Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
03 Νοέ 14 ← πίσω

Γιατί τα συμπληρώματα διατροφής χρειάζονται μέτρο;

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι τίποτα παραπάνω, παρά αυτό που λέει η ίδια η λέξη, δηλαδή... συμπληρώματα. Βοηθούν τον οργανισμό, όταν έχει έλλειψη σε κάποια βιταμίνη, αλλά δεν είναι πανάκεια και ούτε και ο μόνος τρόπος για να λάβετε τα στοιχεία που έχετε σε έλλειψη.


Έχετε υπόψη σας άλλωστε, πως η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια βιομηχανία με τεράστια κέρδη, γι’ αυτό μην πιστεύετε χωρίς προβληματισμό τα όσα διαφημίζουν για κάθε καινούριο προϊόν που υπόσχεται τις δυνάμεις του superman.

Χωρίς να ακυρώνεται η συνεισφορά τους σε έναν οργανισμό που έχει έλλειψη και άμεση ανάγκη από κάποια βιταμίνη ή θρεπτικό στοιχείο, θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε είναι ο χρόνος και ποιοι είναι οι λόγοι για ένα διάλειμμα από την κατανάλωσή τους.



1. Συνθετικά συστατικά

Ένας από τους βασικότερους λόγους να σταματήσετε τα συμπληρώματα διατροφής είναι η περιεκτικότητά τους σε συνθετικά συστατικά. Αν ενδιαφερθείτε και ψάξετε την προέλευση όλων των βιταμινών και μετάλλων, που σας προσφέρουν τα συμπληρώματα διατροφής θα εκπλαγείτε από την τοξικότητα πολλών από αυτών και από το γεγονός ότι αρκετά από αυτά  τα στοιχεία, το σώμα δεν τα αναγνωρίζει καν, με αποτέλεσμα να μην ξέρει πως να τα επεξεργαστεί και διαχειριστεί.

 

2. Πρόσθετα

Ένα συμπλήρωμα διατροφής δεν περιέχει ποτέ μονάχα τις βιταμίνες, που δηλώνει η ετικέτα του ότι σας προσφέρει. Στα συστατικά του θα βρείτε χρωστικές ουσίες, χημικά στοιχεία που διευκολύνουν τη μαζική παραγωγή και τοξικά συστατικά, όπως το διοξείδιο του τιτανίου. Όσο περισσότερα, λοιπόν, συμπληρώματα διατροφής παίρνετε τόσο περισσότερα ανεπιθύμητα χημικά βάζετε στον οργανισμό σας.

3. Μεμονωμένα θρεπτικά στοιχεία
Τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνετε από τα συμπληρώματα, εφόσον απομονώνονται από τη φυσική τους πηγή χάνουν σε ισχύ. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί, πως η βιταμίνη C που βρίσκεται στο μήλο, είναι 263 φορές πιο ισχυρή από την αντίστοιχη που περιέχεται σε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Προτιμάτε πάντα τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και σε δεύτερη φάση τα αντίστοιχα συμπληρώματα.

4. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα συνεργάζονται
Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία στον οργανισμό συνεργάζονται και λειτουργούν μαζί για τις διάφορες ανάγκες του σώματος. Για την καλύτερη, όμως, απόδοσή τους απαιτείται μια ισορροπία στα ποσοστά τους και όταν παίρνετε πολλά συμπληρώματα διατροφής διαταράσσεται αυτή η ισορροπία. Αν για παράδειγμα λαμβάνετε συμπλήρωμα ασβεστίου, μειώνετε την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το σίδηρο.


5. Διαφορές στην απορροφητικότητα

Η περιεκτικότητα ενός συμπληρώματος σε μια βιταμίνη, διαφέρει από το ποσοστό της βιταμίνης που εν τέλει θα απορροφηθεί από τον οργανισμό. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απορροφητικότητα ενός στοιχείου είναι πολλοί και μπορούν να επηρεάσουν σε αρκετά μεγάλο ποσοστό την τελική απόδοση του συμπληρώματος στον οργανισμό. Μην ξεχνάτε τη διαφορετικότητα του κάθε οργανισμού και μην επαφίεστε στα όσα ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του εκάστοτε συμπληρώματος.

 



6. Η υπερβολική δόση κάνει κακό

Μην παρασύρεστε από τα καλά που υπόσχονται τα συμπληρώματα διατροφής και μη θεωρείτε ότι θα λύσετε το πρόβλημα της υγείας και της ζωής σας αν τα κάνετε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Η υπερβολική δόση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ακόμα και αν πρόκειται για την υπερβολική δόση κάποιας βιταμίνης, που θεωρητικά κάνει μόνο καλό. Για παράδειγμα, οι υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Α, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους και ξεφλούδισμα στο δέρμα. Διατηρείτε πάντα το μέτρο και λαμβάνετε πάντα υπόψη την άποψη και συμβουλή του γιατρού σας.


7. Κόστος

Εκτός από όλους τους παραπάνω λόγους υγείας, για τους οποίους δεν προτείνεται η αλόγιστη κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, ένας άλλος λόγος είναι το υψηλό τους κόστος. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι μια οικονομική λύση, γι’ αυτό φροντίστε να παίρνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας μέσω φυσικών επιλογών, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης από τα συμπληρώματα.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News