλυκόζης και λιπαρών οξέων.  Επίσης αποτελεί σημαντικό συνένζυμο για τη νεογλυκογένεση και  σχετίζεται σημαντικά με την αντοχή των ασκούμενων.

Η ανεπάρκεια της είναι σπάνια και πηγές βιοτίνης συναντάμε στο συκώτι, στα όσπρια, στα πράσινα λαχανικά, και στους κρόκους των αυγών.


 fitnesspulse.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News