Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
08 Φεβ 13 ← πίσω

Τα λαχανικά η πιο συχνή αιτία τροφικών δηλητηριάσεων

Όταν σκεφτόμαστε για "δηλητηρίαση" ή μόλυνση από χαλασμένο φαγητό, πιο πιθανό είναι να μας έρθει στο μυαλό κάποιο άβραστο αβγό ή μολυσμένο ψάρι. Όμως όπως φαίνεται, η συχνότερη αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι τα φρέσκα λαχανικά. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο προέκυψε από έρευνα στις ΗΠΑ που διεξήχθη για 10 χρόνια (1998-2008) σε περίπου 4.600 περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων/παθογεννέσεων.

Υπολογίζεται πως 9.6 εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν κάθε χρόνο τρώγοντας κάποιο μολυσμένο τρόφιμο. Από αυτά το 46% είναι λαχανικά, τρόφιμα ή ξηροί καρποί. Δεύτερα στη λίστα τον παθογόνων μεταφορέων είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παρόλο που το μοσχάρι, το κοτόπουλο και τα άλλα κρεατικά/πουλερικά ευθύνονται μόνο για το 22% των λοιμώξεων, πρέπει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα περιστατικά συνήθως είναι πιο σοβαρά και πολύ πιο πιθανό να αποβούν μοιραία. Το κρέας βρέθηκε να είναι υπεύθυνο για τους μισούς θανάτους που σημειώθηκαν εξαιτίας τροφικών δηλητηριάσεων. Τα οπωρολαχανικά, ευθυνόντουσαν μόνο για το 19% από αυτά τα θανάσιμα περιστατικά.

Άλλα ενδιαφέρονται ευρήματα της έρευνας ήταν: Τα γαλακτομικά, κρεατικά και οπωρολαχανικά συνδέθηκαν με βακτηριακές παθογένειες, ενώ τα ψάρια κυρίως με χημικές παθογένειες. Οι ιογενείς λοιμώξεις συνδέονται κυρίως με φρούτα, γαλακτοκομικά και πράσινα λαχανικά.

Γενικά πάντως θα ήταν άδικο να στοχοποιήσουμε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, καθώς κάποια συγκεκριμένα βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το E. Coli και άλλοι παθογόνοι παράγοντες συναντώνται σε πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων.

Κλείνοντας, πρέπει να επισημανθεί πως η έρευνα δεν κατέληξε πως θα πρέπει να αποφύγουμε τα οπωρολαχανικά, αλλά το αντίθετο. Συνίσταται κατανάλωση τους, αλλά με τον σωστό τρόπο, καλό πλύσιμο, καθάρισμα, βράσιμο όπου χρειάζεται και καλή αποθήκευση/διατήρηση.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News