Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
08 Νοέ 14 ← πίσω

Τα μεγάλα διλήμματα της διατροφής

Λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα; Ζάχαρη ή μέλι; Χυμοί ή ολόκληρα φρούτα; Διατροφικά ερωτήματα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας.

Είναι πολλές φορές που διερωτηθήκαμε μεταξύ δύο όμοιων τροφίμων ποιο είναι καλύτερο. Είναι γνωστό επίσης πως δεν έχουν όλα τα τρόφιμα την ίδια διατροφική αξία. Επομένως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε μεταξύ σχετικά όμοιων τροφών ποιες είναι οι καλύτερες, αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε για να μην την πατήσουμε.

- Χυμοί ή ολόκληρα φρούτα;
Φρούτα. Τρώγοντας το φρούτο αυτούσιο, παίρνουμε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ελέγχουμε καλύτερα την πείνα μας και καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες για την πέψη του.

- Φρούτα με τη φλούδα ή χωρίς;
Xωρίς. Πρέπει να καθαρίζουμε τη φλούδα, διότι τα περισσότερα φρούτα αφενός είναι επιβαρυμένα με χημικά και φυτοφάρμακα και αφετέρου ψεκάζονται με επίχρισμα κεριού για να διατηρούν το ζωηρό τους χρώμα (γυαλάδα). Εάν όμως μιλούμε για φρούτα βιολογικής προέλευσης τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να καταναλωθούν με τη φλούδα γιατί εκεί υπάρχουν οι περισσότερες βιταμίνες.

- Φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα;
Φρέσκα για τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά τους, αποξηραμένα φρούτα για τις φυτικές ίνες, τη μεγαλύτερη περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση τους, που μπορεί να μειώσει την επιθυμία μας για άλλα γλυκά. Προσοχή όμως, γιατί στην ίδια ποσότητα, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα φρέσκα.

- Λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα;
Προτιμάμε τα πραγματικά φρέσκα, εφόσον δεν έχουν απορροφήσει υγρασία. Δεν λέμε όμως όχι και στα κατεψυγμένα, διότι η ταχεία κατάψυξη αποτελεί μια απλή και υγιεινή μέθοδο συντήρησης χωρίς τη χρήση συντηρητικών, που προστατεύει τα μικροθρεπτικά συστατικά των λαχανικών.

- Ζάχαρη ή μέλι;
Το μέλι είναι προτιμότερο, επειδή είναι φυσικό προϊόν, το οποίο δεν έχει υποστεί τόση επεξεργασία όπως η ζάχαρη. Ως φυσικό προϊόν, περιέχει βιταμίνες και μέταλλα.

- Κρέας ή ψάρι;
Όλα τα ψάρια είναι άριστη πηγή πλήρους πρωτεϊνών, ενώ τα πιο λιπαρά ψάρια (σολομός, τσιπούρα κ.α) έχουν υψηλή περιεκτικότητα στα ωφέλιμα για τον οργανισμό ω-3 λιπαρά οξέα.

- Άσπρο ή ψωμί ολικής άλεσης;
Αν και θερμιδικά δεν διαφέρουν, το ολικής αλέσεως ψωμί είναι σίγουρα μια πιο υγιεινή επιλογή. Περιέχει φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

- Λεμόνι ή ξίδι;
Λεμόνι, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που δρα αντιοξειδωτικά. Το ξίδι δεν έχει κάποιο όφελος για την υγεία, απλώς προσθέτει γεύση στα φαγητά.

- Μουστάρδα ή μαγιονέζα;
Αν πρέπει να διαλέξετε ένα από τα δύο καλό θα ήταν αυτό να είναι η μουστάρδα, γιατί έχει πολύ λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τη μαγιονέζα.

- Άσπρη ή μαύρη ζάχαρη;
Παρότι η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι ακριβώς η ίδια, η μαύρη ζάχαρη είναι προτιμότερη γιατί έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία από την άσπρη.

- Παγωτό ή γλυκό;
Γενικά τα παγωτά είναι πιο διαιτητικά διότι έχουν ως βασικό συστατικό το γάλα και όχι το βούτυρο ή τα αβγά όπως τα περισσότερα γλυκά. Αρκεί βέβαια τα παγωτά να είναι όσο το δυνατόν πιο απλά (π.χ. γεύση φρούτου) και να μην περιέχουν ξηρούς καρπούς, μπισκότα, σιρόπια ή κομμάτια σοκολάτας.

- Τσάι ή καφές;
Το τσάι είναι προτιμότερο γιατί διεγείρει πιο ήπια τον οργανισμό από ό,τι ο καφές, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την καρδιακή λειτουργία, εφόσον καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Επιπλέον, το τσάι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά.

ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ...ΚΑΛΟΦΑΓΑ:

- Μπιφτέκι ή φιλέτο κρέατος;
Το φιλέτο είναι καλύτερη επιλογή γιατί το μπιφτέκι σπάνια προέρχεται από εντελώς άπαχο κιμά και λόγω του απαραίτητου «δεσίματός» του (με ψωμί, φρυγανιά, αβγά, κ.λπ.), κάθε άλλο παρά χαμηλό σε θερμίδες μπορεί να θεωρηθεί!

- Πίτσα ή ζυμαρικά;
Ζυμαρικά, γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν καθόλου λιπαρά. Τα ζυμαρικά είναι μία πολύ θρεπτική τροφή όταν τρώγονται σκέτα, με λίγο μόνο τριμμένο τυρί ή ακόμη και φρέσκια σάλτσα από ντομάτα.


Χρυσόστομος Ηλιάδης,
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Πηγη: www.elita.com.cy

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News