Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
18 Φεβ 13 ← πίσω

Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων κόπωσης

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε για τα κατάγματα κόπωσης, εδώ κι εδώ. Ας δούμε τώρα και μια σχετική μελέτη για να προβληματιστούμε ακόμα περισσότερο:

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε πρόσφατα και δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου σε παιδιά συμβάλει ελάχιστα στην αποφυγή καταγμάτων κόπωσης κατά την παιδική ηλικία και αργότερα κατά την ενηλικίωση.

Μια μελέτη που έγινε στο ινστιτούτο ερευνών «Menzies» στην Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα πως α παιδιά που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου έχουν μόνο μικρή βελτίωση στην οστική πυκνότητα κάτι που είναι ουσιαστικά απίθανο να μειώσει την πιθανότητα για δημιουργία κατάγματος κόπωσης. Η ίδια έρευνα πάντως λέει πως άλλες μέθοδοι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για αυτό το σκοπό όπως η αύξηση της συγκέντρωσης της βιταμίνης D ή η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

Η οστεοπόρωση είναι ένα βασικό πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο αλλά ειδικότερα τις γυναίκες. Η χαμηλή πυκνότητα σε μέταλλα των οστών, που ουσιαστικά χαρακτηρίζει την οστεοπόρωση, είναι ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί σε κατάγματα κόπωσης. Η οστική πυκνότητα μειώνεται στις γυναίκες αρκετά μετά την εμμηνόπαυση και αποκτά μεγάλη σημασία κατά την παιδική ηλικία, και όσο διαρκεί η αποταμίευση του ασβεστίου, να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό της συγκέντρωσης οστικής μάζας. Γι'αυτό το λόγο εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί αυτό όπως μέσω της διατροφή και της φυσικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από 19 διαφορετικές μελέτες που συνολικά είχαν 2.859 δείγματα από απιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών. Αυτά Περιελάμβαναν τυχαίες δοκιμές με χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου σε υγιή παιδιά οι οποίες διαρκούσαν τουλάχιστον 3 μήνες και κατόπιν μετρούνταν η οστική μάζα μετά τουλάχιστον άλλους 6 μήνες.

Βρήκαν πως η επίδραση στη συνολική οστική πυκνότητα ήταν πάρα πολύ μικρή. Τα παιδιά που πήραν αυτά τα συμπληρώματα είχαν μόνο 1.7 % μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στα πάνω άκρα σε σχέση με τα παιδιά που δεν έπαιρναν συμπληρώματα.
Πάραυτα δεν υπήρχε καμιά επίδραση στα σημαντικά σημεία του σώματος, στα οποία και παρατηρούνται τα σοβαρότερα κατάγματα κόπωσης αργότερα όπως το ισχίο και η οσφυϊκή μοίρα. Από τη στιγμή που τα παιδιά σταμάτησαν να παίρνουν τα συμπληρώματα το φαινόμενο συνέχισε να παρατηρείται στα πάνω άκρα αλλά όχι και για τη συνολική συγκέντρωση μετάλλων στο σώμα.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα:
Η μικρή θετική επίδραση των συμπληρωμάτων ασβεστίου στην οστική πυκνότητα μετάλλων στα πάνω άκρα είναι απίθανο να μειώσει την πιθανότητα καταγμάτων κόπωσης τόσο στην παιδική ηλικία όσο και αργότερα κατά την ενηλικίωση σε σημαντικό βαθμό. Ίσως θα ήταν προτιμότερο οι μελέτες πάντως το θέμα να εστιαστούν στο κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει η καλύτερη διατροφή, ειδικά με την προσπάθεια της αύξησης της συγκέντρωσης της βιταμίνης D και την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.


Πηγη: www.runningnews.gr


Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News